10 coses a tenir en compte abans de fer una reforma integral

A Tu7 ja t’hem explicat diversos passos i consells que et poden ser útils a l’hora de dur a terme una reforma integral del teu pis, apartament o casa.

Però com en tot procés així de complex (i també satisfactori), hi ha una sèrie de consideracions que has de tenir en compte abans de començar amb els passos concrets que et portaran a una reforma reeixida, agradable i sense contratemps.

El més important és, com ja t’ho hem dit en altres ocasions, no precipitar-te i prendre’t el temps per planejar adequadament la reforma. Però per explicar amb major detall aquesta idea de planificació i prospectiva pel que fa a una reforma integral, a continuació et presentem una llista més profunda de les 10 coses a considerar abans d’emprendre una reforma.

1. Dibuixa el teu somni

Abans de consultar amb un expert, pots començar a fer traços que reflecteixin les teves idees i imaginar la teva llar reformada. Pensa en tots els detalls que t’agradaria canviar o afegir. Modificaràs la disposició d’habitacions i murs? Et limitaràs a una reforma estètica o vols aprofitar per millorar l’ús de l’espai? Com visualitzes el saló, la cuina, els banys i els passadissos? Has pensat afegir mobiliari per guardar i ordenar coses? Canviaràs la il·luminació?

Tot això pot observar-se amb major detall si fas un dibuix amb tot el que estàs somiant per a la teva reforma. Si no confies en les teves capacitats com a dibuixant, existeixen molts programes online que poden ajudar-te a traçar el que estàs pensant, i fins i tot cert tipus de programari molt interessant que et permet visualitzar les combinacions de colors que poden ajudar que el teu somni es converteixi en realitat.

antes-reforma-01

Exemple de software que pot trobar-se online per a comparar paletes de colors
http://www.benjaminmoore.com/en-us/for-your-home/personal-color-viewer

 2. Escolta les experiències dels altres

Una de les millors formes d’obtenir inspiració i evitar problemes greus o molt seriosos al llarg de la teva reforma, és escoltar i aprendre de les experiències d’altres persones que hagin emprès una reforma integral recentment. Potser et resulti complex trobar a persones en el teu cercle personal que hagin realitzat reformes en els últims temps, però no perds res preguntant. Acudeix a familiars, amistats i companys de treball. Escolta les experiències que et narren i pren nota mental de les dificultats que aquestes persones van enfrontar en els seus propis processos. Si no aconsegueixes posar-te en contacte  amb ningú que hagi realitzat recentment treballs de reformes de la seva llar, no dubtis a registrar-te en fòrums online, o llegir blogs de persones que parlin d’experiències sobre aquest tema. Mantingues la teva ment ben oberta i aprèn tot el que puguis.

3. Sigues previsor

Encara que el teu somni potser sigui afegir-li una habitació a la teva casa, has de pensar que potser no és una bona idea si penses vendre la casa al cap d’uns anys. Afegir un bany amb acabats luxosos potser encareix la teva propietat més enllà del valor que pot tenir per la zona en la que vius. Alguns projectes fins i tot devaluen la teva propietat en lloc d’ajudar a incrementar el seu valor de mercat. Fins i tot hi ha un altre factor que has de considerar abans de començar a plantejar una reforma: quines són les necessitats actuals i quins creus que seran les necessitats futures de la teva família? Existeix un terme concret per a l’exercici de previsió que has de realitzar, es diu prospectiva. Fer una prospectiva consisteix a fer una anàlisi profunda de la situació present i establir la línia de futur que sigui més factible d’acord a la situació present. Per exemple, un matrimoni recent que adquireix un pis per renovar, ha de plantejar-se si pensen tenir fills en un, dos o potser cinc anys. Perquè d’això dependrà el tipus de reforma a plantejar, potser és millor dividir habitacions per comptar amb espais personalizables en el curt termini, en lloc de fer un gran bany luxós però que pogués tenir riscos per a nens petits. En termes de valor de la propietat, sempre convé no emprendre reformes massa personals, que posin en risc la possible futura venda de la propietat. Una veritat constant en aquest àmbit és que mai sabem si anem a conservar el nostre pis per molt temps o si haurem de vendre, així que eliminar banys, o fer un pis fals en alguna peça potser siguin moviments massa arriscats. Així que pren el teu temps i elabora una perspectiva adequada que et permeti ser previsor en el sentit adequat i correcte.

4. Dues bones idees per al futur: emmagatzematge i eficiència energètica

Si continuem en la línia de la prospectiva, hi ha dues idees que has de posar sobre la taula al començar a pensar en una reforma: l’emmagatzematge i la qüestió energètica. De què parlem quan aconsellem que prevegis emmagatzematge? Sense importar si mai et vendràs la casa o si has de vendre-la i mudar-te, tant tú com qualsevol nou habitant que adquireixi la vivenda que has de remodelar, necessitarà espai per guardar les seves coses. Una casa que compta amb armaris de paret i espai per guardar des de la roba a les habitacions fins a les tovalloles en els banys, sempre és una casa més pràctica i més atractiva. Pensa en les teves pròpies necessitats: No vols pas saturar la teva casa de mobles només per poder guardar les teves jaquetes i abrics? Sempre és més còmode i agradable comptar amb un espai especial per guardar cada cosa, i que aquest espai formi part de la decoració integral de la llar. Aquesta idea fa que qualsevol espai sigui més agradable, ja sigui per a tu o per a un futur comprador.

El mateix succeeix amb la qüestió energètica. És clar que al pensar en una reforma integral, la nostra idea sempre serà fer canvis que facin més senzill i còmode el nostre ús quotidià de la llar, a més d’embellir-ho. Però hi ha un altre nivell de practicitat que potser escapa una mica a una primera anàlisi: és el referent a l’ús i consum energètic de la vivenda a renovar, i és el del consum de recursos energètics que fa. Tant per a consum personal com si penses vendre a curt o mig termini, és convenient que t’informis bé en termes de quines millores energètiques pots fer a la teva llar aprofitant la reforma. Aquests poden abastar des de la millora en l’aïllament tèrmic dels murs, un canvi en el sistema de calefacció o en l’escalfament de les aigües sanitàries, fins a l’elecció de noves portes i finestres més aïllants que ajudin a mantenir una temperatura agradable tot l’any. Tot això implicarà per a tú o per a aquest hipotètic comprador del futur un estalvi significatiu en factures de gas i electricitat, valoritzant la teva propietat i fent-la alhora, més amigable ecològicament.

5. Fes comptes

En diverses ocasions hem emfatitzat, aquí en el blog de Tu7, la importància de planificar molt bé el teu pressupost abans d’emprendre una reforma. Recorda que fins i tot el pressupost millor realitzat pot veure’s depassat per la realitat. Cal que tinguis en ment que hi ha moltes probabilitats que el teu projecte de reforma costi més del que has calculat. Així que abans de triar unes ceràmiques ultra luxoses o un acabat car, cal analitzar una vegada i una altra el pressupost amb el qual es compte per estar segurs de tenir un “matalàs” que ens tingui protegits en cas d’una despesa inesperada a mitja reforma. També és necessari explorar totes les opcions de finançament disponibles, des dels propis estalvis a préstecs bancaris (explorant per descomptat diverses alternatives i comparant taxes d’interès) i totes les possibilitats financeres al nostre abast. D’una bona planificació financera sempre es desprèn una reforma integral reeixida.

6. No t’oblidis dels permisos

Recorda que existeixen una sèrie de permisos legals que hauràs d’obtenir davant les autoritats abans d’emprendre una reforma. En general, es tractarà d’un tràmit molt senzill, ja que una reforma integral d’una vivenda normalment no implica treballs externs o la construcció de noves habitacions. No obstant això, no hauràs de tirar en sac trencat la idea d’apropar-te en persona o via internet a l’oficina de l’Ajuntament de Barcelona per detectar quin dels permisos que existeixen és el que correspon a la teva reforma i quins requisits cal presentar per obtenir-ho. En alguns casos (les reformes més senzilles que no impliquen cap modificació estructural) caldrà explicar simplement amb una dispensa, però per a reformes més profundes, fa falta presentar el projecte pertinentment elaborat.

antes-reforma-02

Pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona on poden tramitar-se els permisos de reformes.
https://w30.bcn.cat/APPS/portaltramits/es/inici/default.html

7. Tria una empresa de reformes

Tret que siguis un expert en bricolatge i a fer les coses per tú mateix i hagis decidit fer-te càrrec al cent per cent de la reforma, necessitaràs ajuda. Existeix evidentment l’opció d’anar contractant tú mateix a cada treballador que participarà en la remodelació, però en aquest cas hauràs de dedicar-te gairebé a temps complet a coordinar tú mateix la reforma. Per això, i partint de l’experiència d’anys que tenim en el sector, des de Tu7 et recomanem que t’apropis a una empresa especialitzada del sector. Quins són els avantatges? En primer terme, no seràs tú qui hagi d’estar bregant amb treballadors i proveïdors al llarg de la reforma, que de per si i sense aquesta càrrega de treball ja és suficientment estressant. En segon lloc, al contracar una empresa amb experiència i especialistes en arquitectura, disseny, interiorisme, acabats i treballs relatius a una remodelació de la teva llar, estaràs més cobert i per així dir-ho “protegit” de les possibles complicacions. Comptaràs amb consells quant a les millors decisions a prendre en el procés i sobretot, la reforma estarà en mans de professionals. Així que no menyspreïs aquesta alternativa, que és la forma ideal d’enfrontar una reforma integral.

8. Sigues ferm i fes-te el propòsit de no canviar sobre la marxa

En tot aquest procés previ faràs anàlisi i dissenyaràs plans i prospectives, prepararàs un pressupost i realitzaràs un programa de finançament. Però no és això mateix el que fem abans de prendre cada decisió important en la nostra vida? I no obstant això, davant els primers vents de canvi, o en encarar crítiques de familiars o amics, comencem a retrocedir i a realitzar canvis a la nostra planificació.

En cap sentit t’estem recomanant que siguis críptic als consells dels altres, però és important que aprenguis a escoltar i alhora mantenir-te ferm en els teus propòsits i idees originals. Això et permetrà mantenir el teu objectiu: una reforma ben concreta que respongui a les teves necessitats presents i futures, i no a les de la teva família o amistats. Sigues flexible, però sempre dins del marc de les metes i objectius que has traçat per a la teva reforma. Si el que vols és canviar-li el rostre estèticament a la teva casa, fes tota la teva planificació entorn d’aquesta idea i no permetis que tercers et facin començar a afegir detalls de canvi estructural del teu pis o casa, quan això no és ni el que vols ni el que necessites. Sigues ferm i mantingues els teus objectius a la vista. Això et permetrà una flexibilitat dotada de fermesa que et permetrà sens dubte aconseguir les metes que t’has plantejat per a la teva reforma.

9. Planifica els problemes col·laterals

Si ja has realitzat el pla economicofinancer del teu projecte de reforma, i si alhora has traçat les metes de disseny i estètica que hauràs d’imposar a la teva llar gràcies a aquesta reforma, és el moment que pensis a planificar solucions a problemes col·laterals que poden desprendre’s d’una mudança. Pensa per exemple en el possible canvi de mobles i accessoris que farà falta una vegada conclosa la reforma. Contempla així mateix el temps que hauràs d’invertir a supervisar i mantenir-te al dia del que succeeix en la reforma, ja que és temps que hauràs de restar a altres activitats quotidianes (inclusivament i molt probablement, hauràs de sostreure-ho de les teves hores i dies de descans). És necessari que prevegis el lloc en què guardaràs les teves coses i on viuràs mentre duren els treballs, ja que una reforma integral implica sempre una revolució completa en un pis i et serà impossible residir en ell mentre duri aquest procés. Com pots veure, existeixen molts detalls en aparença aliens a la reforma en sí que cal preveure abans del començament d’una remodelació completa d’una llar.

10. Pensa en les dificultats

Ja ho hem dit però no està de més fer èmfasi en aquest punt. Recorda que com més ampli i vast és el projecte d’una reforma, majors són també les possibilitats de sentir-se frustrat i encarar dificultats. Hi haurà sense dubte manca d’equip, dificultats en l’arribada de subministraments, malentesos i retards en general. Planifica solucions a diversos tipus de problemes de manera que aquestes alternatives t’ajudin a enfrontar aquests moments difícils. És més, planifica un cap de setmana de vacances en un poble proper a mitja reforma. Mai està de més pensar en un mateix. En últim terme, si has d’emprendre aquesta reforma és per satisfer les teves necessitats i tenir una llar més còmoda i agradable, llavors no permetis que els problemes et depassin i estigues tranquil fins al final dels treballs. El resultat sens dubte valdrà la pena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *