Una Cuina Reformada amb Detalls Artesanals

Els especialistes en interiorisme i reformes integrals som conscients de la importància que té la cuina dins de l’estructura funcional i decorativa d’una llar. És un espai en el qual no només passem molt de temps, sinó que en ell es manifesta la necessitat de tenir una àrea molt ben dissenyada i pensada per a ser no només estètica i agradable, i també funcional.

tu7-cuina-artesania-01

No obstant, aquesta funcionalitat no està per a res enfrontada amb un polit toc estètic, la selecció d’interessants punts focals que permetin lluir a la resta de la decoració i convertir una cuina reformada en un espai de convivència on gaudir.

Una de les formes en què podem fer brillar la nostra cuina és afegint-li alguns detalls artesanals per donar-li vida a la nostra decoració. Els elements decoratius productes de l’artesania i el treball manual tenen un color i un caràcter únic extraordinaris, el que els permet afegir un toc molt especial a qualsevol espai.

Específicament a la cuina, tot aquest tipus d’ítems i inspiracions de caràcter ètnic, artesanal i exclusiu, li permetran brillar i tenir una personalitat molt especial.

L’ús d’artesania en una cuina d’inspiració ètnica

És difícil agrupar sota una mateixa etiqueta a estils molt diferents dins de la decoració.El nom “ètnic” no cal i en certa mesura, és un títol massa vague i un tant mandrós, ja que s’utilitza gairebé com a sinònim de “interessant”, no és descriptiu de trets particulars en el disseny o els accessoris. També hi ha alguna cosa una mica negatiu, que és que de certa mesura nomenar una decoració “ètnica” reforça el concepte que és exòtica i que ve de lluny, quan hi ha moltíssims elements colorits, originals i artesanals que poden provenir de molt a prop del nostre pròpia llar.

tu7-cuina-artesania-02

Elements que venen de cultures tan diferents com la mexicana, turca, marroquina, hindú o dels indígenes nord-americans es fiquen en el mateix conjunt, deixant de banda les seves històries diferents i característiques.

Però no tot és negatiu en l’ús del terme “ètnic”. Els elements positius d’aquesta etiqueta decorativa neixen sobretot de l’èmfasi que dóna als objectes fets a mà, únics i diferents que poden fer d’una decoració cosa absolutament personal i diferent. És un estil eclèctic i assortiment, ple de textures, rics colors i dissenys originals que pot donar-li un gir absolutament inesperat a qualsevol decoració.

En el projecte d’una reforma de cuines, prendre com a punt de partida la idea d’una decoració ètnica permet integrar elements tan diferents com un mobiliari dissenyat a mida amb objectes artesanals únics i exclusius. Aquests poden provenir de diferents cultures, distants i llunyanes o d’artesans locals que treballin amb materials colorits i dissenys que en certa mesura busquin el protagonisme amb les seves formes atrevides i diferents al que pot trobar-se en una botiga de mobles estàndard.

Aquests elements poden ser gerros xinesos, artesania en fusta hindú, en ceràmica espanyola, en quadres marroquins o en fang cuit mexicà. La qüestió és que abans d’incorporar aquests elements a la nostra cuina acceptem el caràcter eclèctic que li donaran i que molt probablement, tindran el protagonisme decoratiu pel seu caràcter cridaner i únic.

Artesania en el marc d’una decoració bohèmia

Aquesta reflexió sobre el paper de l’artesania en la decoració ètnica ens porta forçosament a pensar en un altre estil decoratiu en el qual els detalls colorits i riques textures dels elements artesanals poden tenir un gran protagonisme: l’estil bohemi o “boho-chic“.

tu7-cuina-artesania-03

Aquesta barreja eclèctica d’estils i nocions estètiques variades que en certa forma creen un tot homogeni i increïblement casolà i acollidor que està tan de moda en el món de l’interiorisme des de fa alguns anys combina de manera perfecta amb les artesanies.

Com l’ànima d’aquest estil és l’elecció personal i acurada de cada un dels elements que conformaran el trencaclosques decoratiu d’un espai, hi ha una tendència a triar els elements especials i únics en la seva classe, ja sigui antics, renovats o per descomptat, fabricats manualment.

Per triar-los, els qui es decanten per aquest estil decoratiu recorren mercats, botigues d’antiguitats i tot tipus de galeries artístiques, inclusivament virtuals (un passeig per plataformes de comerç electrònic com etsy pot ser una forma perfecta de comprar artesania única) per seleccionar amb pinces cada coixí, cada gerro, cada banc i cada quadre que donaran una personalitat única a un pis reformat.

A la cuina les oportunitats del boho-chic sumat a la passió per les creacions artesanals són innombrables. Des antics o vintage cassons en coure i bronze, passant per fines i delicades peces de ceràmica, col·locades acuradament sobre lleixes tallades manualment en fusta, fins a mobles complets, nous o renovats amb un toc manual exclusiu i atractiu.

Les cuines així personalitzades adquireixen un aire de llar difícil d’amagar, a més que els elements artesanals si són ben triats d’acord amb un esquema decoratiu ben planejat, llueixen elegants, sofisticats i es beneficien del protagonisme que els atorga el seu únic disseny i la seva personalitat .

Les artesanies realitzades en metall rogenc o broncíneo i la ceràmica seran sens dubte el complement perfecte per a una cuina reformada amb un estil bohemi.

Grans elements artesanals de contemplar per a una cuina reformada

Quan pensem en elements artesanals solem pensar en petits accessoris, però també és possible incloure grans peces de mobiliari o accessoris grans i protagónicos que hagin estat escollits a mà.

El primer exemple resideix evidentment en el mobiliari fabricat no només a la mesura, sinó específicament de forma artesanal. Potser no tot el mobiliari, però sí de certs elements com bé pot ser una barra de separació per a una cuina oberta amb el saló menjador, una illa central, potser fins i tot una vitrina vintage per posar la vaixella … les opcions són moltes i la qüestió és simplement trobar un artesà que pugui presentar-nos amb aquesta peça de mobiliari que pot convertir-se en el punt focal de la decoració de la nostra cuina.

tu7-cuina-artesania-04

Hi ha altres grans elements que poden afegir-se en termes de treball artesanal en una cuina. Hi aigüeres i plans de treball en ceràmica decorada artesanalment que poden ser un petit luxe de color i detalls estètics a la cuina, o també pot optar-se per afegir mosaics decorats artesanalment per a una part de la paret. Aquest tipus d’elements atrauen la vista quant ingressem a una cuina, i li atorguen un cert aire d’espai íntim i personal.

A més, en els ítems artesanals es poden trobar colors i materials diferents i molt interessants. Per exemple, blau elèctric, groc brillant, morat intens, que poden combinar molt bé amb esquemes de colors més discrets o austers, donant un llampec de color a la decoració en el seu conjunt.

Què accessoris artesanals són perfectes per a culminar la decoració de la cuina?

Però si no trobem un gran element artesanal que creguem que és ideal per a l’esquema de la nostra cuina reformada, sempre podem trobar petits accessoris fets a mà (potser fins i tot fabricats expressament sota les nostres instruccions) per complementar racons i ressaltar les diverses àrees utilitàries de la cuina .

Com ja havíem esmentat en parlar de la decoració bohèmia i la decoració ètnica, les opcions van de coses tan senzilles com un canelobre en vidre bufat manualment, a unes belles cortines o unes estovalles brodat a mà.

tu7-cuina-artesania-05

Quan parlem de separar les àrees d’acció a la cuina estem parlant de l’àrea d’emmagatzematge, la de preparació d’aliments i la de consum d’aquests. La qüestió és que estèticament, cadascuna d’elles (tot i tractar-se d’una cuina relativament petita), pot tenir el seu propi centre focal en termes decoratius. Així és que podem seleccionar tres ítems realitzats de forma artesanal i atorgar-los un “nínxol” protagonista en cadascuna d’aquestes àrees. Aquests tres elements poden formar part d’un mateix set o simplement combinar entre si pel seu ús de materials. Per exemple, a l’àrea de preparació d’aliments pot haver-hi una mena de “penjador” en fusta per penjar culleres i cullerots, i en aquesta mateixa fusta, hi haurà un bonic gerro com a centre de taula en l’àrea de consum d’aliments, i finalment , un porta testos sobre el pla de treball que es trobi a dalt de l’àrea d’emmagatzematge, òbviament fabricat en la mateixa fusta.

Una altra forma d’incloure accessoris artesanals és que simplement comparteixin una temàtica, encara que estiguin fabricats en materials completament diferents, per exemple, antigues teteres fetes a mà en metall, ceràmica i fins i tot vidre, col·locades de forma estètica i fluïda en una sola lleixa en fusta.

I, a més, no cal anar molt lluny per aconseguir tota aquesta varietat de petits detalls.Per a aquells que estan emprenent els seus treballs de reformes de cuines a Barcelona, la nostra ciutat pot ser una enorme font de belles coses per afegir a la nostra decoració. No per res Barcelona és famosa per la seva passió pel disseny i les coses estèticament impactants. Recórrer mercats, sales d’exposicions i diversos centres artesanals és fàcil en una ciutat que presumeix de ser procliu a l’art en totes les seves expressions.

És així com, dins d’un projecte de canviar per complet la cara de la nostra cuina, no resulta gens difícil afegir tocs artesanals. Recordem que els objectes fets a mà tenen un altre esperit, atorguen un altre tipus de sensacions que els típics objectes econòmics i industrials, sempre iguals, que podem comprar en qualsevol botiga.

Triar afegir objectes artesanals a la nostra cuina és afegir més calor humà al centre de convivència de la nostra llar. Sense importar si ens vam decantar per grans mobles, grans testos o bé petits imants decoratius per a la nevera, sumar accessoris artesanals sempre afegeix capes de profunditat i impacte estètic a la nostra decoració.

tu7-cuina-artesania-06

A més, més enllà que estils com els esmentats: ètnic i bohemi siguin els que més es beneficien d’aquest tipus d’elements, decoració nòrdica o fins i tot una industrial poden també enriquir-se amb detalls fabricats individualment i amb la passió d’un artesà.

No saps com integrar accessoris i elements artesanals en el teu projecte de reforma de cuina? No dubtis a acostar-te als nostres experts especialistes. En Tu7 sempre estem a l’escolta dels teus desitjos i els somnis que tinguis respecte a tots els teus projectes d’interiorisme.

Retorn del vellut com a textura decorativa per a una reforma integral

El vellut és elegant, luxós i alhora té una textura rica i tranquil·litzant. Aquest material s’imposa en decoracions que emfatitzen el glamur i l’elegància com, per exemple, la decoració estil provincial francès. Però més enllà de la seva bellesa i destacada personalitat decorativa, el vellut per la seva suavitat al tacte (igual que altres tèxtils com la seda) s’associa amb sentiments agradables com la comoditat i la protecció. És per això pel que tenir peces amb vellut com a principal teixit pot ajudar-nos a tranquil·litzar-nos i fins i tot dormir millor.

tu7-vellut-01

Com qualsevol altre element dins del disseny d’interiors després d’una reforma integral, el vellut ha de ser usat amb cura en l’esquema decoratiu d’un pis o casa. La idea no és saturar els espais amb molts elements fets en vellut, sinó usar-lo adequadament i amb mesura per explotar el millor possible la seva bellesa i riquesa estètica.

A més, un plus addicional del vellut és que està absolutament de moda. En les tendències més actuals en l’univers de la decoració, el vellut torna a ser el centre d’atenció en esquemes decoratius que no només ens fan pensar en una decoració clàssica i elaborada, sinó en molts entorns i donant-li un encant de glamur a qualsevol estil decoratiu.

Consells bàsics per a l’ús de vellut en la decoració

En alguns casos l’ús del vellut en la decoració afegeix una espècie de brillantor i en altres, hi afegeix un cert “aroma” vintage. El que resulta interessant d’aquest ús nou del vellut és la gran quantitat de personalitats que mostra, amb trets d’ironia i atreviment decoratiu molt, molt interessants. Les millors formes per utilitzar el vellut en un esquema decoratiu fresc i contemporani poden incloure els següents consells:

tu7-vellut-02

1. NO EXAGERAR: NO, ÉS MÉS

El vellut és un material que és car així que, per principi, quan vam prendre la decisió d’incloure el vellut en la nostra decoració després d’una reforma integral amb un pressupost limitat, no cal exagerar. Aquest fet més enllà de ser una limitant actua a favor de vellut: és una cosa tan ric, que dóna tant plaer a tots els sentits que no cal entapissar tot el sofà en vellut per incloure aquest tèxtil. Amb un parell de coixins i una vora a la tapisseria del sofà és més que suficient perquè la brillantor del vellut li doni un toc especial al nostre saló. L’excés de vellut no permet que el tacte suau i delicat d’aquest tèxtil s’integri bé en la decoració

2. BALANÇ

Precisament la gran quantitat de sensacions en termes tàctils i visuals fa que sigui més efectiu buscar un balanç amb altres materials perquè l’habitació no llueixi massa carregada. L’ideal de qualsevol forma és que hi hagi una barreja de materials i textures en qualsevol habitació. Afortunadament, el vellut és un material molt versàtil i combina de forma excel·lent amb altres tèxtils. Particularment, el vellut i materials llisos com el lli o el tafeta són un contrast perfecte entre un material suau i ric i un llis i senzill.

3. TRIAR UN COLOR QUE ENS AGRADI

Tots els colors llueixen preciosos en vellut, però hi ha alguns que es beneficien encara més de la seva textura tan especial i de la forma gairebé sublim en què canvien els tons i les ombres en passar la mà per aquest teixit. Els colors brillants deixen anar petits centelleigs de llum que afegeixen una gran sensació de luxe a qualsevol espai.Els vermells i ocres esdevenen ombres glamuroses quan algú acaricia el vellut de cortines, detalls o coixins.

4. SELECCIONAR UNA HABITACIÓ QUE SIGUI UN ESPAI PERSONAL

El vellut no és el millor complement per a habitacions poc íntimes com poden ser la cuina o la sala menjador: la seva suavitat parla més d’espais personals com pot ser el dormitori o la sala. En aquestes àrees un coixí, un sofà o una cadira recoberts en vellut afegeixen un plaer sensorial íntim i agradable. A més, és mala idea tenir elements en vellut a la cuina o la sala menjador pel simple fet que serà difícil netejar taques de menjar en aquest teixit tan especial.

5. CORTINES DE VELLUT?

Una cosa és que el vellut s’estigui integrant en les tendències més contemporànies de decoració i una altra és anar una mica als excessos. Utilitza vellut en els murs pot ser una aposta perillosa perquè caiem en el risc d’exagerar i amb això, abaratir en certa mesura l’efecte de luxe i glamur que afegeix el vellut. En cortines s’usa actualment (fins i tot en estils més recarregats com el bohemi o el vintage), un teixit més lleuger i volàtil.Això sí, es poden afegir lleugers tocs de vellut en vores de finestres sense cortines, sobretot en espais com estudis i racons de lectura.

6. VELLUT VELL?

El vellut adquireix una mena de brillantor amb el temps. Quan envelleix, és un material que ho mostra: es nota que és vellut antic. Aquest brillantor és perfecte en el marc d’una decoració retro o vintage i atorga una gran personalitat a qualsevol moble o coixí.

7. TRENCAR ESQUEMES

No hem de limitar l’ús del vellut a la tapisseria d’una cadira, un sofà o puf. Aquest tèxtil pot usar-se en formes noves i divertides en un esquema decoratiu. Com vora d’una lleixa, com a marc d’una fotografia, embolicant un cossiol amb flors o plantes … les idees poden ser infinites. Només cal tenir molta cura en no exagerar i mantenir el nostre amor pel vellut sota control.

Exemples agradables i moderns per utilitzar el vellut

tu7-vellut-03

Tots aquests tips ens permeten visualitzar com és possible incloure un tèxtil tan exuberant i deliciós al tacte i la vista com el vellut, però sens dubte alguns exemples concrets poden ser encara més útils si ens decidim a incorporar detalls en aquest material després d’una reforma integral.

 1. En una habitació amb murs clars (blanc o beix), una peça de mobiliari en un intens color viu com pot ser blau rei o vermell vi en vellut, és una excel·lent forma d’integrar aquest teixit en el nostre esquema decoratiu. Envoltat de materials opacs i discrets, un sofà o una butaca de vellut serà el punt focal decoratiu absolut.
 2. En una habitació en què els murs tenen colors ocres o marrons, la qual cosa ja afegeix un toc casolà i càlid, una cadira o butaca en vellut vintage i una mica usat, acompanyat de coixins en teixits més llisos com pot ser lli o cotó, resulta simplement perfecte.
 3. Una altra forma perfecta d’usar el vellut en una decoració contemporània és fent composicions que estiguin completament formades de vellut. Per exemple, en un saló sobri amb murs i acabats ceràmics en tons grisos i un mobiliari metàl·lic, un sofà de vellut fosc i un conjunt de coixins folrats en vellut de diferents tons brillants és el que permet afegir personalitat i un toc de luxe a la decoració.
 4. El vellut permet crear contrastos molt interessants. Per exemple, en un saló decorat amb els tons metàl·lics i l’absència d’accessoris d’un estil industrial, un sofà o un parell de butaques antics folrats en vellut antic i brillant per la seva edat creen un efecte de xoc que sublima la decoració.
  tu7-vellut-04
 5. Un altre exemple perfecte de l’ús del vellut en formes que són agosarades i atrevides, és barrejant materials. Amb una taula rústica i un saló pintat en colors clars i brillants, un conjunt de cadires folrades de vellut brillant (verd o potser violeta) trenquen esquemes i llueixen precioses.
 6. El vellut no ha de ser sempre brillant per destacar decorativament. Com a exemple podem pensar en un saló menjador decorat en un estil nòrdic, els tons grisos i blancs de les parets i fins i tot dels acabats ceràmics es complementen perfectament amb una taula en gris antracita, però el toc d’elegància i luxe pot arribar de la mà d’un set de cadires folrades en un lleuger vellut color pal de rosa o potser en lila o groc suau. Lleuger i alhora contrastant, simplement un detall de glamur que no pot passar inadvertit.
 7. Un altre exemple del contrast que pot brindar el vellut a una habitació és inserir un clàssic sofà capitoné en vellut quan la resta de la decoració tendeix al natural i bohemi. El sofà en aquest sentit ajuda a construir la sensació que l’habitació crea un ambient íntim, en què les històries flueixen en cada racó.
 8. Una otomana. Les taules otomanes són un altre element que està molt de moda en la decoració. Aquest petit tamboret que s’utilitza ja sigui com a petita taula o com un detall per recarregar els peus mentre llegim o ens relaxem davant el televisor, és un espai perfecte per al vellut. Com que és un petit element, una otomana de vellut no serà el centre focal decoratiu, però sí que enriquirà l’espai i l’impacte estètic de la nostra decoració.

Les millors combinacions decoratives usant vellut

Aquests exemples funcionen molt bé precisament perquè el vellut és un material que combina molt bé amb altres, tant pel que fa a tèxtils com pel que fa a un altre tipus de textures que puguin usar-se en la decoració. Els contrastos i combinacions permeten a aquesta tela tan especial brillar de formes diferents i inesperades.

En l’actual retorn triomfal del vellut, les millors combinacions en què podem trobar-són:

tu7-vellut-05

 1. Sens dubte amb els mobles i accessoris en bronze o tons broncíneos. El bronze és un altre material que ha tingut un gran retorn en les tendències decoratives més recents. La brillantor càlid i especial que ofereix aquest metall l’han transformat en la base per al disseny de mobiliaris i acabats realment atrevits i bonics. El bronze en certa mesura se sent casolà, ofereix comoditat, seguretat i tranquil·litat. A més, el bronze dóna una sensació de material orgànic que aporta un toc de naturalitat a la nostra llar. El bronze afegeix calidesa. Aquesta calidesa combinada amb l’elegància que aporta el vellut és perfecta per crear un contrast que permet accentuar estèticament qualsevol espai. Aquesta combinació pot ser tan senzilla com un tamboret amb base o potes en metall broncíneo o una construcció de marcs de fotos o quadres alternant un en bronze i un a vellut. Tots dos materials faran explotar la bellesa del nostre espai.
 2. Imitació cuir. Aquesta combinació de materials és perfecta en una decoració retro.Colors cridaners faran que el contrast sigui encara més funcional. Per exemple, podem tenir un sofà blau intens o taronja en vellut i un altre a imitació cuir en taronja o potser verd. Aquests dos elements amb el toc addicional d’un tapís groc o vermell faran del nostre saló el saló retro perfecte.

Com podem veure, el vellut ofereix una riquesa inesperada a qualsevol espai. I quan ja hem decidit donar el pas i fer una reforma integral que vigoritzi nostre pis o casa nostra, afegir tocs de disseny en vellut simplement farà que cada element llueixi cent vegades més. No cal afegir un moble complet, petits elements i picades d’ullet en aquest ric material donaran un toc de luxe i confort a qualsevol racó de la nostra llar.

Afegint accessoris naturals després d’una reforma

Resulta increïble com els petits accessoris decoratius poden tenir un gran impacte en l’estètica d’una habitació o un pis. Els especialistes en disseny i interiorisme de Barcelona que treballem en Tu7 coneixem la influència que tapissos, il·luminació, coixins i altres accessoris poden tenir un espai després de concloure els treballs d’una reforma integral. També és important recordar que no perquè els grans treballs han acabat, els accessoris i detalls puguin ser deixats a la lleugera. És fonamental usar-los amb encert i pensant bé el lloc que cadascú ocuparà en el nostre espai.

Accessoris-naturals

Desafortunadament, els accessoris i els petits elements decoratius són tan fàcils d’usar i una forma tan econòmica de canviar l’aparença d’una habitació que, si el seu ús no es realitza acuradament, pot “envair” el pis.

Per això, per decorar no només amb accessoris, sinó amb aquells els materials naturals atorguin una sensació de pau i harmonia a la nostra llar, cal seguir alguns consells bàsics per explotar el potencial d’aquests elements sense sobrecarregar la decoració del nostre espai.

El disseny interior creatiu que utilitza materials naturals és còmode i té un valor estètic neutre i senzill que no desentona amb cap estil decoratiu. De fet, és una tendència que neix al paral·lel de la decoració orgànica o ecològica. En aquest sentit, hi ha moltes idees inspiradores que poden permetre decorar d’una manera ecològicament amigable, natural i orgànica un espai sense que cada accessori es converteixi automàticament en el protagonista i hi hagi un desequilibri decoratiu.

En primera instància revisem llavors certs consells bàsics per a l’ús d’accessoris per després repassar com aplicar-los amb elements naturals i orgànics.

Tips bàsics en l’ús d’accessoris decoratius

Qualsevol tipus d’accessori és una forma excel·lent qualsevol esquema decoratiu. Per poder utilitzar accessoris naturals en una forma que tendeixin cap a la creació d’un ambient zen, relaxant i estèticament agradable, és important recordar que, en l’ús de qualsevol ítemdecoratiu, hi ha certes “regles” bàsiques a respectar dins de l’interiorisme:

 1. No exagerar. Qualsevol element decoratiu utilitzat més enllà d’una proporció mesurada i elegant, poden resultar xocants i difícils de pair en termes estètics. El millor és triar bé què accessoris volem usar i atorgar-li a cadascun un protagonisme adequat i no envoltar d’una excessiva quantitat d’altres petits i grans elements.
 2. Privilegiar la qualitat sobre la quantitat. Aquest tip complementa a l’anterior: ¿per què comprar moltíssims petits accessoris que es poden veure en qualsevol casa, si podem en el seu lloc comprar alguns pocs elements més únics i especials? Substitueix 20 espelmes comercials per 2 espelmes artesanals amb bells candelers artesanals i col·locar-los en una lleixa en què només comparteixin l’espai amb un test en argila artesanal i una planta d’interior, és una forma d’utilitzar sàviament qualitat i quantitat pel que fa a accessoris.  
 3. La mida sí que importa. Depenent de la plantilla decoratiu que hàgim triat per al nostre pis, així com de la disposició de finestres, portes i mobles, és important que analitzem si ens cal accessoris grans o petits. Estudiar l’escala i la proporció dels murs i les finestres ens permetran utilitzar accessoris de forma estètica i adequada.  
 4. Aprofitar els accessoris per afegir textures i color. En utilitzar una paleta neutral tant en els murs com en el mobiliari, és molt interessant valer-se dels accessoris per a introduir un toc de color i de varietat en els espais. Tot i que no ens truqui per res la idea de pintar els nostres murs en vermell o utilitzar un acabat ceràmic en pedra, sí que podem tenir un gerro vermell brillant o terrarium amb roques en una cantonada per afegir diferents materials i accents de color.  
 5. No sempre col·locar els accessoris en disposicions simètriques. Tot i que la simetria és estèticament equilibrada i atractiva, no sempre és l’única opció. Si en un extrem de l’habitació col·loquem lleixes amb fotografies, no cal fer el mateix de l’altre costat. És important també mantenir la idea del centre focal d’atenció decorativa.  
 6. Capes. Els accessoris poden disposar-se en capes com els xefs preparen un plat just abans de servir-lo. Els grans accessoris es col·loquen de forma més espaiada i selectiva i els petits, s’utilitzaran de manera que “omplin” els espais i nodreixin els petits racons amb estil i color.  

Ara bé, ¿com implementar aquests consells bàsics per utilitzar accessoris naturals? A continuació, farem aquests tips més particulars en aquest tipus d’ítems decoratius.  

Portant la natura a casa  

Tots els materials naturals tenen un impacte estètic important. Les combinacions entre ells poden crear centres i accents decoratius molt interessants. A més, és una forma ràpida i econòmica de personalitzar els espais.  

Branques, escorces, pinyes de pi, fulles, baies, pedres i petxines de mar, flors seques i fusta, poden combinar-se amb fusta reciclada, vidre, ceràmica i pedra, metalls i fibres naturals per crear peces úniques de mobiliari i accents decoratius. Una taula baixa única i diferent, cadires, centres de taula, lleixes, marcs de mirall i tapissos són només algunes idees que poden convertir els elements de la natura en centres interessants de decoració sense una inversió econòmica exagerada i sent a més ecològicament amigables.

Accessoris-naturals-tu7-03

Algunes idees per incorporar la naturalesa en la decoració són:  

 1. Utilitzar troncs com taules de centre o petites tauletes entre sofàs al saló.  
 2. Prendre branques, flors seques i escorces per armar petits gerros de naturalesa morta que són ideals en lleixes i sobre còmodes.  
 3. El bambú és un material únic per la seva lluminositat i versatilitat, a més que combina molt bé amb una decoració contemporània, així que es pot utilitzar de formes diverses, des d’una lleixa per espècies a la cuina fins a un penjador en una habitació.
  Accessoris-naturals-tu7-04
 4. La llana i les plomes també són materials que permeten als apassionats del DIY i el bricolatge mostrar la seva habilitat, afegint textures i colors en qualsevol projecte d’interiorisme.  
 5. No oblidar que els materials ecològics i naturals són un toc personal d’estil, però a més, en no estar súper transformats, tenen un menor impacte ecològic i enriqueixen l’experiència de la decoració sense perjudicar el medi ambient.  
 6. Les pedretes de riu o de mar són perfectes per crear suports per coses calentes i accessoris de cuina, però també per fer les bases de testos o gerros, decorar porta-retrats o només per a col·locar-los en bonics gots de vidre i deixar que llueixin.  
 7. Es poden realitzar preciosos candelers i centres de taules amb branques tallades i alineades en formes aleatòries. No cal pintar-les, el seu aspecte i color natural són un plus en qualsevol decoració.  
 8. Branques seques i un pot reciclat constitueixen un gerro diferent i distintiu, ideal en una còmoda o taula d’entrada o en un racó que necessiti un accent decoratiu especial.  
 9. Més projectes DIY poden nodrir-se de petxines i elements marins.Quadres, porta-retrats i simples conjunts de conchitas de mar poden afegir una màgia especial a qualsevol habitació.  
 10. Petites obres d’art realitzades amb llavors i grans poden servir com a suports per coses calentes, o com a protecció per còmodes, llibreters i lleixes.  
 11. Les flors seques són una forma excel·lent de portar la natura a l’interior de la llar. A més, són un element que aporta color i vida a un espai, de manera que combinen molt bé amb materials més freds com la pedra. Un gerro en roca gris amb flors seques en vermell o rosa són un accent que enriqueix fins i tot una decoració minimalista.
  Accessoris-naturals-tu7-05
 12. L’ús de vímet i canastres en general dóna moltíssima llum a qualsevol espai. La textura rica d’un cove natural afegeix calor de llar i permet avançar en l’ordre d’un pis acabat de reformar ja que els canastres són una forma excel·lent d’organitzar petits elements necessaris en qualsevol racó (claus, targetes, papers, bolígrafs, mocadors, etc. )  
 13. Les veles acompanyen molt bé a altres elements naturals com pedres, petits troncs i gots artesanals de ceràmica o fusta. Així que no cal dubtar a utilitzar-les, encara que sense exagerar.  
 14. Les glans i closques de nous també poden convertir-se en un petit projecte de DIY o bé en una forma d’omplir un gerro atorgant-li major fortalesa visual gràcies a la riquesa dels colors marrons i ocres que aporten.  
 15. Es poden realitzar paravents i separacions entre espais (sobretot en pisos decorats estil loft) amb troncs de fusta o bé, amb parets falses decorades amb petites pedres o fins i tot amb fulles seques.  
 16. Un mobiliari “tradicional” també pot enriquir-se amb un accent natural. Cadires, taules, còmodes i llibreters amb petites pedres, branques o troncs seran una forma senzilla d’atorgar-li una personalitat única a un espai.  
 17. No cal dubtar a usar aquest tipus d’elements no només en el saló i el menjador, sinó també en dormitoris, cuines i bany. Acompanyar fusta, roques i bambú amb plantes vives dóna un major impacte i frescor a qualsevol ambient.
  Accessoris-naturals-tu7-06
 18. La llana i el cotó també són materials naturals, per tant no cal dubtar a afegir coixins, cortines, tapissos i pufs en aquests teixits en qualsevol tipus de decoració que es valgui dels accessoris naturals i ecològics per als seus detalls finals.  
 19. En una habitació usada com estudi o oficina, els materials naturals també poden jugar un paper interessant, per exemple, amb porta llapis realitzats amb simples trossos de tronc, o bé amb organitzadors per a papers fabricats a bambú o pedra.  
 20. El llistó d’arpillera i les cordes de fibra natural també són aliats fantàstics de la decoració. Els sacs d’arpillera poden convertir-se en tapissos, i un senzill gerro recobert amb corda natural, jute o arpillera pot ser el centre focal d’atenció en qualsevol habitació. De fet, l’ús d’aquest tipus de teixits naturals en tons ocres s’ha constituït en una constant en les tendències decoratives dels últims anys.  

Encara et falten idees per enriquir amb accessoris naturals teu espai després de la finalització de la teva reforma integral? D’acord amb l’estil decoratiu que hagis triat, recorda que ja sigui sobre una lleixa, una vitrina o una còmode, és important donar protagonisme als accessoris. Ja sigui uns pocs en un estil minimalista o una gran quantitat de petits elements decoratius en un estil boho-chic, qualsevol espai s’enriquirà si una gran quantitat dels accents de decoració i disseny provenen directament de la natura.  

La riquesa sensorial completa (i no només visual) que afegeixen elements com uns pètals de rosa o unes brillants i multicolors fulles recollides a la tardor, són incomparables, únics i absolutament personals, fent del nostre espai una cosa única i diferent.  

Qualsevol idea que et permeti integrar els accessoris naturals podrà sublimar sens dubte l’estil i elegància del teu pis una vegada conclosos els treballs de reforma integral o parcial duts a terme pels especialistes en disseny interior de Tu7.

Triant Contrastos de Colors per a una Reforma Integral

El color és un dels últims detalls que triem en fer una reforma integral. Hi ha moltíssimes coses a treballar abans: les possibles reformes estructurals, l’elecció de mobiliari adequat, la selecció d’un estil que impregni un to i fluïdesa a totes les modificacions realitzades… Però és veritat que el color és un element evident, present quotidianament i fent una impressió estètica constant. És per això que encara que sembli superficial, l’elecció dels colors és una part important de la planificació d’una reforma integral.

Tu7-contrastos-de-Colors-01

Més encara, en certa mesura triar colors que siguin fortament contrastos entre si, és una tendència amb cada vegada més presència en les decisions de dissenyadors i interioristes. És una forma agosarada de donar-li impacte a un interior dissenyat de manera sòbria i elegant. El fet que representi una paradoxa constant és el que li dóna un atractiu tan especial en termes estètics i decoratius, així que mereix que el discutim amb certa profunditat.

Tips bàsics per utilitzar contrastos de colors

Moltes vegades sentim a dir que simplement triar el nostre color preferit és el més senzill en escollir colors per a la pintura interior d’un pis, però hi ha tantíssimes opcions, la veritat és que resulta útil tenir algun tipus de guia o ajuda. Tornar a l’essencial, és a dir observar una targeta de colors i posar atenció als elements que ja integren una habitació fa el procés més senzill. I en general, una cosa que neix d’aquesta observació és la idea d’escollir dos o més colors que contrastin entre si, i just aquesta noció de seleccionar dos colors molt diferents entre si està entre les tendències amb més impacte en el disseny interior actual.

ELEMENTS PERMANENTS

Un punt molt important per triar colors per a pintar després d’una reforma integral és observar bé les característiques decoratives permanents de l’habitació que pintarem. Per exemple, cal prendre en compte el color de l’acabat ceràmic del sòl, dels mobles que romandran després de la reforma, pot ser mobiliari fix de la cuina, o un sofà a la sala, o potser un tapís que vagi a guardar el seu lloc al menjador. Els nous contrastos de colors no forçosament han de combinar amb els existents, però tampoc han de “xocar” amb ells. Prenguem un exemple senzill: un violeta intens potser no és la millor elecció per a un pis amb un acabat en vermell a terra. No contrasten, s’enfronten l’un a l’altre. Abans de triar una paleta de color convé eliminar els colors que tinguin aquest tipus de relació amb els ja existents.

LA TARGETA O CARTA DE COLORS

Cal mirar amb detall a la carta de colors. ¿Sona massa simple? Potser ho és, però ajuda molt a identificar una parella de colors que ens resultin atractius de forma personal. Els colors que contrasten entre si també són colors complementaris, de manera que en una carta de colors circular es trobaran en punts oposats i serà fàcil identificar-los. Un cop localitzats els colors que més ens resulten atractius, cal imaginar al costat dels elements permanents que tenim ja instal·lats a casa i veure quines funcionen millor. Posteriorment, és bona idea veure que tots dos contrastos de colors siguin del nostre grat. Per exemple, si volguéssim incloure un to violeta ametista, però el seu color complementari, el verd, no ens agrada per a res, potser podem triar un altre to de violeta com un blavós i el seu contrast de color: un groc pàl·lid.

Tu7-contrastos-de-Colors-02

DECANTAR-SE PER UN COLOR PRINCIPAL

Un cop triada la parella de contrastos de colors, cal triar un d’entre ells que serà el to principal. Aquest color serà el que cobrirà una major superfície, per exemple, sent el color de les parets més grans. Per regla general, es diu que el color primari ha de cobrir almenys un 60% de la superfície a pintar en comparació amb l’altre color. Això permet que tots dos colors contrastin sense que sigui massa cridaner, més aviat permetent una fusió suau entre tonalitats.

COLOR SECUNDARI

El color secundari serveix com una mena d'”accent” decoratiu al color principal. Pot ser molt visible i ocupar àmplies superfícies de l’habitació, però no és el to principal de la paleta de color. Es pot fer servir per exemple en els sòcols o rivets, dins dels marcs de les finestres, portes o arcs, en una fracció aproximada d’un terç dels murs o fins i tot en el plafó. També es pot fer servir aquest color secundari per crear línies o patrons geomètrics en el mur.

REALITZAR PROVES

Abans de decidir-per una parella de colors, és bona idea aconseguir una mostra de tots dos colors i pintar breus seccions dels murs, de manera que sigui possible experimentar visualment i no només de forma imaginària. Cal veure-ho tant de dia com de nit, per observar com els colors es veuen amb diferents tipus d’il·luminació i que no ens decebin a la nit. Per exemple, si triem un blau pàl·lid, hem de saber que a la nit probablement es pot veure més grisós. És millor conèixer aquests detalls per endavant.

L’important paper del contrast: accents de color

Aquests consells són els essencials per escollir dos contrastos de colors per a la decoració d’una habitació o un pis complet, però podem seleccionar un d’ells (el paper del color secundari) i aprofundir una mica en com aquest to dóna accents decoratius permetent que el color principal es llueixi en tot el seu esplendor.

Tu7-contrastos-de-Colors-03

La idea bàsica és que la major part de la superfície mural estarà pintada del color principal, i una petita paret o una fracció d’una gran paret funcionaran com “mur d’accent decoratiu”. Perquè l’elecció de disseny interior d’escollir una paret o un racó d’aquesta forma sigui encertada hi ha alguns consells essencials de coses que es deuen i no s’han de fer.

 1. No és bona idea descartar un color només perquè és massa brillant o atrevit. Mentre complementi i contrast adequadament tant al color principal com amb la resta dels elements de l’habitació, és possible escollir qualsevol color que ens faci feliços.
 2. És una excel·lent alternativa pensar en formes estranyes i creatives d’usar el color secundari en el mur d'”accent decoratiu”. Cal no limitar-se simplement a pintar la paret, es poden fer línies rectes, diagonals, patrons i fins i tot enriquir la paret amb diferents acabats en la pintura. Potser un acabat brillant o detalls metal·litzats poden combinar bé amb la resta de la nostra decoració.
 3. Precisament aquesta idea d’enriquir decorativament la part de la paret que estarà usant el color secundari no es limita al color. El contrast pot guanyar molt si se li afegeixen certs detalls com maó o pedra. També pot ser el mur en què es posin moltes lleixes bé benestants o una galeria de fotos o quadres. El secret per treure el suc més gran a aquest joc de contrastos de colors a les parets és usar-les com un magnífic i flexible as sota la màniga en termes decoratius.
 4. Fins i tot si s’han triat dos colors pastel o bastant clars, el fet que tots dos contrastin i que un d’ells ocupi menys espai li permet ser aquest petit racó de màgia decorativa, fins i tot en una decoració neutra o austera. Aquest accent de color és funcional en tons pastís, clars o cridaners i brillants. La idea és jugar amb el contrast i reforçar-lo amb altres elements de disseny.
 5. El punt d’accent i de remarcar el contrast de colors no ha de ser forçosament un mur. Exactament, el plafó pot ser un lloc extraordinari per potenciar aquest contrast de colors. L’època en què els plafons havien de ser blancs ha quedat enrere, i combinant un plafó amb color de contrast amb un espai de llum de forma natural, s’obté un resultat sorprenent.
 6. Però si ens concentrem en triar una porció de la superfície mural per posar l’accent en el color de contrast, cal triar-bé. En una habitació amb una arquitectura irregular, els accents idealment es posaran justament en aquestes parts no convencionals, arcs, murs incomplets, etc. El que pot no ser una molt bona idea és triar un mur amb moltes finestres per fer el contrast, sobretot si un dels nostres colors és molt fosc.

Tu7-contrastos-de-Colors-04

Unes quantes paraules addicionals sobre la roda bàsica de colors en triar contrastos de colors

Hem esmentat la importància de revisar una carta de colors en triar contrastos de colors que farem servir després de la nostra reforma. Però de vegades, una mica més de teoria no ve malament. I és justament la comprensió del color que es remunta als estudis d’Isaac Newton la qual pot ser força útil.

Els colors primaris són el vermell, groc i blau. Els colors secundaris són el verd, taronja i violeta i es formen en barrejar colors primaris. Finalment, hi ha colors terciaris en la roda de color dissenyada per Newton: groc-taronja, vermell-taronja, vermell-violeta, blau-violeta, blau-verd i groc-verd.

La qüestió més interessant que neix en observar aquesta roda és que els contrastos de colors s’identifiquen amb gran facilitat. I de la mateixa manera que en una obra d’art, una habitació lluirà més si els contrastos de colors es fan servir de forma adequada. Hi ha molts colors i tons que es desprenen d’aquests colors bàsics, però fàcilment podem situar que un to vermellós contrastarà amb un de verdós i un de groc amb un de violaci.

La qüestió és, com en una pintura famosa (qui no ha admirat els treballs de contrastos d’Andy Warhol?) Triar el contrast adequat que enriqueixi l’arquitectura i disseny de cada habitació que reformem.

Tu7-contrastos-de-Colors-05

Com podem observar, el color és molt més que una simple elecció a realitzar-se a l’atzar entre totes les decisions que duem a terme en emprendre una reforma integral.I prendre la idea d’usar dos contrastos de colors ens permet jugar amb la llum que aquests desprenen, la proporció en què seran utilitzats i la forma en què es barrejaran amb la resta de la decoració.

Per triar tons i colors, o bé per seleccionar un projecte complet, no dubtis en contactar amb els experts de Tu7, interiorisme a Barcelona amb elegància, coneixement i autèntica passió pel disseny i la decoració.

Cuina Americana: pros i contres

La cuina és el centre d’una llar. És l’espai d’on neixen els àpats que mantenen a tota una família en funcionament. Per això no és estrany que en el marc d’una reforma integral se li posi atenció especial a la cuina, i no resulta tampoc per res sorprenent que hi hagi qui decideixi, encara si no és el moment de remodelar tot el seu llar, fer treballs únicament a la cuina.

cocinaamericana-tu7-01

En l’actualitat, afortunadament per a tots els especialistes en disseny i interiorisme, planificar els treballs per a una reforma de cuines ofereix moltíssimes opcions i alternatives. Hi ha moltes formes diverses en què es poden disposar els elements i hi ha un joc ampli de respostes a les qüestions d’utilitat, estètica i usabilitat dins d’una cuina.

Entre aquesta gamma d’opcions, una alternativa molt sol·licitada avui dia és l’anomenada cuina americana o cuina oberta. Potser la seva popularitat li ve dels estudis que són avui en dia els apartaments en zones urbanes, però fins i tot en barris més allunyats de les zones cèntriques i més saturats, moltes persones trien aquesta disposició per a la seva cuina.

Una cuina americana té molts avantatges, però evidentment, res és perfecte en l’àmbit de la decoració. Cada decisió estilística tindrà els seus pros i contres, i aquest tipus de cuina no és l’excepció.

A Tu7 hem portat endavant projectes de reforma de cuina amb un estil americà per a clients molt diversos, i d’aquesta experiència hem extret algunes idees d’avantatges i desavantatges que potser puguin resultar-te útils al moment de decidir si aquesta és la cuina ideal per a tu.

Accessibilitat: un clar avantatge d’una cuina americana

Simplement el fet de tenir la cuina “a l’abast de la mà” és un avantatge indiscutible d’una cuina americana. De fet, és aquest element el que convenç a moltes persones a decantar-se per una cuina oberta. Eliminar l’hipotètic mur que dividiria la cuina del saló atorga immediatament una accessibilitat constant i sense restriccions a la cuina. Estant a la cuina és fàcil comunicar-se amb una persona que es troba potser en l’entrada o bé de l’altre costat del saló, i d’aquesta manera la persona que cuina no està aïllada i no se sent arraconada, per contra, passa a formar part de la conversa de la resta de la família o els seus convidats.

Quan no es consumiran els aliments dins mateix de la cuina (molts dissenys de cuines americanes inclouen una barra o un “racó” amb una petita taula per menjar), és fàcil sortir amb una safata fins al saló menjador si no hi ha portes que travessar, obrir i tancar. També es facilita molt ingressar amb part de les compres directament a la cuina si de l’entrada a la cuina no hi ha murs ni portes.

cuinaamericana-tu7-02

A la vida quotidiana, aquest factor no s’ha de menystenir. Si s’analitza des d’un punt de vista ergonòmic, aquesta fluïdesa de trasllat entre la cuina i altres parts de la casa es converteix en una forma més pràctica d’utilitzar i gaudir la nostra pròpia llar.

Una altra gran avantatge: la sensació d’espai

Un altre element que immediatament convenç a moltes persones (sobretot en pisos no molt amplis) d’escollir una cuina americana és la sensació d’espai que proporciona. L’absència de murs divisoris permet jugar estèticament amb l’espai, obrir-lo i incrementar el flux de la llum. Tot això fa que l’espai s’incrementi tant de forma real com figurada.

Aquesta sensació augmenta perquè hi ha una llibertat de moviment i flux a través de les diferents parts de la casa, i el fet de no obrir i tancar portes per anar d’una part de la casa a una altra enforteix aquesta impressió d’estar en un espai ampli i gran.

A causa d’aquest factor en concret, moltes persones en realitzar una reforma integral d’un pis petit demanen una cuina estil americà per maximitzar les opcions de tenir un estil estèticament polit i agradable.

cuinaamericana-tu7-03

La llum sempre és una aliada de l’espai. Un espai de llum normalment lluirà més àmplia que una fosca o mal il·luminada. I com normalment al menjador i la sala és on hi haurà finestres més grans o fins i tot finestrals, la cuina americana es beneficia d’aquesta il·luminació addicional. L’anterior, unit a la llibertat de moviment ia la falta de divisions físiques, enforteix encara més aquesta impressió d’amplitud, un clar avantatge de la cuina americana.

La unió familiar, un avantatge més d’una cuina americana

Encara en famílies petites (diguem una parella que comparteix per primera vegada un pis), l’hora del dinar és un moment de convivència i comunicació. És l’hora en què tots poden comentar com els va ser en el dia, quins van ser els seus problemes o els seus èxits de la jornada i fer-ho a la calor d’un deliciós menjar.

Quan es decideix utilitzar un disseny de cuina americana, aquest aspecte de convivència familiar es potencia. Potser hi ha una part de la família que està acabant certes tasques a la taula del saló menjador, o potser veient una pel·lícula o llegint un llibre a la sala. Gràcies a una cuina americana, la persona o persones que cuinen, segueixen “formant part” de la resta de la família, poden comentar, escoltar, xerrar, integrar d’una manera molt més dinàmica amb la resta de la família.

En el moment de decidir aquest tipus de modificacions estructurals o planejar una reforma integral, l’aspecte de com es va a viure un espai mai ha de deixar de costat. Més enllà de l’estil i d’una polida estètica que sorprengui a propis i estranys, és fonamental pensar com es donarà la vida en el dia a dia en aquesta llar, un cop finalitzada la reforma integral. Ens agradarà ser-hi? Ens sentirem còmodes en aquest espai? És precisament en aquest aspecte humà de l’interiorisme i el disseny que una cuina americana guanya diversos punts, ja que la seva obertura d’espai es tradueix gairebé sempre en relacions familiars més fluides, còmodes i càlides.

Possibles desavantatges: sutge i olors

Cap element de disseny és perfecte i abans de decidir-se a integrar-lo en el nostre pla de reforma cal valorar també les possibles desavantatges. En el cas de la cuina americana, és justament l’element que la fa tan atractiva el que es pot convertir en una potencial característica negativa.

La cuina és per definició un espai d’humitat i calor, en què es produiran olors i vapors que en cas d’absència d’un mur que la divideixi de la resta de la casa, s’escamparan pel saló i el menjador.

Normalment, tant saló com a menjador són espais en què hi ha molts i molt variats elements tèxtils com sofàs, butaques, estovalles, cortines, puffs i coixins. Aquests poden absorbir el sutge de la cuina o bé les olors que es produeixen en la mateixa. Fins i tot mobiliari en fusta pot arribar a impregnar-se de les olors de la cuina.

És per això que, si és un element important en qualsevol cuina, a la cuina americana un bon campana extractora és fonamental. L’ús adequat d’aquest electrodomèstic pot ser l’element que doni balanç a aquest tipus de cuina i impedeixi que aquesta potencial desavantatge desanimi als que volen aprofitar dels seus elements a favor.

També resulta interessant verificar el bon funcionament de la ventilació centralitzada (i just el moment de fer una reforma integral pot ser ideal per a aquesta revisió) perquè els vapors de la cuina puguin ser evacuats de forma eficaç i es matisi el desavantatge que representa que aquests flueixin lliurement entre la cuina i altres parts de la casa.

Ordre visible: un altre element indispensable en una cuina americana

Què passa quan estem cuinant? Normalment, hi ha tot un seguit d’estris, cassoles i coberts que farem servir i que, en cas de tenir una cuina americana, estaran a la vista de la resta dels comensals tot el temps. És a dir, la persona encarregada de cuinar ha d’anar netejant immediatament mentre cuina a risc de deixar rere seu un desordre que estarà aquí mentre tots els convidats degusten el menjar. El taulell de la cuina es converteix no en un racó secret del cuiner, sinó en un espai visible des del saló.

Hi ha alguns trucs decoratius que poden ajudar a mantenir l’ordre:

 1. Es pot instal·lar una barra de cuina que funcioni com una mena de “divisió” fictícia entre els espais. Aquesta opció no té l’impacte aïllant d’un mur, però si pot amagar parcialment el taulell i part de l’espai de treball de qui cuina. Hi ha molts dissenys i models de barres de cuina, algunes que poden tenir un doble funcionament, com taula alta de bar amb uns tamborets i de l’altre costat com a part del taulell de cuina i espai de treball, d’altres que inclouen espai d’emmagatzematge addicional en forma vertical . El mobiliari dissenyat a la mesura pot resultar una excel·lent forma de trobar l’opció ideal per a les nostres necessitats.
 2. La resta del “desordre” que es genera a la cuina prové moltes vegades que no hi ha prou espai d’emmagatzematge. És a dir, entre més espai hi ha per posar cada cosa al seu lloc pertinent, més fàcil és el flux de treball. Tenir cubells d’escombraries per als diferents tipus de deixalles, tenir calaixos i lleixes per a cada element de treball a la cuina, farà més senzill mantenir l’ordre i menys probable el fet de tenir una cuina caòtica que, a més pugui ser visible des de l’entrada.

Aquests dos consells poden resultar útils en qualsevol reforma de cuines , però en el cas concret d’una cuina americana poden pal·liar el desavantatge evident que representa fer d’una àrea de treball un espai visible des de racons normalment dedicats al descans o la convivència.

La qüestió de l’equilibri d’avantatges i desavantatges en una cuina americana pot solucionar fàcilment amb un disseny intel·ligent que utilitzi el mobiliari de manera creativa i que permeti aïllar una mica la cuina sense realment separar-la de la resta del pis. Aquesta pot ser l’autèntica màgia d’una cuina oberta: un balanç entre obertura i discreció, cosa que resulta perfecte per a espais petits, però també per injectar-li modernitat i vitalitat a un pis dissenyat de manera més tradicional.

cuinaamericana-tu7-04

Què et sembla que pesa més en decidir fer una cuina americana, els avantatges o els desavantatges? No important com imaginis la teva cuina americana, no dubtis en apropar-te als experts en interiorisme de Tu7, que et oferirem alternatives específiques de disseny que puguin respondre adequadament als teus desitjos i necessitats.

Estil rural: un aire tradicional i de camp en una reforma integral

Còmode, acollidor i ple d’encant: així és el clàssic estil rural que sorprenentment, està més de moda que mai per a una reforma integral. Aquest estil que fa de la calor de la llar un dels seus elements focals que ha tornat amb tota la seva glòria, potser com una resposta a la increïble presència del minimalisme en els anys 1990 i al començament dels anys 2000.

Estil-Rural-Reforma-01

Les persones que realitzen avui dia una reforma integral estan interessades no només en línies clares i minimalistes, sinó també a reconèixer la importància de la tradició i envoltar-la amb coses que els facin sentir bé.

Elements tradicionals d’un estil rural

Aquest estil decoratiu evoca sensacions de calidesa i comoditat. És tradicional sense ser massa recarregat, clàssic sense sentir-se com un museu i còmode en el sentit en que produeix el desig de treure les sabates i quedar-se a prendre un cafè. Aquest estil permet barrejar mobles molt confortables amb materials més rústics com la fusta no treballada. Els accessoris antics troben un lloc protagonista en els interiors rurals, però no aquelles que siguin com a peces exclusives que no cal tocar. Tot ha de produir sensacions tangibles i ser ric al tacte i no només a la vista. I sobretot, l’estil rural és acollidor però no per això està saturat d’elements decoratius.

L’estil rural és molt semblant a l’estil rústic, però aquest últim pot acumular més elements i tendir cap a la senzillesa o “kitsch”. Per contra, l’estil rural és tradicional però sofisticat. La diferència és que l’estil rural manté els accessoris al mínim.

Els elements de base de l’estil rural són:

 1. Fusta reciclada.
 2. Detalls i accessoris en panells de fusta en brut.
 3. Mobles grans i còmodes.
 4. Traços arquitectònics rústics i una mica “salvatges”.
 5. Mobles en pi.
 6. Accessoris en ferro forjat.
 7. Sòls en parquet ample.
 8. Accessoris vintage.

Modernitzant l’estil rural

El que resulta encantador d’aquest estil traduït a una estètica contemporània és que és la fusió perfecta entre tradició, encant rústic i simplicitat escandinava. És un estil eclèctic així que en realitzar una reforma integral és factible conservar elements que ja estaven presents, afegint tocs rústics i idees de bricolatge. Un estil rural contemporani és pensar una mica en història, art, elements heretats i familiars i tocs moderns.

Característiques tan diferents entre si com a grans troncs i blocs de fusta, pisos a parquet ampli i rústic, portes estil graner, xemeneies i espais oberts, fan que aquest estil resulti ideal per a immobles tradicionals, construccions modernes i fins i tot pisos tipus loft. De fet, de vegades també es poden afegir elements importats, com catifes asiàtiques o mobles de disseny escandinau, peces decoratives xineses, cistells típics de Sud-amèrica o Àfrica, i tants elements com càpiguen en la nostra imaginació. Per a les reformes integrals realitzades en cases no molt recents, pot resultar una excel·lent idea reprendre un estil rural contemporani i donar-li protagonisme a una antiga llar de foc, a una paret en maó, a un sòl en fusta antiga … la qüestió és donar-li a cada peça de aquest trencaclosques decoratiu seu lloc adequat.

Per a això, alguns consells de decoració poden resultar interessants. Sobretot per aconseguir atrapar l’essència de l’estil rural contemporani:

PRIMER CONSELL: ELEMENTS CONTEMPORANIS I VINTAGE ACTUALITZATS

La idea després d’aquest consell és trobar la forma d ‘ “actualitzar” i no només reciclar vells elements (grans i petits), com poden ser portes, finestres, accessoris i petites obres heretades. Una cosa que pot donar una gran personalitat a una cuina reformada amb aquest estil és la renovació-actualització d’una pica, o en el cas de la cambra de bany, d’un lavabo.

Estil-Rural-Reforma-02

És precisament la combinació d’aquests elements antics però reintegrats en la decoració amb mobiliari nou i contemporani el que farà que tots els elements produeixin una harmonia acollidora i estèticament impactant.

SEGON CONSELL: MOBLES IMPRESSIONANTS

L’estil rural contemporani sempre inclou com a protagonista la fusta, ja sigui com a part integral de l’arquitectura, en els accessoris decoratius o bé, en els mobles. Un element tradicional el constitueixen sens dubte les bigues de fusta exposada i visible, els sòls en fusta i els mòduls d’emmagatzematge en diferents textures de fusta que contrasten amb acabats en pedra en els murs.

Les bigues en fusta, les taules en disseny contemporani geomètric i avantguardista però en fusta, els sòls en un parquet polit i ric, contrastats amb els blancs característics de l’estil nòrdic, finestres sense cortines i un toc d’estil per exemple amb un canelobre en ferro forjat negre, amb atuells xineses o amb gerros en ceràmica blanca… Un petit parany? Els mobles pintats en negre tenen un estil “retro” i modern al mateix temps, així que troben el seu lloc de forma gairebé natural en aquest estil.

TERCER CONSELL: DONAR PROTAGONISME A LA PEDRA

Pedres i roques són elements estètics d’una gran intensitat que afegeixen un impacte extraordinari a qualsevol habitació. Una paret amb un recobriment mural en pedra és una forma excel·lent de donar-li textura i riquesa sensorial a una habitació, imprimint alhora aquesta calidesa de l’estil rural.

Una xemeneia també és un punt focal més que interessant en buscar donar-li a un pis reformat l’estil rural contemporani. La idea és buscar afegir capes i textura, riquesa al tacte que alhora té una certa fortalesa visual. La transició entre fusta i pedra permet crear una atmosfera càlida i receptiva. El complement ideal d’aquests dos materials és sens dubte utilitzar colors neutres a les parets que no comptin amb cap acabat, per no opacar la sensació creada per la pedra i la fusta.

Quart consell: Colors neutres

Precisament, en una decoració rural contemporània els colors clars (beix, blanc, gris, marró clar …) són absoluts protagonistes de murs i mobiliari. La calidesa s’aconsegueix triant adequadament tons clars i neutres. Contrastant-los amb aplicacions murals en fusta i pedra, o amb elements arquitectònics que sobresurtin o que no estiguin ocults pel revestiment mural, són exactament el que aquest estil precisa.

Però no cal abusar dels colors clars: cap decoració rústica està completa sense un toc de color intens. Pot ser en tèxtils fets a mà, un gerro, una obra d’art… Aquest “flash” de color sempre serà benvingut en aquest estil.

CINQUÈ CONSELL: CALIDESA EN ELS ACCESSORIS

Diu el refrany que “el diable està en els detalls”, i en l’estil rural contemporani això és sens dubte cert. Motius contemporanis i materials clàssics i naturals, enriqueixen l’estètica de “granja i graner” que és tradicional de l’estil rural. Mobles grans fets en fusta, recobriment mural en fusta, colors càlids, accessoris artesanals, detalls fets amb pacient bricolatge… Tot això va afegint capes i textures a un estil que té com a protagonista la calidesa.

Estil-Rural-Reforma-03

Particularitats d’aquest estil

Implementar l’estil rural contemporani no ha de limitar-se a immobles que es troben veritablement al camp. Vivint en ciutats i en àrees suburbanes, com ara, en realitzar una reforma integral a Barcelona, també és possible adoptar la calidesa casolana i l’encant actual d’aquest estil.

Per exemple, es pot decidir només reformar la cuina amb aquest estil.

En aquest cas, per crear una sensació rural a la cuina, és important començar amb les portes dels mòduls. Fusta ben treballada és sens dubte una excel·lent opció. Les portes de disseny colonial també combinen bé amb aquest estil.

També és important recordar de no donar-li al conjunt del mobiliari de la cuina un disseny massa modern. En lloc d’una illa central, una taula de fusta al centre pot ser una bona idea. Lleixes obertes en fusta, amb suports en ferro forjat seran una altra excel·lent addició. Un moble vitrina en fusta amb portes en vidre és un element que diu “rural” alt i clar pel que fa a estètica i funcionalitat. Finalment, a la cuina rural no pot faltar una gran cuina amb forn integrat, que cridi a les reunions familiars, a la calor de llar ia un ambient calorós i acollidor.

Més detalls que poden reforçar la presència d’aquest estil decoratiu en cada racó de la llar són:

 1. Com l’estil rural contemporani parla sobretot de passar temps a casa i calor de llar, una il·luminació tènue és primordial, per a això l’ús de llums de peu i petites làmpades és ideal. Atenció a usar materials com la fusta o el gel forjat per a aquestes fonts addicionals de llum.
 2. Pel que fa a la il·luminació central, el donar-li un toc vintage o industrial donen un realç indubtable a l’estil rural.
 3. Gerros amb flors. Com pensar en un estil rural sense convidar la naturalesa a la llar? Sens dubte és impossible. Per això tenir uns quants gerros amb flors naturals en tot moment de l’any serà una addició simple, però estèticament poderosa a aquest estil.

Estil-Rural-Reforma-04

En síntesi, podríem dir que l’estil rural contemporani és la unió entre els elements tradicionals com fusta reciclada, vells mobles massius en pi i peces modernes de decoració per a donar-li a tot una nova interpretació. L’estil rural contemporani s’obre a diferents interpretacions i idees, però sempre partint d’una passió per la natura i la decoració no massa sofisticada. És per això que els tons neutres, la fusta, el ferro forjat i el coure, catifes riques al tacte i tèxtils delicats troben el seu lloc en aquest estil intemporal, casolà i calorós.

Si encara no creus estar a punt per donar-li aquesta aparença estètica a casa durant una reforma integral, pots començar amb elements senzills i veure si aquest és l’estil que correspon a la teva personalitat i de la teva família.

Estil-Rural-Reforma-05

Exemples d’aquestes petites addicions són:

 1. Una capçalera en fusta reciclada de palet, o bé un panell decoratiu en aquesta mateixa fusta amb una paraula o frase senzilla. També és possible realitzar un penjador en fusta reciclada i veure què tal funciona amb la resta de l’estètica de la teva llar.
 2. Utilitzar velles caixes de fruita en fusta com lleixa, potser en la cuina o en l’entrada, peces de vaixella antiga en ceràmica o metall. Un element rural que no desentona amb cap estil decoratiu.
 3. La fusta reciclada també pot usar-se per dividir dues habitacions o dues àrees funcionals dins d’una mateixa habitació.

Estil-Rural-Reforma-06

No importa si el teu estil és tradicional o contemporani, minimalista o bohemi, totes les llars poden enriquir-se amb un petit toc de l’estil rural i ser així més acollidors i càlids.

Et tempta la idea d’una reforma integral en aquest estil?

Torna el revestiment de parets amb taulers de fusta en les reformes integrals

Els murs realçats amb panells de fusta poden crear una textura i una dimensió diferent a qualsevol habitació, separar diferents seccions dins d’una mateixa part de la casa o simplement incrementar la sensació de calidesa a qualsevol espai dins de la llar.

revestiment-parets-fusta-reforma

Diferents tipus de panells de fusta en realitzar una reforma integral reflecteixen diferents estils. Per exemple, els panells de fusta sense polir són ideals per crear un ambient rústic o la sensació d’estar en una delicada cabana a la platja. Utilitza una barrejaparets amb taulers de fusta de diferents tipus de fusta i acabats pot afegir moltes capes de riquesa visual a una habitació o un espai.

Els contrastos, colors i textures dels panells de fusta no pertanyen només al passat en decoració, tenen una gran varietat d’elements estètics que afegir a una reforma integral, i què millor que repassar algunes de les formes en què podem incloure’ls en projectes decoratius.

Crear un accent decoratiu

No cal posar els panells de fusta a les quatre parets d’una habitació. És molt pràctic (i no massa car), a més d’impactant visualment, el fet de crear només una paret amb recobriment en fusta. Resulta una forma molt dinàmica d’afegir riquesa i capes de textura a una habitació. Alguns exemples de com fer servir només una paret amb fusta com accent decoratiu són:

A. AL SALÓ, UTILITZAR UNA PARET COM COLLAGE DE FUSTA.

Un mur completament revestit en panells de fusta, però usant diferents tonalitats, pot ser un conjunt visualment interessant i bastant modern. Si els panells es col·loquen en un patró horitzontal, és més fàcil generar aquesta sensació de collage amb diferents fustes i diferents tractaments aplicats a aquestes. Un panell amb fusta nuosa, un pintat en turquesa i després polida, un altre tractat amb oli de lli i un més pintat en blanc… les opcions són diverses i l’efecte és espectacular. A més, no hi ha necessitat de posar cap altre element decoratiu en un mur així recobert: és artístic en si mateix.

B. UN PROJECTE DE BRICOLATGE.

Si al paral·lel que els especialistes realitzen els treballs en la nostra reforma integral ens ve de gust fer una mica de bricolatge, és possible que dediquem un mur a revestiment en panells de fusta reciclat. Per a això, fer servir fusta de palets és una excel·lent idea. Col·locant els panells en forma horitzontal i sense necessitat de cobrir tot el mur, sinó només la part central, podem crear una paret espectacular que ni tan sols té un aspecte rústic. Acompanyada de mobles clars i una pintura blanca en la resta de les parets, és excel·lent per a puntuar una decoració escandinava però càlida alhora.

C. CREAR UN RACÓ ACOLLIDOR.

Alguna vegada se t’ha ocorregut crear un petit racó de lectura en el teu saló o potser en el teu dormitori? Aquest racó es podria veure molt bé enquadrat amb un recobriment de panells de fusta. Afegir a aquest petit espai una bona il·luminació (un llum de peu o potser s’aplica en el plafó), juntament amb un còmode sofà i diversos coixins i pufs, un parell de llibreries en colors càlids… tots aquests detalls junts permeten crear un racó acollidor i deliciosament decorat.

D. PARET AMB PANELLS DE FUSTA A LA CAMBRA DE BANY.

No cal limitar l’ús de recobriment en fusta a espais com el saló o la cuina. Existeixen tractaments no molt cars i senzills d’aplicar en els panells pensats per a recobriment mural que els fan ideals per a espais com la cambra de bany. Contraposar una paret amb un recobriment en fusta a la cabina de dutxa i combinar-la amb aixetes en tons bronze són un punt de partida excel·lent per a una decoració a la vegada contemporània i intemporal d’un quart de banys.

E. LLAR DE FOC A FUSTA.

Grans blocs de fusta o petites làmines tradicionals. Fusta tractada o potser pintada en colors dràstics com blanc o negre. Totes aquestes idees fan una excel·lent forma de renovar una xemeneia i alhora crear un accent excel·lent de decoració que enriqueix un punt que de per si crida l’atenció com una llar de foc.

Mantenir el pressupost

Quan adquirim una casa o un pis i vam realitzar una reforma integral, de vegades és difícil mantenir el pressupost en línia. Volem modificar tantes coses, adequar al nostre gust, fer reparacions, millorar l’acompliment energètic del lloc, que és difícil fer-ho tot. I quan tenim una habitació que ja té panells de fusta i no estem convençuts de com llueix perquè aquest aspecte càlid i campestre no és el nostre, hi ha moltes formes d’integrar-los plàcidament i estèticament en la nostra decoració amb alguns trucs senzills. Entre aquests podem destacar:

A. PINTAR-LOS.

Aquest toc “antic” que a molts no els agrada ve dels tons ocres de la fusta que no són l’element més present en estils contemporanis de decoració. Per això una forma de conservar-los i no haver de reinvertir en un revestiment mural completament nou, és pintar-los. El sol fet de donar-los un color radicalment diferent del natural de la fusta ja fa molt versàtils i frescos a aquests panells. El blanc és el to que més frescor dóna, però es pot experimentar amb negre o colors brillants.

B. UTILITZA LLEIXES ENFRONT DELS MURS QUE TENEN L’ACABAT EN FUSTA.

D’aquesta manera es pot integrar millor en la decoració i en certa mesura, robar-li el seu protagonisme decoratiu. Per exemple, en un mur de revestiment en fusta pintat en blau cel, lleixes blanques són perfectes per a una combinació suau i delicada.

C. UN COLLAGE DE QUADRES O PINTURES.

Si creiem que els tons terris d’una habitació els murs estan coberts en fusta són foscos o potser massa formals, es pot alleugerir aquesta sensació col·locant un gran mirall o acomodant diversos quadres o pintures en forma de collage per restar-li importància estètica a la paret en si mateixa.

D. UN COLOR FOSC.

Com ja esmentàvem, un color brillant i radicalment diferent del de la fusta pot revolucionar en termes decoratius una habitació amb aquest tipus de recobriment. Negre, blau marí, gris fosc… Tot això combinat amb mobiliari blanc o clar, faran un excel·lent ús d’aquests panells en fusta.

E. AFEGIR RICS TÈXTILS.

En un saló o dormitori en què ja hem pintat en colors clars o brillants els panells, però encara sentim que dominen l’espai amb el seu poder estètic, podem “distreure” la sensació afegint unes riques cortines acolorides i plenes de textura o bé un bell tapís. Els tèxtils solen ser excel·lents atractius estètics, però no arriben a ser un punt focal decoratiu, pel que són excel·lents aliats en aquests casos.

Altres secrets per fer lluir un recobriment en panells de fusta

Hi ha alguns altres elements que en termes generals ens ajudaran a fer lluir al màxim aquesta opció de recobriment mural. El secret no està només en pintar-los per integrar-los millor a la nostra decoració: a vegades el natural color de la fusta pot ser excel·lent per a una decoració contemporània, fresca i fins i tot minimalista.

Com aconseguir aquesta sensació de modernitat en usar la fusta a les parets?

A. LA PRIMERA IDEA ÉS ANAR ALS EXTREMS EN LA QUANTITAT DE FUSTA A UTILITZAR.

Puntuar només amb una paret com ja vam explicar és una opció. L’altra és anar al màxim i utilitzar diferents tipus de panells en les 4 parets, al plafó i combinar amb un sòl en parquet: fusta a tot arreu. Això donarà una polida elegància a l’espai, tot i que cal anar amb compte a combinar bé els colors i els materials.

B. LLUM NATURAL I ARTIFICIAL SUFICIENT.

Una cosa que fa que les habitacions recobertes en fusta a la forma “tradicional” llueixin antiquades i passades de moda, és que siguin fosques. Per evitar aquesta sensació és bàsic que les habitacions amb aquest tipus de recobriment mural estiguin ben il·luminades. Idealment amb grans finestrals, però si no, aprofitant la llum combinant amb miralls i afegint diverses fonts d’il·luminació artificial. La llum puntual instal·lada al plafó és ideal per mantenir el flux de llum i donar-li vida a aquest tipus d’acabats.

C. AFEGIR MOBILIARI DE LÍNIES SIMPLES.

La fusta és en si un element ple d’una càrrega estètica molt fort. Si li afegim mobles molt carregats, empetitirà l’espai i al final cap element lluirà adequadament. El millor és seleccionar mobles senzills (no forçosament tan estilitzats com ho faria servir l’estil escandinau) però sí de línies simples i netes. Això permet aconseguir un autèntic equilibri decoratiu.

D. INNOVAR

El recobriment en panells de fusta s’ha mantingut com una tendència decorativa des de fa almenys quaranta anys. Això no vol dir que no hi hagi espai per a la innovació. Des de la forma mateixa dels panells (existeixen bells panells quadrats i grans, o amples blocs de fusta bruta), fins als acabats que poden donar-(el que està més de moda en els projectes DIY és sens dubte el patinat, per exemple), hi ha molt espai per idees fresques i noves.

És un tipus d’acabat que està reprenent una gran presència en els salons de decoració per aquesta acabada d’adquirir versatilitat que l’ha empès més enllà de la idea del rústic i vintage, o campestre i tradicional.

Colors, combinacions, textures i acabats s’han transformat i integrat en tot estil decoratiu, oferint una excel·lent alternativa, no molt cara i de manera suficient, per donar-li un canvi radical als murs de les habitacions de la casa durant una reforma integral.

Les formes més de moda de donar-li un viratge contemporani a aquest tipus d’acabat mural són:

 1. Panells de fusta imitació ceràmica, en grans dimensions i colors i acabats molt variats. Són una forma estilitzada d’utilitzar alhora la noció d’un acoblament ceràmic i fusta. Un punt addicional si es combinen amb miralls per donar-li un tall contemporani a la decoració.
 2. Contrastant amb murs clars. Panells de fusta foscos en una de les parets d’una habitació i en les altres tres parets d’un blanc brillant, aconseguint així una excel·lent decoració contemporània.
 3. No cobrint les parets completes. Un revestiment en panells de fusta que només arriba a un 75% de l’alçada del mur i deixa aquest petit espai per a un color contrastant i que alhora doni valor al plafó i la il·luminació, és una forma molt actual d’usar aquest tipus d’acabats.
 4. Donar-li cabuda a la calidesa de la fusta. En estils bohemis i retro s’utilitza molt aquesta sensació de llar que atorga la fusta. Així que donar-li el seu lloc a aquesta, vibra càlida reforçant-la amb l’ús de colors marró i detalls boho chic pot ser una excel·lent i contemporània forma d’usar aquest tipus de recobriment en parets.

Les Plantes d’Interior Després d’una Reforma Integral: Noves Tendències

Una de les formes més senzilles de convertir el nostre apartament o la nostra casa en una autèntica llar és afegint plantes. La naturalesa afegeix no només bellesa, sinó caràcter, textura i energia positiva a cadascuna de les habitacions d’un pis. Després d’una reforma integral, atorgar a les plantes un petit espai a les plantes ens permet crear una espècie de ritual quotidià de cura d’un ésser viu que afegeix una certa dosi de meditació i reflexió que no cau gens malament.

Plantes i Decoració

Tenir plantes en la llar també obre moltes oportunitats per al disseny interior, incloent taules, tamborets i inclusivament alguns molt interessants projectes de bricolatge. Quant a tendències, si hi ha alguna cosa que la decoració d’interiors posseeix és una gran versatilitat i l’ús de plantes, no és una excepció. Noves idees, noves propostes i un gust imperible per afegir vida a un pis remodelat.

Plantes que marquen tendència

Les plantes afegeixen frescor, vida i una sensació de llar que pot sentir-se. Més enllà de si creiem o no en els poders desintoxicants i purificadores de l’aire que pot tenir una planta en trobar-se un espai tancat, és innegable que les plantes integrades en la decoració reforcen la idea que aquest espai és una llar ben cuidada i volgut. Però malgrat aquests valors intemporals, les plantes com a element decoratiu també es veuen sotmeses a les ones de tendències i modes que renoven periòdicament el disseny interior. Algunes plantes marcant tendència actualment quant a interiorisme són les següents:

A. DECORAR AMB PLANTES D’INTERIOR: falgueres

La fulla de falguera té un patró tan especial que és tendència decorativa no només vius presents a la llar sinó en estampats de parets, coixins i tèxtils diversos inspirades en la forma senzilla però elegant de la Falguera, aquesta planta mil·lenària que és absolutament moda en el disseny interior. No hi ha gens que afegeixi tant estil i vida com tenir una o dos testos amb fades a casa. Les seves plantes molt fàcils de cuidar, les fulles i el seu to de verd és clar combinen molt bé amb tot estil decoratiu.

Plantes-Decoracio-02

No hi ha plantes que s’hagin de col·locar directament davant la llum del sol, però sí en zones ben il·luminades. (Si t’interesses col·locar una estora al teu habitatge, en aquest article trobaràs les varietats més adaptades als interiors).

B. DECORAR AMB PLANTES D’INTERIOR: COSTeLLA D’ADÁN

Aquesta planta, amb el nombre científic és Monstera deliciosa, és una gran planta tropical i trepadora que pot omplir de vida tota una habitació o donar-li una gran personalitat a una zona completa de la seva llar.

El motiu del seu èxit en la decoració són precisament les seves grans fulles, perfectament delineades i, clar, és tan fàcil que resulta el seu cuidat i ben adaptat que es troba a l’interior. Aquesta planta es conrea com a planta ornamental des del segle XVIII. Quina és la característica que fa un èxit continu de la decoració? Potser és l’aire exòtic que imprimeix immediatament a un espai sense resultar massa cridanera més enllà de la seva gran mida. A més, és molt fàcil de cuidar, és fort davant les malalties i creix gran i esvelta més enllà que no siguem cuidadors experts. La seva bellesa que ens transporta és un gran plus decoratiu sigui en el saló o a la cambra de banys. L’única cura que demana és estar banyada en llum sense estar exposada directament al sol. N’hi ha prou amb regar-la una vegada per setmana i netejar el seu fullatge amb un drap humit si aquest s’omple de pols.

La Monstera Deliciosa també convida als patrons tèxtils i mural en decoració, prova de la bellesa de les seves fulles que segueixen enamorant tant als apassionats de la decoració bohèmia com a aquells que decanten per un estil minimalista.

C. DECORAR AMB PLANTES D’INTERIOR: CACTUS

Els cactus són una planta d’interior que porta un parell d’anys a la part alta de les tendències decoratives. En quadres, en impressions murals o tèxtils o per descomptat, en la seva versió vegetal, omple les nostres llars amb el seu fort caràcter i els seus aires exòtics. El cactus, podríem dir que agrega un accent picant i fort a qualsevol racó.

A més de ser fàcil de cuidar (i de tenir la meravellosa capacitat de recobrar-se si romanen sense aigua per llargs períodes), són plantes amb una gran versatilitat en la decoració. Integrar-los en el disseny interior és molt senzill. Se’ls pot per exemple barrejar amb altres plantes d’interior. La seva estètica tan impactant no precisa més que una simple canastra o un test senzill per omplir amb el seu estil característic una entrada o un racó ja sigui buit o poc “explotat” en sentit decoratiu.

Plantes-Decoracio-03

La qüestió afegint cactus a la decoració és que poden donar un toc de calidesa a espais decorats de forma austera o minimalista. De fet, el petit contrast entre un cactus (que prové d’un país càlid) i una decoració escandinava és un efecte digne d’utilitzar-se després d’una reforma integral.

També es poden utilitzar cactus enriquint una decoració rústica, càlida i en colors pastís, més estil californià. La seva forta tonalitat de verd destaca i crea un punt focal fabulós i atractiu que omple de dinamisme qualsevol espai. La moda del cactus es declina a l’infinit. No només ha “envaït” el saló o l’entrada. La seva simplicitat i calidesa es conviden fins i tot a la cambra de banys. Petits tests envoltant la banyera, o en cartel·les flotants, són un toc de desert en un àrea humida. Només cal parar esment a triar varietats que resisteixin el nivell d’humitat d’una cambra de bany.

D. DECORAR AMB PLANTES PER L’INTERIOR: SUCULENTeS

Les suculentes són “companyes” estètiques dels cactus. I per veure el tendència que són actualment, prou navegar xarxes socials com Instagram o Pinterest per veure la gran quantitat d’idees per integrar a aquestes petites plantes de textura rica i gruixuda en la decoració.

Plantes-Decoracio-04

Són plantes que precisen poca humitat i terra poc nutritiva, a més de que no tenen gran necessitat de llum. La gran varietat de suculentes que es poden aconseguir actualment les fa una opció polifacètica en termes decoratius.

Com integrar les plantes en la decoració

No només la varietat de plantes que triem utilitzar en el disseny interior de la nostra casa o pis poden ser part d’una tendència decorativa. TTambé les diferents disposicions possibles són objecte de propostes noves i estèticament fresques i interessants. Algunes d’aquestes idees poden realment inspirar-nos per donar-li un toc viu i renovat al nostre espai, sobretot després de realitzar una reforma integral.

1. MODEL Jungla A NIVELL DEL SoL

Elevar les plantes una mica sobre el nivell del sòl i alinear-les sobre un banc o tamboret baix canvia completament la impressió que donen a l’espai. El fer-ho sobre un banc estret no pren molt espai, i l’impacte estètic és impressionant. Encara més si els tests estan ben triades d’acord amb la resta de la decoració.

2. Contanades

En ocasions no resulta senzill decorar una cantonada. Però amb cartel·les en forma de L es pot aconseguir un gran efecte estètic sense per això obstruir la circulació o fer perdre espai de l’ús del sòl. En aquest tipus de disposició, les plantes poden ser protagonistes absolutes de la col·locació dels accessoris.

3. EN LLIBRERIES I ESTANTS

No t’ha ocorregut que els mobles tenen una cartel·la massa alta en la qual no resulta pràctic posar llibres i en els quals els accessoris decoratius semblen una mica perduts?

Aquests espais “difícils d’aconseguir” poden veure’s enriquits amb plantes. Per exemple, plantes que pengin una mica o que atorguin una personalitat diferent al conjunt d’accessoris usats en aquest moble en particular. Aquest tipus de disposició és un autèntic guany en tots els sentits: pràctic i estètic.

4. A BAIX

Les plantes no sempre han d’anar sobre els mobles o taules. Sobretot en decoracions d’estil bohemio estil, en què hi ha moltíssims accessoris que ocuparan les superfícies de tot el mobiliari, no és una mala idea col·locar un o dos tests sota una taula donant-li vida i color a l’espai. En aquest tipus de disposició és precisament la falguera el que millor llueix i dóna una gran personalitat a les habitacions.

5. PLANTES penjants

Novament és una excel·lent idea per puntuar d’estil i vida un espai sense per això saturar el sòl. En lloc d’un tamboret o una taula, un bonic penjoll que combini amb la resta de la decoració (per a les decoracions rústica i bohèmia una tendència de gran actualitat són els penjolls en macramé).

Plantes-Decoracio-05

6. INCORPORAR UN ARBRE

En pisos tipus loft o en cases amb alts sostres, no resulta absolutament absurd triar una planta tipus arbre que creixi alt i que inundi la peça. Hi ha diverses espècies (com per exemple el ficus) que resulten ideals per a aquest tipus de disposició.

Plantes-Decoracio-06

7. A LA FINESTRA!

Considerant que una de les causes principals per les quals mor una planta és la falta de llum, no està de més aprofitar les finestres per col·locar plantes. Per exemple, una petita cartel·la enfront de la finestra de la cuina per disposar plantes aromàtiques en petits tests que vagin en consonància amb la resta dels accessoris de la cuina, és una excel·lent forma de donar vida i usar a favor la lluminositat natural dels espais.

8. COM PUNT FOCAL

Un test en una cantonada de la cuina amb una planta en verd vibrant i en formes exòtiques i diferents, pot ser un excel·lent punt focal decoratiu. Encara més si la cuina (o qualsevol habitació) està dissenyada en una forma minimalista. Què hi ha més viu que el verd en una zona en colors terra o blancs i negres?

9. EN TASSES I PLATS

Una forma que està súper de moda quant a l’estil boho-chic és l’usar petites tasses de te, teteras i soperes de ceràmica com a tests per posar plantes que requereixen poca humitat, com les suculentes i els cactus. El toc vintageque afegeix l’ús d’aquests accessoris com a tests és molt especial i és una tendència molt actual.

10. PER COMPLETAR UN ESPAI EN BLANC

En ocasions, sobretot després d’una reforma integral, hi ha espais d’una habitació que queden incòmodament en blanc, deserts. Un gran test amb una frondosa planta verda pot ser una bona forma d’omplir aquest buit i donar-li vida i impacte estètic.

Sense importar si la nostra decoració és eclèctica o glamourosa, si som fanàtics de tenir molts accessoris o ens decantem pel minimalisme, podem veure que afegir un toc de vida i verd en la nostra llar és senzill, pràctic i estèticament impactant.

Plantes-Decoracio-07

Com faries una reforma integral al estil “hygge” danès?

Triar una temàtica per a una reforma integral pot ser més difícil del que pugui semblar. Des decidir si conservar alguns elements o fer la renovació absolutament des de zero, fins la idea de seleccionar un estil o un “leitmotiv” que doni coherència a cada element de la nostra nova llar… Totes aquestes decisions i eleccions són complexes simplement porque no estem parlant d’un espai en el que potser pasarem un dia o dos a l’any. Més aviat, és el lloc en que estarem en el nostre dia a dia.

L'estil hygge

És per això que els estils que tenen una impromta casolana i acollidora poden tenir un atractiu especial pels que busquen posar un accent en el calor de la llar necessari en un espai que es converteix una mica en el nostre refugi envers el món exterior.

Entre aquests estils purament decoratius, hi ha una tendència que no pertany específicament al món de l’interiorisme. Es tracta del “hygge” danès (es pronuncia “jiuga”, per intentar fer una aproximació fonètica).

Aquest hygge no és exactament un estil decoratiu. Es més aviat una manera  d’enfrontar la vida. No es solament una manera de posar el mobiliari i els accesoris en un espai, sinó que pel contrari, és una idea que permet disfrutar dels llocs i de les accions, otorgant-lis una espècie de confort de llar.

D’acord amb el danès Meik Wiking (que precisament és el cap executiu de l’Institut d’Investigació sobre la Felicitat, amb seu a Copenhage), el hygge pot definir-se com l’ “elecció de lo rústic per damunt de lo nou, de lo senzill per damunt de lo sofisticat i de l’ambient per damunt de l’emoció momentània”.

Definint el hygge

Continuant amb el que diu Wiking, autor d’un llibre respecte aquesta manera d’entendre la disposició d’elements en un estat vital (titulat precisament “Hygge, la felicitat en les petites coses”), el concepte de hygge pot entendre’s de forma tan variada com:

 • La creació d’un espai ple d’intimitat
 • Espais acollidors per l’ànima
 • La satisfacció que produeix la presència de les coses suaus
 • Una sensació acollidora de forma holística
 • Prendre xocolata calenta a la llum de les espelmes

hygge02

Tots aquests elements parlen de la creació d’una llar: un espai on ens sentim còmodes, protegits, a gust, rodejats de les persones que estimem i permetent-nos baixar una mica la guàrdia, aquesta que mantenim alta quan estem fora de casa.

L’interés que té el hygge per la decoració és que l’arrel de tota aquesta recerca d’una vida senzilla i plena de moments acollidors, té el seu centre en la llar com a nucli de la felicitat.

La llar es converteix en una extensió del nostre propi cor i la nostra forma de sentir-nos còmodes. El hygge es manifesta llavors tant en coses tan simples com un vell suèter amb el qual ens sentim immensament còmodes i un parell de mitjons de llana que escalfen els nostres peus a l’hivern, com en la forma en què disposem l’espai i acomodem els accessoris en la nostra llar després d’una reforma integral.

Si bé el hygge és una filosofia de vida, té arrels molt profundes en coses materials com ara la roba, la il·luminació, el menjar i per descomptat, la decoració.

Cada element dins de la nostra llar i la nostra vida pot convertir-se en alguna cosa estil hygge si ho abordem de la forma adequada. La clau és prendre aquestes experiències diàries i quotidianes i acceptar-les d’una forma completa, apreciar-les i prendre el temps i l’energia de notar les recompenses anímiques i espirituals que les accions comunes poden proporcionar-nos.

El hygge es transforma llavors en una forma de subratllar el transcendent en el normal: de notar l’extraordinari en l’ordinari, prenent la calor i la tendresa existents en tot i convertir cada experiència en única i especial.

Com saber si el hygge és simplement una altra moda passatgera o una d’aquelles receptes màgiques per a la felicitat que simplement són impossibles de realitzar? En primer lloc, no hi ha “normes” inamovibles i rígides per portar una “vida hygge”, hi ha una sèrie de pautes flexibles i recomanacions diàries que són fàcils d’adaptar a l’estil de cadascú. En segon lloc, si els danesos sempre figuren entre els primers llocs en el report de l’ONU en el seu Informe Mundial de la Felicitat, no està de més tenir en compte els petits passos que els danesos donen per aconseguir aquesta vida tan feliç.

Pautes per una decoració hygge

Els elements que més ens interessa destacar dins de la filosofia hygge són sens dubte els que tenen a veure amb l’interiorisme i la decoració. I com aquests tips són senzills, és fàcil prendre’ls com a guia per a la construcció d’una llar acollidora i entranyable que volem per passar tardes inoblidables al costat dels nostres éssers estimats, o bé gaudint d’un entranyable moment de tranquil·litat a soles.

Hygge danès

Tip número 1: No tenir massa coses

No estem parlant d’un minimalisme de revista o del polit estil sense accessoris d’una decoració nòrdica, però sí de no tenir un espai ple de coses que simplement no pot portar a una vida acollidora i agradable. Com seure a prendre una xocolata calenta a la llum de les espelmes en un espai ple de coses per tot arreu? Si tenim moltes coses amb valor emocional de les que no volem desfer-nos, les podem guardar en armaris fets de materials càlids o bé, fer-les servir com interessants opcions decoratives. Mantenint una harmonia decorativa, és possible donar-li un lleuger brillantor eclèctic o bohemi a la nostra llar decorada seguint les pautes hygge.

Tip número 2: Veles i calidesa

Un element que es repeteix i repeteix en la decoració inspirada en la filosofia hygge és la presència d’espelmes. La idea és que la llum de les espelmes dóna una il·luminació diferent a la de la llum elèctrica o la llum natural. Hi ha una vibració inherent al foc, una aroma, una certa timidesa en la pròpia llum que crea de forma immediata, un ambient agradable i sobretot tranquil. La mateixa intensitat de la llum elèctrica dóna la sensació que seguim de dia i no porta cap a la tranquil·litat que necessitem després d’un dia d’intens treball. En canvi, el sol fet d’apagar els llums i deixar que les veles facin la feina d’il·luminació, crea un ambient completament diferent i molt més acollidor. El millor és que de veles n’hi ha de moltes mides i formes diferents, i poden integrar-se fàcilment en altres estils decoratius, deixant molt clara la seva empremta hygge.

Tip número 3. Textures suaus i riques

El mateix efecte que té il·luminar una habitació amb espelmes, pot tenir-lo triar les textures adequades. Tenir una catifa o un tapís en el qual puguem caminar descalços i sentir la riquesa de la tela. També és important tenir mantes teixides i en teles suaus, però no soses. Per això la llana es converteix en un aliat important en crear un espai hygge. Els colors marrons i terris en totes aquestes textures també ajuden a anar dissenyant l’ambient ideal per gaudir del hygge. Aquesta riquesa en textures pot complementar-se amb cortines en materials naturals (cotó, llana, arpillera …) i amb coixins, pufs i mantes que sense saturar l’espai, l’omplin de capes de calidesa i tendresa.

Tip número 4. La cuina i els seus aromes envaeixen la llar

A l’hora d’emprendre una reforma integral, has pensat en passar d’una cuina tradicional a una cuina oberta? Si tot el que hem dit de l’ambient i la filosofia hygge t’entusiasma de cara a l’inici dels treballs per remodelar la teva llar, potser és un bon moment per decidir-te a favor d’aquest tipus de cuina. Una tetera que deixa anar la seva aroma a te fresc, l’olor del cafè acabat de fer o el d’una senzill pastís fet a casa poden inundar tota la llar. Com dins de les pautes flexibles del hygge el prendre una pausa i gaudir d’una beguda calenta, prendre-la entre les nostres mans, llegir un bon llibre o gaudir d’una agradable conversa també són molt valorats, el tenir una cuina oberta que convidi amb els seus aromes és un mètode de convidar el hygge a la nostra llar.

Escollint elements hygge en una reforma integral

Al revisar tots aquests consells, hi ha alguns elements importants que podem reprendre per donar-li a la nostra decoració inspirada en la filosofia hygge un camí cap a l’èxit. Entre ells podem destacar:

 • Triar un acabat ceràmic o parquet clar pel terra de casa nostra. Aquest element pulcre i senzill permet crear l’ambient amb altres accessoris i detalls que incorporarem gradualment. És com tenir un llenç en blanc per pintar un quadre que reflecteixi la calidesa de les nostres pròpies emocions.
 • Decantar-se pels armaris incorporats: això permet reduir el nombre d’elements visibles, incrementa l’espai i novament, ajuda a crear l’ambient amb un altre tipus d’accessoris.
 • Convidar la naturalesa a l’interior. Això es pot aconseguir de forma senzilla amb materials “bruts” tipus fusta i fibres orgàniques com el cotó, la llana i el lli. Aquesta inspiració que prové de la natura també es pot estendre als tons a utilitzar en mobiliari i parets.
 • Ja hem parlat de la importància de les espelmes. Per atorgar-los l’oportunitat de brillar amb la seva tebior i calidesa, la mateixa il·luminació elèctrica de la llar ha de ser tamisada i dolça. Els llums de peu, les aplicacions murals i en el plafó per a crear una llum suau i discreta, són una forma ideal de complementar la llum de les espelmes.
 • Els accessoris no perden protagonisme, i com la idea és donar-li ànima i cor a la nostra llar, el millor és que els quadres i elements que es trobin en estanteries i lleixes siguin records, souvenirs i fotografies amb un gran valor emocional.

Hygge també a la temporada primavera-estiu

Si bé la calidesa del hygge, l’ús d’un pullover de llana i mitjons gruixuts mentre gaudim d’un cafè calent a les mans remeten a l’hivern i a la idea de mantenir-nos calentets a casa protegint-nos de les inclemències del clima, també és possible tenyir d’aquesta bella filosofia la nostra llar i gaudir-la quan fa calor.

Per això, en el curs de la nostra reforma integral haurem de recordar donar-li el seu lloc a la nostra terrassa o jardí per poder convertir-lo en una extensió de la nostra llar i oferir un espai de natura i tebiesa ideal per a les tardes d’estiu, barbacoes amb amics, begudes refrescants i plenes d’aromes (llimonada amb menta casolana, per exemple), aprofitar la llum natural (tamisada amb unes cortines que creïn un ambient estival i casolà alhora), posar enormes rams de flors que convidin a entrar a la primavera i ens facin autènticament sentir com a casa … Si tenim jardí o una terrassa suficientment àmplia, integrar una taula de pícnic és simplement la millor combinació entre hygge i estiu.

Decoració i interiorisme hygge

T’ha resultat interessant incorporar aquesta filosofia de calidesa a la teva reforma integral? Pots trobar més informació sobre el hygge i veuràs que pot ser una forma excel·lent d’abordar no només la decoració, sinó també la forma de viure la nostra llar.

Elements Clau d’una Decoració Eclèctica en una Reforma Integral

Si t’agrada barrejar i integrar elements diferents pel que fa a decoració sense poder decidir-te per quin és el teu favorit, entre coses tan diferents entre sí com l’estil rústic i el modern minimalista. O si no toleres aquesta decoració massa combinada com de revista. Si el que més t’atrau és expressar la teva creativitat en el moment de realitzar una reforma, llavors busques una reforma integral amb estil eclèctic.

Encara que la paraula “eclèctic” és un terme que ha existit per molt temps, la seva història com a estil decoratiu és més aviat recent. És un estil que va veure el seu origen quan certs decoradors i interioristes van començar a sostenir que no s’adherien els seus treballs a cap estil particular, sinó que buscaven expressar la seva creativitat sense etiquetes ni límits estilístics.

decoració eclèctica en una reforma integral

Aquests primers treballs van resultar tan reeixits que al final, es van tornar un nou estil (paradoxalment). En decoració és difícil que treballs que comparteixen un cert esperit sobre com distribuir els espais no es converteixin en un nou estil que altres seguiran.

L’estil decoratiu es distingeix per ser una barreja una mica exòtica i explosiva. A qui li agradi aquest estil no es conformarà amb limitar la seva elecció d’accessoris per “pertànyer” a certa corrent decorativa. Més aviat s’enamorarà d’un ítem decoratiu pel seu propi valor estètic i l’elegirà per com combina i contrasta amb la resta dels accessoris triats per a la decoració. És simplement seleccionar cada element per la seva pròpia bellesa intrínseca.

Hi ha una immensa llibertat d’elecció mobiliari i accessoris de manera eclèctica, però no per això s’ha de confondre aquesta tendència estètica amb un “barrejar” sense sentit els elements, llançant aquí i allà sense posar atenció a la forma en què es combinen / contrasten entre si.

Més aviat podríem definir l’estil eclèctic en una reforma integral com un préstec estètic d’elements que permeten crear una fusió agradable que s’unifica gràcies a un color, una textura, una forma, un motiu recurrent … És una reunió acuradament realitzada de convidats estilístics que es porten bé entre si. Alguns elements característics d’aquest estil són:

 • Una barreja tranquil·la i relaxada de períodes i estils
 • Colors neutres en el fons de l’espai
 • Ús inesperat i versàtil d’elements i materials
 • Exclusivitat única i artesanal en elements artístics i artesanals
 • Unió estilística en patrons, formes, textures, acabats o colors
 • Elements antics i nous barrejats de forma elegant i casual
 • Molts elements fets a mà o que tinguin un gran valor emocional
 • Festa de contrastos i comparacions

Decoració Eclèctica Reforma Integral

La decoració eclèctica representa un estil decoratiu molt fresc i que enamora fàcilment a les persones en realitzar una reforma integral de la seva llar, però en ocasions pot ser una mica difícil d’aconseguir de forma correcte. Quins elements són imprescindibles i quines cal evitar de totes en realitzar una reforma integral d’estil eclèctic?

1. Planejar la disposició de l’espai sense oblidar el punt focal

En planejar una reforma integral d’estil eclèctic, és senzill deixar-se portar per la riquesa dels colors, textures i patrons que li donaran una empremta estètica a l’espai. Però això no ha d’impedir que posem atenció en la disposició general de l’espai. La forma en què disposem els grans mobles i els petits accessoris és el que li donarà un ambient realment casolà a l’espai i el que ens inspirarà a passar moments inoblidables en ell. Així que abans de comprar mobles i ítems decoratius, cal dedicar-li un moment raonable a decidir la disposició dels elements en l’espai. L’ajuda de l’interiorista que vagi a supervisar la nostra reforma pot ser essencial en aquest punt.

Tota aquesta planificació d’elements no ens ha de permetre oblidar que tot i que l’estil eclèctic involucri combinar estils i períodes mitjançant l’ús d’una àmplia varietat d’accessoris decoratius, l’espai en general ha de tenir una cohesió estilística i no veure descuidat. Eclèctic no vol dir “llançar” els elements decoratius a dreta i esquerra. És per això que resulta important triar un punt focal: alguna cosa que capturi l’atenció i que mantingui la unitat decorativa. El punt focal decoratiu pot crear-se o reforçar un que ja existeixi a l’habitació. Ha de ser alguna cosa cridaner i atractiu com, per exemple, una gran paret en què es posi un collage de quadres i al centre una bella escultura, o una xemeneia decorada amb ítems característics de l’estil eclèctic.

2. Considerar cada element per la seva utilitat sense perdre consistència

Quan es trien els elements que s’incorporaran en una decoració eclèctica, cal no caure en la “bogeria” d’incorporar coses a tort i a dret, deixant de banda el fet que viurem realment en aquest pis. Així que navegar entre mobles i accessoris pot ser més senzill si deixem que el nostre assistent virtual de decoració sigui la utilitat. Pot sonar massa pràctic i sense estil, però el enfrontar-nos a una habitació buida com si fos un llenç en blanc i decidir colors, elements i mobiliari és molt més fàcil si anem seleccionant cada element per la utilitat pràctica que tindrà en el conjunt. Cistells, lleixes, prestatges, taules de centre … tot això afegeix tebiesa i atmosfera casolana a una habitació sense perdre una practicitat autèntica.

Tot això cal realitzar-lo sense perdre de vista la naturalesa eclèctica de la decoració, que és la varietat. De la mateixa manera, en una reforma integral cal mantenir en ment que cada habitació de complementar a la resta. L’eclecticisme a la llar ha de crear una mena de flux, com si fos una línia contínua i no una línia puntejada. Si ens hem decantat per la decoració eclèctica, el millor és que aquest estil sigui present a totes les habitacions de la llar.

3. Triar un color guia sense comparar tons

Un color és súper útil com a element que unifiqui el disseny en una decoració eclèctica. És una excel·lent idea permetre-li a un color ser el factor que li doni sentit i unitat a l’aparença general del pis després de la reforma integral. Tant se val si triem un verd oliva o un blau marí, la idea és reprendre-una mica aquí, una mica allà per donar-li cohesió a l’aparença de l’espai en el seu conjunt.

Un petit truc per triar tranquil·lament el color que usem com a element d’unió decorativa, és no pintar en un tros de mur diferents tons o colors un al costat de l’altre. D’aquesta forma, els colors perden la seva autenticitat i en les combinacions poden lluir estranys i diferents a com es veurien en solitari. És una millor idea pintar un petit tauler amb cada color que ens agradi i observar-lo en “solitari”. Un cop triat el color, aquest tauler ens servirà per triar mobiliari i tèxtils.

4. Equilibri i balanç sense creure que eclèctic vol dir “tot s’hi val”

En seleccionar una decoració eclèctica per a la nostra reforma integral, cal fer la nostra meta al trobar balanç i simetria entre els elements decoratius. Tinguem en ment que línies similars creen un disseny harmònic, tot i que els mobles i elements siguin molt diferents entre si. Diferència i varietat no vol dir caos. Diferents textures, estils i períodes es poden unir molt bé de forma organitzada més enllà de la seva diversitat.

Per aconseguir aquesta harmonia també és important recordar que donar-li al nostre pis un estil eclèctic no vol dir que puguem ometre i trencar totes les regles. Hi ha una línia molt fina entre donar-li capes diverses a la nostra decoració amb elements d’èpoques i materials diferents i fer una mena de museu súper carregat i desagradable. Un tip és decidir un màxim d’èpoques / estils a combinar en una habitació donada i limitar-nos una mica amb aquesta decisió.

5. Admetre estils nous sense ser massa reservat

En intentar donar-li al nostre espai reformat un estil eclèctic, hem de ser pacients. Esperar que tots els elements estiguin al seu lloc per apreciar la totalitat de la decoració i no començar a canviar immediatament. En triar els diferents estils o èpoques a barrejar en un espai, és bo admetre estils contemporanis (com l’estil glam o el nòrdic) amb els elements vintage i rústics. Tot això pot anar acomodant molt bé com a conjunt si li donem el temps i la paciència a cada petit racó de la nostra llar.

Decoració Eclèctica Reforma Integral

Recordem igualment que l’estil eclèctic es caracteritza per unir molts tipus de teles, patrons i elements artístics. Els petits accents decoratius com catifes, obres d’art, coixins, pufs… són molt convenients i pràctics per donar aquesta sensació de diversitat que correspon a l’estil eclèctic.

6. La textura és un aliat interessant sense oblidar el treball de selecció d’elements

Per aconseguir una decoració eclèctica agradable i estèticament impactant però casolana alhora, podem confiar en les textures. Part del truc de la decoració eclèctica és fer “capes” d’elements decoratius i que cadascuna d’aquestes posseeixi una textura definitòria és interessant. Exemple: persianes de bambú i pantalles de llums en fusta representaran un estil natural i fresc, que pot contrastar-se amb mobiliari de disseny modern: una taula en marbre polit o cadires metàl·liques. Un tapís en colors blanc o beix pot actuar com un espai neutral en què tot s’uneix de forma suau i delicada.

Perquè tot això sigui agradable, el treball de selecció d’elements és fonamental. Cal resistir la temptació de decorar en excés, d’acumular elements sense sentit i sense balanç. Pensem per exemple en un saló amb un focus decoratiu en una bonica llar de foc en maó sobre la qual descansen accessoris vintage. Fins aquí la unió rústic-vintage. Un mobiliari bicromàtic en blanc i negre de tall auster pot ser un equilibri ideal que permeti brillar als elements vintage presents a l’habitació.

Com hem vist, la decoració eclèctica no és tan difícil d’aconseguir si imposem certs límits a l’esbojarrada barreja d’elements que és l’esperit d’aquest estil.

Tot és possible amb balanç i harmonia. Per exemple, els colors neutres de base permeten afegir tocs absolutament dramàtics de color i accessoris que idealment no “anirien” en aquest espai. Un saló pintat en blanc amb sofàs en verd llimona i coixins a ratlles rosades funciona molt bé acompanyat d’un llibreter blanc i de quadres únics decorant les parets: estil eclèctic en la seva més pura forma.