Triant portes interiors per a una reforma integral: opcions i característiques

En una reforma integral hi ha moltíssims elements per seleccionar. És molt probable que en emprendre una reforma d’aquestes dimensions acabem per canviar la disposició de les habitacions, el seu ús, els seus acabats, i de vegades fins i tot enderrocant o afegint murs, i també totes les portes interiors del nostre pis o casa.

I el triar les portes que donen accés a cadascuna de les habitacions o àrees d’un pis no és una tasca senzilla o que hagi de deixar-se a l’atzar, ja que és una de les formes en què podem fer que la reforma que estem realitzant es destaqui o pot resultar una situació que la faci, diguem, naufragar.

Abans de triar les portes interiors d’un pis reformat, cal informar-se bé respecte a l’estil que volem donar al nostre espai, ja que depenent de si és un espai tancat (amb un passadís o corredor al qual donen les portes de les habitacions), o obert (en què només hi hagi portes per a certs espais com els lavabos o les habitacions dels membres de la família), i en què les portes tindran un impacte visual molt més fort en el conjunt de l’aparença del nostre pis.

Així mateix, l’elecció de materials s’ha de fer amb cura, ja que ha de combinar adequadament amb la resta dels materials, colors i textures triades per a la resta de les superfícies del nostre pis. A més, hi ha diferents estils de portes que poden resultar molt útils en diferents àrees de la nostra llar, per optimitzar l’ús de l’espai i per no desaprofitar ni un mil·límetre l’àrea de pas, d’emmagatzematge, o simplement de gaudir del nostre pis.

Espai obert o corredor … quan és més important l’elecció de portes interiors?

Com has pensat el teu espai? Quan t’acostis a especialistes en reformes com nosaltres, cal que arribis amb una idea molt precisa de com visualitzes el teu pis renovat.
Tradicionalment, un pis estava distribuït de forma clàssica: una entrada (equivalent al hall anglosaxó o americà) i des d’aquí despuntava un corredor o passadís que servia com a distribuïdor a la resta de les peces de la casa: saló, menjador, habitacions, cuina, lavabos, etcètera. Aquesta distribució, evidentment serveix per donar una major privacitat a cadascuna de les àrees de la llar. Es considera una distribució clàssica perquè és la que es va utilitzar durant molt de temps en el disseny tant de cases independents com de pisos o apartaments.

puertas-interiores-01

Distribució clàssica amb corredor o passadís. Observem la importància de les portes com a element definitori de l’espai.
www.dixib.com/tag/cute-and-groovy-apartment/

D’altra banda, en edificacions o reformes més modernes, es prioritza més un espai obert, en el qual des de l’entrada es pot passar, gairebé sense portes, a diverses àrees de la casa, reservant l’ús de portes als lavabos i les habitacions privades. Des d’una cuina oberta s’accedeix al saló i el menjador, mateixos que es veuen “envoltats” per les entrades, dotades de portes, als lavabos i les habitacions. En aquest cas, les portes no tindran un paper tan protagonista, però, poden incidir molt més en l’aparença de l’espai en el seu conjunt, ja que seran visibles des de la cuina i el saló: els espais en què es passa més temps i es rep als convidats.

puertas-interiores-02Exemple de distribució d’un pis més obert i amb menys portes. De la mateixa manera és important mantenir l’equilibri d’aparença i materials.
http://interiorzine.com/2011/09/27/luxurious-apartment-in-rome/

Tipus de portes

Un cop hagis determinat el tipus d’espai a què donarà lloc la teva reforma integral, hauràs de decidir quin tipus de portes afavoreixen millor la funcionalitat i aparença del disseny. En aquest cas, es poden triar portes tradicionals amb dues frontisses que obrin ja sigui a uns 110 ° o inclusivament a 180 °, ja sigui amb obertura cap a l’esquerra o la dreta, afavorint sempre la funcionalitat de l’habitació a la qual s’accedeix i al millor aprofitament de l’espai, o algun altre tipus de porta menys convencional, les quals descriurem més endavant.
Pel que fa a les portes tradicionals, aquestes poden variar en dimensions, orientació, obertura, material, acabat i colors, és a dir, hi ha una gran varietat d’opcions.

Les dimensions són importants sobretot pensant en com anem a introduir mobiliari en cadascuna de les habitacions: no podem triar una porta molt petita per a una habitació en la qual pensem tenir grans armaris, per exemple. A més, si l’estil triat per al nostre pis és més modern, una porta àmplia combinarà molt millor amb la resta del disseny de l’espai. Les portes més àmplies també tenen l’avantatge de poder incloure algun disseny més avantguardista o modern, per a això les portes més petites es veuen limitades.

Molt important a l’hora de determinar l’elecció final de portes interiors en un pis reformat, és la consideració dels materials i acabats que s’han fet servir en la resta de la reforma: una porta petita en fusta tradicional no és una elecció adequada en un pis en el qual s’han triat colors clars i traços moderns en la resta de la reforma. Per contra, una porta avantguardista decorada amb miralls i en colors dràstics com poden ser el negre o el blanc, aniria malament amb un espai dissenyat en línies i motius clàssics.
Però una porta tradicional no és l’única alternativa a la qual podem acudir quan seleccionem portes, sinó que hi ha altres opcions.

La primera, que és molt utilitzada en dissenys actuals i contemporanis és la porta corredissa. Aquest tipus de porta s’usa per economitzar espai i alhora, obtenir més rendiment de les obertures existents. Una porta corredissa s’instal·la sense frontisses i amb rails horitzontals, de manera que s’obre sense dibuixar un angle, sinó que dibuixa més aviat una línia paral·lela a la del mur en què ha estat encastada.

En un espai obert, sense corredors o passadissos, una porta corredissa és ideal per a permetre l’accés a una oficina privada o un petit distribuïdor que doni a les dutxes i els lavabos. També solen utilitzar-se per grans armaris encastats (tipus clóset), o per amagar de la vista general del saló o el menjador algun espai.
comedor-cocina-gavaExemple de l’ús d’una porta corredissa en un espai obert i de disseny modern
http://www.tu7.cat/cast/proyectos_realizados

Imaginem per exemple un pis completament obert des de la cuina fins al despatx, al qual es vol donar una mica de privacitat sonora, però sense eliminar el fet de compartir llum amb la resta del pis. En aquest cas, pot instal·lar-se una porta corredissa de paret a paret, que en lloc d’un material opac estigui elaborada en vidre translúcid. Aquest petit detall de disseny dotarà l’espai en general d’una aparença moderna i equilibrada, que realment permetrà destacar el fet que ha estat sotmès a una reforma integral.

Un altre tipus de porta és la porta doble que pot usar-se com a mur fals entre dues peces, però reservant la possibilitat d’obrir de forma completa en cas de mudança o de canvi de mobles.

Aquest tipus de porta és com una porta tradicional, però no està encastada en un buit especialment fet a la paret per a tal fi, sinó que l’estructura completa de la porta, de doble obertura substitueix un mur, amb el que quotidianament només s’obre una de les “ales” de la porta, però eventualment, tot el mur fals podria mobilitzar-se per permetre l’accés més àgil d’una gran taula, un armari, un sofà, etcètera.

Materials: com fer la millor elecció?

Un cop determinat l’estil de disseny del nostre pis i amb ell, el millor tipus de portes interiors que hem de triar per al mateix, ens queden algunes eleccions respecte a les mateixes que no hem de deixar de banda.

La primera d’aquestes correspon al material. La majoria de les portes que s’aconsegueixen al mercat no són de fusta massissa, sinó d’aglomerat, i poden ser llises o tenir algun tipus de disseny o relleu de manera que llueixin menys “avorrides” en l’entorn d’un pis recentment reformat.

L’avantatge de l’aglomerat davant de la fusta sòlida és que és molt més lleuger i econòmic, sense perdre resistència i durabilitat. Evidentment, hi ha aglomerat de diferents qualitats i en aquesta varietat també resideix una de les seves riqueses, ja que pot haver alternatives per a tots els gustos i pressupostos.

Un altre tipus de material és l’alumini, encara que rarament el trobarem en portes interiors que donen a una altra habitació dins de la casa. Normalment (i d’acord a les normes d’eficiència energètica i estalvi de l’energia en vigor), tota porta que doni a l’exterior d’alguna forma és millor que es faci en alumini. Això permet mantenir la impermeabilitat de la construcció i evitar fuites de calor o aire fresc, depenent de la temporada. Una bonica porta en alumini pot anar en diferents colors, des de blanc titani a gris antracita, passant per blaus, vermells i fins i tot rosats, que poden oferir un toc de color a una sortida al jardí o una terrassa.

Finalment, i tot i que no totes les portes poden estar realitzades d’aquest tipus de materials ja que sempre hi haurà un marc de fusta o metall, tenim les elegants i modernes portes en vidre o mirall. Aquest material atorga una sensació de decoració completament diferent a una estança, a més que en ser reflectant (en el cas del mirall) augmenta la idea d’amplitud d’una habitació. Portes realitzades en la seva majoria en vidre ja sigui transparent, translúcid o opac, en diferents tons, gruixos i acabats, poden utilitzar-se en un pis reformat ja sigui amb un estil clàssic o més modern. Novament repetim que és fonamental combinar bé les portes amb la resta del disseny del pis, i per això sense dubte pots confiar en els experts als que hagis encarregat la teva reforma, a Tu7 per exemple, comptem amb proveïdors de portes en diferents materials de gran qualitat de manera que podem triar les portes ideals per la teva reforma.

El toc final, els mànecs

Una porta seria completament inútil sense un mànec. A nivell estètic, també l’elecció d’aquest últim element és important, ja que novament ha de combinar de manera adequada amb la resta de la decoració i disseny, sobretot després d’una reforma integral.

Es poden triar mànec estilitzats, amb línies rectes i vores perpendiculars, o bé, seleccionar mànec tipus balda antiga, rodons i més clàssics, ideals per a una petita porta de fusta en una disposició amb corredor o passadís.

Sempre és important pensar en triar mànecs de bona qualitat i molt resistents, ja que és la peça que més desgast patirà. A vegades, ens passa inadvertida la quantitat de vegades que obrim i tanquem una porta interior, per exemple, la que dirigeix als lavabos. L’ús és continu, quotidià i repetitiu, així que és fonamental que sigui durable i fiable, alhora que estètic i agradable a la vista.

Com podem veure, l’elecció d’una porta interior en el marc d’una reforma integral no pot per res deixar-se a l’atzar. Cada detall ha de ser pensat amb cura, i cada un dels elements, seleccionat en termes d’estil, disseny, qualitat i confort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *