Quins permisos necessito per reformar la meva casa?

Si vivim a Barcelona, hi ha una qüestió que mai hem de deixar de costat en començar a planejar una reforma a la nostra casa o pis: els permisos que han de sol·licitar-se a l’ajuntament.

Moltes vegades ometem aquest pas, i avancem cap a la contractació d’una empresa que ens assisteixi en les obres de reforma a Barcelona, sense considerar que sense haver realitzat els tràmits amb temps, ens veurem retardats amb mesos en la nostra planificació de millorar el nostre espai vital.

En termes generals, i d’acord al que es pot llegir i analitzar en visitar la pàgina de tràmits electrònics que proporciona l’Ajuntament de Barcelona, són tres els tipus de permisos o llicències d’obres, d’entre els quals s’ha de triar el que es va a han de tramitar en contractar una empresa com Tu7 per encarregar-se de la nostra remodelació, o en destriar d’entre els detalls dels dissenys que més afavoreixin el nostre espai:

  • Assabentat.
  • Comunicat d’obres menors.
  • Llicència d’obres majors.

04-03-2014 12-01-24

El primer pas que haurem de seguir és consultar directament a la pàgina de l’Ajuntament de Barcelona el tipus de tràmits que ens correspondrà seguir d’acord al tipus de reforma que ens estiguem plantejant, en aquest sentit, podem requerir:

  • Llicències.
  • Comunicats.
  • Assabentats.
  • Autoritzacions.

Una vegada saldat aquest primer escull burocràtic, haurem de decidir què tràmit seguir respecte a l’obra particular que anem a emprendre. Quant a emprendre obres que afectin la distribució interior de la casa habitació, és a dir, que no impliquin una ensulsiada de la construcció en general, sinó només modificacions internes, reformes parcials i obres en general que es realitzin dins de la casa o apartament, la qual cosa es requerirà és un comunicat d’obres menors. Per rebre aquest tipus de permís, és necessari dirigir-nos en persona a l’Ajuntament, portant amb nosaltres tots els documents que poguessin ser requerits, com per exemple, els plànols i descripció de les obres que tenim programades.

Una vegada pagat el cost corresponent a la taxa d’obres, podrem començar immediatament amb les reparacions. No obstant això no cal oblidar que a pesar que si podrem començar amb les obres de forma immediata, si hi haurà una supervisió per part de l’Ajuntament que verificarà que l’obra compleix amb les normatives vigents, i que després d’aquesta supervisió es podria determinar si el projecte ha d’implementar alguna correcció.

El mateix tipus de documentació serà el que necessitarem sempre que les obres només afectin la distribució interna de les habitacions de la nostra casa. Per exemple, si anem a tirar una paret, convertir-la en un arc, agregar divisions mitjançant parets o parets falses.
En el cas que no tinguem planejat agregar o llevar murs i no anem a realitzar cap obra que afecti l’estructura interna o externa de la casa, com per exemple, canvi de pisos, acabats, etcètera, no necessitarem un comunicat, sinó simplement un assabentat. Aquest document és gratuït, i en ser un tràmit senzill, pot efectuar-se cent per cent en línia.
Finalment, si el que requerim és canviar radicalment la casa o apartament, o canviar el seu ús de local a habitatge o viceversa, la qual cosa necessitarem llavors és una llicència d’obres majors. La llicència d’obres majors és la que implica una major planificació de temps, ja que en lliurar els papers necessaris i fer els pagaments corresponents, haurem d’esperar al fet que ens aprovin l’obra per poder donar inici als treballs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *