Mobiliari per la teva reforma de cuina: varietats en calaixos i portes

Al realitzar una reforma de la cuina, hi ha diferents aspectes que cal tenir en compte: les dimensions de la cuina, el tipus de cuina que s’està planejant, els colors que volem utilitzar, etcètera.
Però hi ha altres elements que també han de ser posats sobre la taula de la planificació d’una reforma d’aquest tipus, per exemple, la il·luminació, la selecció d’electrodomèstics i per descomptat, el mobiliari.
Perquè és una realitat que a la cuina s’emmagatzemen moltíssimes coses: aliments peribles com pastes, pa, arròs, melmelades, gelees, salses, olis, cereals, etcètera; instruments per cuinar, com ara: cassoles, olles, paelles, fregidores, espàtules, culleres, ganivets, etcètera; la vaixella i els coberts: plats amplis, bols, tasses, gots, ganivets i forquilles per menjar, culleres i culleretes de te; vaixella que serveix per presentar el menjar: enciameres, cullerots per servir, teteres, gerros, etcètera; químics i líquids de neteja: detergent per rentar la vaixella, líquid netejador, sabons, lleixiu … Com podem veure, la llista és àmplia i només hem esmentat algunes de les coses que normalment s’emmagatzemen en una cuina i no per atzar, sinó perquè és precisament aquí on fan falta. O potser podem imaginar el tenir el líquid per rentar la vaixella en una altra peça que no sigui la cuina? Què hi ha de les espècies? Són coses que necessitem a mà i que ens cal tenir aquí.
Resultat: la selecció del mobiliari d’una cuina es converteix en una de les peces clau perquè una reforma de la cuina tingui èxit a curt i llarg termini.
És per això que a Tu7 hem decidit explicar algunes de les seves característiques, així com la varietat de portes, calaixos i mobiliari d’entre els quals podràs elegir el moment de determinar quins mobles vols que formin part de la teva cuina reformada.

Mobles de diferents característiques

En una cuina “tipus” o estàndard, es poden trobar mobles molt diferents que s’integren als electrodomèstics de la cuina, per proporcionar espai d’emmagatzematge suficient per a les necessitats de l’usuari.
A continuació esmentarem alguns dels més representatius a les cuines actuals i contemporànies:
a. Armari d’emmagatzematge. Un gran armari alt, compost per 4 blocs de lleixes o prestatgeria, 2 calaixos “anglesos” (els quals descriurem més endavant) i 1 prestatgeria addicional de dimensions regulables.
b. Armaris adequats per encastar forns. Un altre “bàsic” del mobiliari modern d’una cuina: un espai en forma de columna en què poden encastar ja sigui dos forns, o un forn i un forn microones, a una alçada ideal per al seu ús, a una distància segura del terra (en cas que a casa hi hagi nens petits) i a més, proporcionant espai per a emmagatzematge en d’altres elements de la cuina.

comedor-cocina-gava

En aquest model de cuina ja acabada podem observar a l’extrem dret l’armari amb dos forns encastats.

c. Armari per integrar una nevera. Novament ens trobem amb un element clàssic de les cuines contemporànies, la idea de realitzar un armari de manera que la nevera s’integri de forma completa al disseny de la cuina, coberta o envoltada per un armari especialment dissenyat per contenir-la. Igualment que amb l’armari per encastar forns, aquest tipus de moble proporciona un espai addicional d’emmagatzematge.
d. Moble per suportar el taulell o moble de treball. Definitivament no podem imaginar una cuina ben dissenyada sense un excel·lent taulell que ens permeti preparar els nostres aliments còmodament i amb l’amplitud. A vegades el taulell pot situar-se en una “illa central”, però en la majoria dels casos s’ocupa un espai lateral, al costat de la zona de cocció, inclús aprofitant un espai d’angle o racó. A sota del taulell és un espai ideal d’emmagatzematge, ja que és ampli i no hi ha necessitat d’ubicar aquí elements de lampisteria, gas o electricitat. Així que aquest tipus de mobles són els més dinàmics i versàtils a la cuina, permetent variar la gamma de lleixes, calaixos i portes a utilitzar per optimitzar l’espai.
i. Moble sota la pica. Aquest moble és essencial i en definitiva no podem ometre’l a l’hora de moblar una cuina. Potser l’espai d’emmagatzematge no sigui òptim, però hi ha diversos usos que podem donar-li sense problemes, per exemple, situar el cistell de les escombraries aquí, posant a la porta, de manera abatible o retràctil. També és un bon espai per emmagatzemar tots els detergents i líquids per netejar, sempre que puguem afegir un pany pràctic però que faci l’espai inaccessible per a nens petits.
f. Mobles d’emmagatzematge sota variables. Aquest tipus de mobles serveixen per complementar la cuina i l’espai d’emmagatzematge i es fabriquen d’acord a les mesures necessàries.
g. Moble per encastar una placa de cocció. En aquesta època en que en qualsevol cuina reformada es prioritza l’eficiència energètica dels electrodomèstics utilitzats, una placa de cocció elèctrica o fins i tot per inducció és la forma ideal escollida per cuinar els aliments. Novament, aquest moble pot situar-se ja sigui al costat de la pica, a l’illa central o fins i tot a la barra que separi una cuina oberta del menjador del pis reformat. Sota la placa de cocció podem situar més espai adequat d’emmagatzematge.

cocina-gran-via

En aquesta cuina podem observar la placa de cocció en contra cantonada de la pica, amb tres calaixos amplis en la part inferior, proporcionant espai d’emmagatzematge i elegància alhora.

h. Mobles alts. Aquest tipus d’armaris de rebost o espai d’emmagatzematge són ideals per ubicar la vaixella, els gots, les tasses, etcètera, ja que permeten tenir accés a tots aquests elements d’ús quotidià sense necessitat d’ajupir-se.
Com podem veure, la varietat de mobiliari és sorprenent, però aquí no acaba la gran gamma d’opcions que tenim per a moblar la nostra cuina d’espai de treball i emmagatzematge: canviant els tipus de calaixos i portes, aquesta varietat s’incrementa i permet personalitzar al màxim la nostra cuina reformada.

Tipus de calaixos

Els calaixos van ser per molt temps un espai d’emmagatzematge limitat als coberts de cuina i en general, petites coses com tisores i pinces. Actualment, per contra, els calaixos s’han convertit en una forma ideal de guardar tot tipus de coses a la cuina, amb dimensions variables i formes diferents de funcionament.
Cal dir, per començar, que en l’actualitat tots els calaixos que s’utilitzen en una cuina són completament lliscants, és a dir, obren en la seva totalitat, de manera que és fàcil accedir als objectes emmagatzemats al fons de cada calaix, sense necessitat de grans esforços.
El primer tipus de calaix és el clàssic calaix per coberts. No molt alt, amb diferents formes (en metall, fusta, bambú o plàstic) per dissenyar les separacions que ens permetin tenir els calaixos el més organitzats i estructurats que sigui possible.
El segon tipus de calaix és un que ha substituït en gran mesura a la tradicional disposició en lleixes de plats i cassoles, és un calaix profund tant en el seu abast com lliscant fins al fons del moble, com cap avall, de manera que fins a la més gran de les cassoles té el seu lloc en aquests amplis i pràctics calaixos.

18-02-2015 9-24-04

Exemple de calaix ideal per cassoles. En el detall també podem observar un calaix per disposar els plats i bols. Tots dos completament lliscants i amb una profunditat ideal.
http://www.bricodepot.fr/toulon/tiroir-et-casserolier-silent-system*/prod2783/

Un altre calaix important que s’utilitza en els mobles de cuina contemporanis és el calaix per a plats. Quan normalment pensem en col·locar els plats, bols i petits plats per a les postres, no és habitual pensar en un calaix, però gràcies a aquests grans i espaiosos calaixos que podem apreciar en les cuines modernes, s’obren noves possibilitats d’ordre i aprofitament de les dimensions del mobiliari.
Tant pels calaixos per cassoles com pels calaixos pensats per acomodar plats, hi ha separacions en diferents materials i formes. Des de divisions metàl·liques tipus trencaclosques que poden disposar-se a voluntat dins d’un calaix per administrar bé l’espai, fins estoretes antilliscants per evitar que plats i bols llisquin de forma arriscada dins del calaix, passant per intel·ligents separacions en forma de pals per acomodar sàviament la vaixella en un ampli i accessible calaix.
Ara bé, per optimitzar al cent per cent l’espai d’emmagatzematge a la cuina, hi ha una forma moderna i ideal: afegir al caixó per caceroles a qualsevol calaix profund, un calaix a l’anglesa o calaix anglès. Aquest tipus de calaix està amagat dins d’un més ampli, sent completament lliscant i permetent acomodar ja sigui coberts o altres objectes petits, però mantenint les línies de disseny de la cuina en un aspecte elegant i sobri.

18-02-2015 9-24-53

Calaix anglès amagat dins d’un calaix per caceroles.
http://www.cuisines-schmidt.com/blog/tiroir-anglaise/

Com podem veure, la varietat de calaixos supera els patrons clàssics. També podríem incloure en aquest apartat els mobles giratoris d’angle, que tot i no ser estrictament un calaix, es valen de la tecnologia d’obrir i tancar un espai d’emmagatzematge, per permetre aprofitar un espai que d’altra manera seria inaccessible. En aquest tipus de mobiliari trobem dissenys moderns i intel·ligents que ens permeten accedir a tots els objectes emmagatzemats sense un esforç excessiu i a més, amb una proposta estèticament molt agradable.

18-02-2015 9-28-54

Interessant proposta de moble angular per aprofitar tot l’espai.
http://www.maison-deco.com/cuisine/equipement-electromenager/30-rmeubles-de-cuisine

Tipus de portes

A la gamma de mobles ja descrita, podem afegir tipus diferents de prestatgeries i calaixos, però aquí no acaben les opcions de personalització que ofereix una cuina reformada moderna i actual, com les que oferim a Tu7. També hi ha diferents tipus de portes per als prestatges i mobiliari en general que et permetran optimitzar tant l’ús de l’espai, com el disseny de la teva cuina.
En una cuina de dimensions reduïdes, qualsevol guany en espai és valuosa i útil, a més permet un millor ús quotidià de la pròpia cuina.

cocina-carrer-cedros

En el cas d’aquestes cuines, una bona opció és afegir portes lliscants al mobiliari. Aquestes portes no ocupen espai a l’obrir-les i faciliten l’ús dels espais de preparació i rentat de la cuina, ja que evitem aquesta molesta porta oberta ja sigui al nivell de les nostres cames o pitjor encara, del nostre cap.
Una porta lliscant pot utilitzar-se tant en un moble alt com en un moble baix i permet optimitzar molt bé els espais amplis o reduïts de qualsevol cuina reformada.

18-02-2015 9-35-12

Exemple de moble baix amb portes lliscants.
http://www.delamaison.fr/meuble-portes-coulissantes-cosmos-teck-blanchi-p-53291.html

Un altre tipus de porta que ha permès a molts dissenyadors de cuina fer més àgil l’ús diari d’una cuina són les porta plegables, usualment utilitzades en mobles alts, de fàcil ús i que a més, permeten evitar aquest molest cop al cap en estar cuinant o ordenant la vaixella neta.

18-02-2015 9-27-56

Exemple d’armari alt amb porta plegable. El seu mecanisme de frontisses la fa molt fàcil d’utilitzar i pràctica al moment d’usar la cuina en la seva totalitat.
http://www.maison-deco.com/cuisine/equipement-electromenager/30-rmeubles-de-cuisine

Finalment tenim les portes tradicionals d’obertura en angle de 90-180 graus, depenent de la ubicació del moble en concret.
Però encara per aquestes portes tradicionals, hem de considerar l’espai i durabilitat guanyats per l’ús de moderns sistemes de frontisses retràctils que permeten una vida més àmplia a les portes, a més d’aprofitar, d’acord a un muntat diferenciat d’acord a les necessitats, l’espai per a una obertura còmoda i intuïtiva en l’ús diari d’una cuina.
Com podem veure, les opcions al triar el mobiliari d’una cuina transcendeixen de molt el pensar només en els materials i els colors ideals. Hem de considerar acuradament les necessitats d’emmagatzematge que tindrem, tenir en compte l’espai de què disposem i així mateix, contemplar les diferents alternatives per triar la que més s’adeqüi a tots els punts analitzats.
D’aquesta manera, la reforma de la nostra cuina respondrà a les nostres expectatives i necessitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *