Com faries una reforma integral al estil “hygge” danès?

Triar una temàtica per a una reforma integral pot ser més difícil del que pugui semblar. Des decidir si conservar alguns elements o fer la renovació absolutament des de zero, fins la idea de seleccionar un estil o un “leitmotiv” que doni coherència a cada element de la nostra nova llar… Totes aquestes decisions i eleccions són complexes simplement porque no estem parlant d’un espai en el que potser pasarem un dia o dos a l’any. Més aviat, és el lloc en que estarem en el nostre dia a dia.

L'estil hygge

És per això que els estils que tenen una impromta casolana i acollidora poden tenir un atractiu especial pels que busquen posar un accent en el calor de la llar necessari en un espai que es converteix una mica en el nostre refugi envers el món exterior.

Entre aquests estils purament decoratius, hi ha una tendència que no pertany específicament al món de l’interiorisme. Es tracta del “hygge” danès (es pronuncia “jiuga”, per intentar fer una aproximació fonètica).

Aquest hygge no és exactament un estil decoratiu. Es més aviat una manera  d’enfrontar la vida. No es solament una manera de posar el mobiliari i els accesoris en un espai, sinó que pel contrari, és una idea que permet disfrutar dels llocs i de les accions, otorgant-lis una espècie de confort de llar.

D’acord amb el danès Meik Wiking (que precisament és el cap executiu de l’Institut d’Investigació sobre la Felicitat, amb seu a Copenhage), el hygge pot definir-se com l’ “elecció de lo rústic per damunt de lo nou, de lo senzill per damunt de lo sofisticat i de l’ambient per damunt de l’emoció momentània”.

Definint el hygge

Continuant amb el que diu Wiking, autor d’un llibre respecte aquesta manera d’entendre la disposició d’elements en un estat vital (titulat precisament “Hygge, la felicitat en les petites coses”), el concepte de hygge pot entendre’s de forma tan variada com:

 • La creació d’un espai ple d’intimitat
 • Espais acollidors per l’ànima
 • La satisfacció que produeix la presència de les coses suaus
 • Una sensació acollidora de forma holística
 • Prendre xocolata calenta a la llum de les espelmes

hygge02

Tots aquests elements parlen de la creació d’una llar: un espai on ens sentim còmodes, protegits, a gust, rodejats de les persones que estimem i permetent-nos baixar una mica la guàrdia, aquesta que mantenim alta quan estem fora de casa.

L’interés que té el hygge per la decoració és que l’arrel de tota aquesta recerca d’una vida senzilla i plena de moments acollidors, té el seu centre en la llar com a nucli de la felicitat.

La llar es converteix en una extensió del nostre propi cor i la nostra forma de sentir-nos còmodes. El hygge es manifesta llavors tant en coses tan simples com un vell suèter amb el qual ens sentim immensament còmodes i un parell de mitjons de llana que escalfen els nostres peus a l’hivern, com en la forma en què disposem l’espai i acomodem els accessoris en la nostra llar després d’una reforma integral.

Si bé el hygge és una filosofia de vida, té arrels molt profundes en coses materials com ara la roba, la il·luminació, el menjar i per descomptat, la decoració.

Cada element dins de la nostra llar i la nostra vida pot convertir-se en alguna cosa estil hygge si ho abordem de la forma adequada. La clau és prendre aquestes experiències diàries i quotidianes i acceptar-les d’una forma completa, apreciar-les i prendre el temps i l’energia de notar les recompenses anímiques i espirituals que les accions comunes poden proporcionar-nos.

El hygge es transforma llavors en una forma de subratllar el transcendent en el normal: de notar l’extraordinari en l’ordinari, prenent la calor i la tendresa existents en tot i convertir cada experiència en única i especial.

Com saber si el hygge és simplement una altra moda passatgera o una d’aquelles receptes màgiques per a la felicitat que simplement són impossibles de realitzar? En primer lloc, no hi ha “normes” inamovibles i rígides per portar una “vida hygge”, hi ha una sèrie de pautes flexibles i recomanacions diàries que són fàcils d’adaptar a l’estil de cadascú. En segon lloc, si els danesos sempre figuren entre els primers llocs en el report de l’ONU en el seu Informe Mundial de la Felicitat, no està de més tenir en compte els petits passos que els danesos donen per aconseguir aquesta vida tan feliç.

Pautes per una decoració hygge

Els elements que més ens interessa destacar dins de la filosofia hygge són sens dubte els que tenen a veure amb l’interiorisme i la decoració. I com aquests tips són senzills, és fàcil prendre’ls com a guia per a la construcció d’una llar acollidora i entranyable que volem per passar tardes inoblidables al costat dels nostres éssers estimats, o bé gaudint d’un entranyable moment de tranquil·litat a soles.

Hygge danès

Tip número 1: No tenir massa coses

No estem parlant d’un minimalisme de revista o del polit estil sense accessoris d’una decoració nòrdica, però sí de no tenir un espai ple de coses que simplement no pot portar a una vida acollidora i agradable. Com seure a prendre una xocolata calenta a la llum de les espelmes en un espai ple de coses per tot arreu? Si tenim moltes coses amb valor emocional de les que no volem desfer-nos, les podem guardar en armaris fets de materials càlids o bé, fer-les servir com interessants opcions decoratives. Mantenint una harmonia decorativa, és possible donar-li un lleuger brillantor eclèctic o bohemi a la nostra llar decorada seguint les pautes hygge.

Tip número 2: Veles i calidesa

Un element que es repeteix i repeteix en la decoració inspirada en la filosofia hygge és la presència d’espelmes. La idea és que la llum de les espelmes dóna una il·luminació diferent a la de la llum elèctrica o la llum natural. Hi ha una vibració inherent al foc, una aroma, una certa timidesa en la pròpia llum que crea de forma immediata, un ambient agradable i sobretot tranquil. La mateixa intensitat de la llum elèctrica dóna la sensació que seguim de dia i no porta cap a la tranquil·litat que necessitem després d’un dia d’intens treball. En canvi, el sol fet d’apagar els llums i deixar que les veles facin la feina d’il·luminació, crea un ambient completament diferent i molt més acollidor. El millor és que de veles n’hi ha de moltes mides i formes diferents, i poden integrar-se fàcilment en altres estils decoratius, deixant molt clara la seva empremta hygge.

Tip número 3. Textures suaus i riques

El mateix efecte que té il·luminar una habitació amb espelmes, pot tenir-lo triar les textures adequades. Tenir una catifa o un tapís en el qual puguem caminar descalços i sentir la riquesa de la tela. També és important tenir mantes teixides i en teles suaus, però no soses. Per això la llana es converteix en un aliat important en crear un espai hygge. Els colors marrons i terris en totes aquestes textures també ajuden a anar dissenyant l’ambient ideal per gaudir del hygge. Aquesta riquesa en textures pot complementar-se amb cortines en materials naturals (cotó, llana, arpillera …) i amb coixins, pufs i mantes que sense saturar l’espai, l’omplin de capes de calidesa i tendresa.

Tip número 4. La cuina i els seus aromes envaeixen la llar

A l’hora d’emprendre una reforma integral, has pensat en passar d’una cuina tradicional a una cuina oberta? Si tot el que hem dit de l’ambient i la filosofia hygge t’entusiasma de cara a l’inici dels treballs per remodelar la teva llar, potser és un bon moment per decidir-te a favor d’aquest tipus de cuina. Una tetera que deixa anar la seva aroma a te fresc, l’olor del cafè acabat de fer o el d’una senzill pastís fet a casa poden inundar tota la llar. Com dins de les pautes flexibles del hygge el prendre una pausa i gaudir d’una beguda calenta, prendre-la entre les nostres mans, llegir un bon llibre o gaudir d’una agradable conversa també són molt valorats, el tenir una cuina oberta que convidi amb els seus aromes és un mètode de convidar el hygge a la nostra llar.

Escollint elements hygge en una reforma integral

Al revisar tots aquests consells, hi ha alguns elements importants que podem reprendre per donar-li a la nostra decoració inspirada en la filosofia hygge un camí cap a l’èxit. Entre ells podem destacar:

 • Triar un acabat ceràmic o parquet clar pel terra de casa nostra. Aquest element pulcre i senzill permet crear l’ambient amb altres accessoris i detalls que incorporarem gradualment. És com tenir un llenç en blanc per pintar un quadre que reflecteixi la calidesa de les nostres pròpies emocions.
 • Decantar-se pels armaris incorporats: això permet reduir el nombre d’elements visibles, incrementa l’espai i novament, ajuda a crear l’ambient amb un altre tipus d’accessoris.
 • Convidar la naturalesa a l’interior. Això es pot aconseguir de forma senzilla amb materials “bruts” tipus fusta i fibres orgàniques com el cotó, la llana i el lli. Aquesta inspiració que prové de la natura també es pot estendre als tons a utilitzar en mobiliari i parets.
 • Ja hem parlat de la importància de les espelmes. Per atorgar-los l’oportunitat de brillar amb la seva tebior i calidesa, la mateixa il·luminació elèctrica de la llar ha de ser tamisada i dolça. Els llums de peu, les aplicacions murals i en el plafó per a crear una llum suau i discreta, són una forma ideal de complementar la llum de les espelmes.
 • Els accessoris no perden protagonisme, i com la idea és donar-li ànima i cor a la nostra llar, el millor és que els quadres i elements que es trobin en estanteries i lleixes siguin records, souvenirs i fotografies amb un gran valor emocional.

Hygge també a la temporada primavera-estiu

Si bé la calidesa del hygge, l’ús d’un pullover de llana i mitjons gruixuts mentre gaudim d’un cafè calent a les mans remeten a l’hivern i a la idea de mantenir-nos calentets a casa protegint-nos de les inclemències del clima, també és possible tenyir d’aquesta bella filosofia la nostra llar i gaudir-la quan fa calor.

Per això, en el curs de la nostra reforma integral haurem de recordar donar-li el seu lloc a la nostra terrassa o jardí per poder convertir-lo en una extensió de la nostra llar i oferir un espai de natura i tebiesa ideal per a les tardes d’estiu, barbacoes amb amics, begudes refrescants i plenes d’aromes (llimonada amb menta casolana, per exemple), aprofitar la llum natural (tamisada amb unes cortines que creïn un ambient estival i casolà alhora), posar enormes rams de flors que convidin a entrar a la primavera i ens facin autènticament sentir com a casa … Si tenim jardí o una terrassa suficientment àmplia, integrar una taula de pícnic és simplement la millor combinació entre hygge i estiu.

Decoració i interiorisme hygge

T’ha resultat interessant incorporar aquesta filosofia de calidesa a la teva reforma integral? Pots trobar més informació sobre el hygge i veuràs que pot ser una forma excel·lent d’abordar no només la decoració, sinó també la forma de viure la nostra llar.

Elements Clau d’una Decoració Eclèctica en una Reforma Integral

Si t’agrada barrejar i integrar elements diferents pel que fa a decoració sense poder decidir-te per quin és el teu favorit, entre coses tan diferents entre sí com l’estil rústic i el modern minimalista. O si no toleres aquesta decoració massa combinada com de revista. Si el que més t’atrau és expressar la teva creativitat en el moment de realitzar una reforma, llavors busques una reforma integral amb estil eclèctic.

Encara que la paraula “eclèctic” és un terme que ha existit per molt temps, la seva història com a estil decoratiu és més aviat recent. És un estil que va veure el seu origen quan certs decoradors i interioristes van començar a sostenir que no s’adherien els seus treballs a cap estil particular, sinó que buscaven expressar la seva creativitat sense etiquetes ni límits estilístics.

decoració eclèctica en una reforma integral

Aquests primers treballs van resultar tan reeixits que al final, es van tornar un nou estil (paradoxalment). En decoració és difícil que treballs que comparteixen un cert esperit sobre com distribuir els espais no es converteixin en un nou estil que altres seguiran.

L’estil decoratiu es distingeix per ser una barreja una mica exòtica i explosiva. A qui li agradi aquest estil no es conformarà amb limitar la seva elecció d’accessoris per “pertànyer” a certa corrent decorativa. Més aviat s’enamorarà d’un ítem decoratiu pel seu propi valor estètic i l’elegirà per com combina i contrasta amb la resta dels accessoris triats per a la decoració. És simplement seleccionar cada element per la seva pròpia bellesa intrínseca.

Hi ha una immensa llibertat d’elecció mobiliari i accessoris de manera eclèctica, però no per això s’ha de confondre aquesta tendència estètica amb un “barrejar” sense sentit els elements, llançant aquí i allà sense posar atenció a la forma en què es combinen / contrasten entre si.

Més aviat podríem definir l’estil eclèctic en una reforma integral com un préstec estètic d’elements que permeten crear una fusió agradable que s’unifica gràcies a un color, una textura, una forma, un motiu recurrent … És una reunió acuradament realitzada de convidats estilístics que es porten bé entre si. Alguns elements característics d’aquest estil són:

 • Una barreja tranquil·la i relaxada de períodes i estils
 • Colors neutres en el fons de l’espai
 • Ús inesperat i versàtil d’elements i materials
 • Exclusivitat única i artesanal en elements artístics i artesanals
 • Unió estilística en patrons, formes, textures, acabats o colors
 • Elements antics i nous barrejats de forma elegant i casual
 • Molts elements fets a mà o que tinguin un gran valor emocional
 • Festa de contrastos i comparacions

Decoració Eclèctica Reforma Integral

La decoració eclèctica representa un estil decoratiu molt fresc i que enamora fàcilment a les persones en realitzar una reforma integral de la seva llar, però en ocasions pot ser una mica difícil d’aconseguir de forma correcte. Quins elements són imprescindibles i quines cal evitar de totes en realitzar una reforma integral d’estil eclèctic?

1. Planejar la disposició de l’espai sense oblidar el punt focal

En planejar una reforma integral d’estil eclèctic, és senzill deixar-se portar per la riquesa dels colors, textures i patrons que li donaran una empremta estètica a l’espai. Però això no ha d’impedir que posem atenció en la disposició general de l’espai. La forma en què disposem els grans mobles i els petits accessoris és el que li donarà un ambient realment casolà a l’espai i el que ens inspirarà a passar moments inoblidables en ell. Així que abans de comprar mobles i ítems decoratius, cal dedicar-li un moment raonable a decidir la disposició dels elements en l’espai. L’ajuda de l’interiorista que vagi a supervisar la nostra reforma pot ser essencial en aquest punt.

Tota aquesta planificació d’elements no ens ha de permetre oblidar que tot i que l’estil eclèctic involucri combinar estils i períodes mitjançant l’ús d’una àmplia varietat d’accessoris decoratius, l’espai en general ha de tenir una cohesió estilística i no veure descuidat. Eclèctic no vol dir “llançar” els elements decoratius a dreta i esquerra. És per això que resulta important triar un punt focal: alguna cosa que capturi l’atenció i que mantingui la unitat decorativa. El punt focal decoratiu pot crear-se o reforçar un que ja existeixi a l’habitació. Ha de ser alguna cosa cridaner i atractiu com, per exemple, una gran paret en què es posi un collage de quadres i al centre una bella escultura, o una xemeneia decorada amb ítems característics de l’estil eclèctic.

2. Considerar cada element per la seva utilitat sense perdre consistència

Quan es trien els elements que s’incorporaran en una decoració eclèctica, cal no caure en la “bogeria” d’incorporar coses a tort i a dret, deixant de banda el fet que viurem realment en aquest pis. Així que navegar entre mobles i accessoris pot ser més senzill si deixem que el nostre assistent virtual de decoració sigui la utilitat. Pot sonar massa pràctic i sense estil, però el enfrontar-nos a una habitació buida com si fos un llenç en blanc i decidir colors, elements i mobiliari és molt més fàcil si anem seleccionant cada element per la utilitat pràctica que tindrà en el conjunt. Cistells, lleixes, prestatges, taules de centre … tot això afegeix tebiesa i atmosfera casolana a una habitació sense perdre una practicitat autèntica.

Tot això cal realitzar-lo sense perdre de vista la naturalesa eclèctica de la decoració, que és la varietat. De la mateixa manera, en una reforma integral cal mantenir en ment que cada habitació de complementar a la resta. L’eclecticisme a la llar ha de crear una mena de flux, com si fos una línia contínua i no una línia puntejada. Si ens hem decantat per la decoració eclèctica, el millor és que aquest estil sigui present a totes les habitacions de la llar.

3. Triar un color guia sense comparar tons

Un color és súper útil com a element que unifiqui el disseny en una decoració eclèctica. És una excel·lent idea permetre-li a un color ser el factor que li doni sentit i unitat a l’aparença general del pis després de la reforma integral. Tant se val si triem un verd oliva o un blau marí, la idea és reprendre-una mica aquí, una mica allà per donar-li cohesió a l’aparença de l’espai en el seu conjunt.

Un petit truc per triar tranquil·lament el color que usem com a element d’unió decorativa, és no pintar en un tros de mur diferents tons o colors un al costat de l’altre. D’aquesta forma, els colors perden la seva autenticitat i en les combinacions poden lluir estranys i diferents a com es veurien en solitari. És una millor idea pintar un petit tauler amb cada color que ens agradi i observar-lo en “solitari”. Un cop triat el color, aquest tauler ens servirà per triar mobiliari i tèxtils.

4. Equilibri i balanç sense creure que eclèctic vol dir “tot s’hi val”

En seleccionar una decoració eclèctica per a la nostra reforma integral, cal fer la nostra meta al trobar balanç i simetria entre els elements decoratius. Tinguem en ment que línies similars creen un disseny harmònic, tot i que els mobles i elements siguin molt diferents entre si. Diferència i varietat no vol dir caos. Diferents textures, estils i períodes es poden unir molt bé de forma organitzada més enllà de la seva diversitat.

Per aconseguir aquesta harmonia també és important recordar que donar-li al nostre pis un estil eclèctic no vol dir que puguem ometre i trencar totes les regles. Hi ha una línia molt fina entre donar-li capes diverses a la nostra decoració amb elements d’èpoques i materials diferents i fer una mena de museu súper carregat i desagradable. Un tip és decidir un màxim d’èpoques / estils a combinar en una habitació donada i limitar-nos una mica amb aquesta decisió.

5. Admetre estils nous sense ser massa reservat

En intentar donar-li al nostre espai reformat un estil eclèctic, hem de ser pacients. Esperar que tots els elements estiguin al seu lloc per apreciar la totalitat de la decoració i no començar a canviar immediatament. En triar els diferents estils o èpoques a barrejar en un espai, és bo admetre estils contemporanis (com l’estil glam o el nòrdic) amb els elements vintage i rústics. Tot això pot anar acomodant molt bé com a conjunt si li donem el temps i la paciència a cada petit racó de la nostra llar.

Decoració Eclèctica Reforma Integral

Recordem igualment que l’estil eclèctic es caracteritza per unir molts tipus de teles, patrons i elements artístics. Els petits accents decoratius com catifes, obres d’art, coixins, pufs… són molt convenients i pràctics per donar aquesta sensació de diversitat que correspon a l’estil eclèctic.

6. La textura és un aliat interessant sense oblidar el treball de selecció d’elements

Per aconseguir una decoració eclèctica agradable i estèticament impactant però casolana alhora, podem confiar en les textures. Part del truc de la decoració eclèctica és fer “capes” d’elements decoratius i que cadascuna d’aquestes posseeixi una textura definitòria és interessant. Exemple: persianes de bambú i pantalles de llums en fusta representaran un estil natural i fresc, que pot contrastar-se amb mobiliari de disseny modern: una taula en marbre polit o cadires metàl·liques. Un tapís en colors blanc o beix pot actuar com un espai neutral en què tot s’uneix de forma suau i delicada.

Perquè tot això sigui agradable, el treball de selecció d’elements és fonamental. Cal resistir la temptació de decorar en excés, d’acumular elements sense sentit i sense balanç. Pensem per exemple en un saló amb un focus decoratiu en una bonica llar de foc en maó sobre la qual descansen accessoris vintage. Fins aquí la unió rústic-vintage. Un mobiliari bicromàtic en blanc i negre de tall auster pot ser un equilibri ideal que permeti brillar als elements vintage presents a l’habitació.

Com hem vist, la decoració eclèctica no és tan difícil d’aconseguir si imposem certs límits a l’esbojarrada barreja d’elements que és l’esperit d’aquest estil.

Tot és possible amb balanç i harmonia. Per exemple, els colors neutres de base permeten afegir tocs absolutament dramàtics de color i accessoris que idealment no “anirien” en aquest espai. Un saló pintat en blanc amb sofàs en verd llimona i coixins a ratlles rosades funciona molt bé acompanyat d’un llibreter blanc i de quadres únics decorant les parets: estil eclèctic en la seva més pura forma.

Un estil Autèntic en una Reforma Integral a Barcelona

Realitzar una reforma integral sempre implica realitzar una espècie de reflexió estètica. Què ens agrada? Quins elements visuals i d’estil voldríem incorporar a la nostra llar? Perquè si bé és veritat que una reforma integral és molt més que només una renovació de com es veu un pis, també és cert que, aprofitant la inversió i l’oportunitat, es pot intentar fer el necessari per realment aconseguir un impacte estètic agradable i interessant.

Un estil Autèntic en una Reforma Integral a Barcelona

I d’on surten gran part dels elements que ens inspiren? Certament trobem en revistes i llocs especialitzats en decoració i interiorisme, analitzant tendències i estudiant estils diferents. També anem a obtenir idees de les nostres preferències personals: som algú que adora l’ordre i els espais clars? O més aviat algú que li agrada exposar els seus records a través d’objectes i accessoris? Finalment, hi ha una forta influència que ve d’un altre element: el nostre ambient. Els colors, dissenys i objectes de la ciutat en què vivim nodreixen el nostre sentit de l’estètica i deixen la seva empremta en les nostres decisions decoratives.

Barcelona és sens dubte una ciutat prestigiosa per la seva estètica i el disseny espectacular dels seus carrers i edificis. Els colors, formes i línies s’uneixen per donar-li vida a una ciutat que propis i estranys reconeixen com bella, com estèticament impactant.

Sent així, és indubtable que una reforma integral a Barcelona es distingeix pels valors de bellesa i de refinament que són una marca registrada de la nostra ciutat, i imprimeixen un estil específic i particular als treballs realitzats en cases, pisos i fins i tot locals comercials.

Barcelona: ciutat de disseny

Barcelona és una ciutat que es distingeix per la seva passió pel disseny. L’any 2014 en aquesta ciutat es va inaugurar el Museu del Disseny de Barcelona, i és un lloc en què es troben més de setanta mil objectes, com una afirmació visual, clara i fins i tot institucional que la nostra ciutat està relacionada amb el disseny d’una manera íntima i propera.

A Barcelona hi ha una florida de les arts decoratives, del disseny en totes les seves variants (disseny industrial, packaging, creació d’obres d’art, còmic, etc.), i també d’altres àrees com el món tèxtil, el disseny de roba, el grafisme i la creativitat gràfica en general.El disseny a Barcelona és més que un art i una forma de vida, és un vehicle per al canvi de la pròpia societat.

Barcelona compta amb institucions de gran pes en el món del disseny, com són:

 1. El Museu del Disseny Aquest espai no només representa un monument al disseny i tots els seus valors de creativitat i apreciació estètica, sinó una àrea en què totes les àrees del mateix poden exposar-se, discutir, presentar el que està a l’avantguarda i donar-li preponderància a esdeveniments tals com la Barcelona Design Week. I realment és per sentir-nos una mica orgullosos, ja que no totes les ciutats tenen la seva setmana del disseny i l’impuls que, un museu dedicat a aquesta disciplina, li ofereix.
 2. El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Conegut com MACBA per les seves sigles)
 3. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (També conegut com CCCB per les seves sigles)
 4. El Pavelló Mies van der Rohe

Tendències de decoració a Barcelona

Una ciutat que mira amb tant detall i passió a la creativitat que floreix al voltant del disseny té sens dubte una atenció especial ben posada en les últimes tendències decoratives i els dóna un gir molt personal i íntim.

La noció de dissenyar en espais interiors considerant aquests com perímetres privats, és a dir, espais domèstics en els que dia a dia es desenvolupa la vida i es plasmen les emocions dels individus, és molt estimada per als interioristes barcelonins.

Es dissenya no només per crear espais impactants, sinó per dotar una personalitat distintiva i un significat íntim a cada interior dissenyat, posant èmfasi en elements com ara:

 • il·luminació
 • color
 • Textures
 • materials
 • Necessitats de l’usuari
 • Formes i mecanismes nous de viure els espais

Aquesta forma de apropar-se al procés creatiu que implica el disseny per a la realització d’una reforma integral d’un espai habitacional es tradueix sens dubte en tendències i trets especials de l’interiorisme a Barcelona. Algunes d’aquestes tendències són les següents:

1. ELEMENTS MODERNS.

Si hi ha un estil artístic que està inscrit en les venes de la ciutat de Barcelona és el Modernisme. Hi ha assajos, articles, llibres sencers escrits sobre la forta i poderosa influència d’aquest corrent artístic en el traçat de la ciutat, en els seus edificis, en la forma en què està construïda. Gaudí, el modernisme i Barcelona són tres paraules que combinen històricament i que es tradueixen en una aparença específica que distingeix aquesta ciutat. La decoració dels edificis modernistes ha quedat impregnada en molts d’ells encara que hagin canviat d’ús al llarg de les dècades transcorregudes. L’ús de mosaics blancs, les voltes de maó enrajolades (que no per res en altres parts del món es coneixen com volta catalana) i l’austeritat elegant de les cases jardí permearon la nostra ciutat de forma permanent.

Un estil Autèntic en una Reforma Integral a Barcelona

2. LÍNIES I TRAÇOS SIMPLES.

Barcelona presumeix (i no sense raó) de ser una ciutat elegant i amb una classe intemporal i perenne. És per això que un cert accent de minimalisme s’imprimeix en els dissenys contemporanis de carrers i edificis, de façanes i grans immobles (oficials i privats). Aquestes nocions s’imprimeixen amb bastant força en el disseny d’interiors amb el que estampen els treballs de reformes integrals a Barcelona d’una elegància senzilla, colors clars, tons suaus i línies rectes que es relacionen bastant amb l’estil nòrdic i fins i tot l’industrial.

3. TEIXITS I TEXTURES.

El disseny i la fabricació de tèxtils estan en molt bon moment a Barcelona. Nodrint-se de la riquesa pel que fa a creativitat i estudi de les diferents branques del disseny que hi ha a la ciutat, hi ha empreses novells i antigues que giren els ulls a la creació de dissenys tèxtils molt més personalitzats i intimistes. Fins i tot en disseny d’indumentària, però sobretot en disseny de tèxtils per a mobles, cortines i roba de llit i accessoris de tot tipus, hi ha una espècie de boom que va de l’ús de materials ecològics, orgànics i producte del comerç just o equitable, a la impressió limitada de dissenys tèxtils, el que els fa més exclusius. Aquesta exquisidesa en teixits i textures penetra la realització de projectes de reformes, enriquint els espais interiors de les cases i els pisos de Barcelona.

4. ESTIL VINTAGE.

Barcelona es complau en la seva història, en els seus carrers dissenyades en estil modern, en les seves grans edificis creats per artistes de l’arquitectura. I aquesta història es plasma en accessoris de diferents períodes històrics que es colen en projectes decoratius de diferent envergadura. Mercats i botigues específiques, en barris de gran presència turística o empresarial, o fins i tot en barris més llunyans del centre de la ciutat i els seus voltants, ofereixen productes amb un clar estil vintage que no desentona amb la tendència al minimalisme que regna en l’interiorisme barceloní . Un equilibri estètic interessant que distingeix a la nostra ciutat i li dóna una estètica especial i elegant, però càlida i humana.

Què implica un interior amb estil local

Com traduir tots aquests elements de caràcter local, d’història en el disseny i de personalitat de la nostra ciutat en projectes d’interiorisme?

No és tampoc casual que a Barcelona i els seus voltants hi hagi tantes i tan prestigioses empreses de reformes. En Tu7 respectem a la nostra competència i notem que tots els d’aquest sector que treballem a Barcelona, d’alguna manera, ens nodrim d’aquests valors de respecte de la creativitat, l’art, el disseny i l’estil quan realitzem els nostres projectes.

Un estil Autèntic en una Reforma Integral a Barcelona

En primer lloc, prenem la idea de practicitat i elegància per presentar propostes de reformes integrals o reformes més senzilles. Per exemple, el disseny d’un mobiliari amb línies netes i senzilles i l’ús dels colors amb més presència a les tendències de major elegància internacional (l’ús del blanc, el negre i el gris juntament amb els tons Pantone de l’any produeix dissenys únics i amb una gran qualitat estètica).

Un altre element que roman tot projecte realitzat en aquesta ciutat és l’amor que Barcelona sent per l’art. Obres pictòriques i escultures, tant en reproducció fidel com en creacions originals de novells artistes, es converteixen en accessoris privilegiats de bon gust.

Recordem que, en un projecte de reforma integral, cada habitació ha de comptar amb un focus estètic, un element que faci que la resta d’elements de disseny i decoració prenguin un lloc i es presentin de forma harmònica i estètica. Curiosament, en molts projectes de reformes integrals a Barcelona el punt focal de la decoració en salons, dormitoris i fins i tot cuines i banys, és una obra d’art. Sembla un detall nimi, però en termes de resultats estètics, imprimeix un estil característic a l’interiorisme d’aquesta ciutat.

La combinació entre minimalisme i elements vintage també es respira intensament en la decoració a Barcelona. Un saló decorat en colors clars, amb mobles fets a mida aprofitant l’espai de forma ordenada i pulcra, però amb un llum d’estil dels anys 20s, o bé, un toc glam (com un llum aranya) en un saló decorat en estil industrial. Aquest contrast és present fins i tot en la forma en què es dissenyen en l’actualitat espais tan moderns i cosmopolites a Barcelona com les àrees comercials i industrials.

Finalment, l’amor per les cases jardí del període de l’arquitectura moderna segueix permeando en el disseny interior a Barcelona. Així com els nostres espais públics estan plens d’àrees verdes definides per la seva elegància combinada amb exuberància, els dissenys d’interiors prenen el verd de la natura i li donen un espai en pisos i cases. Acompanyant els dissenys neutres i elegants, donant importància a obres d’art i accessoris d’altres èpoques, un petit accent de verd enriqueix els dissenys interiors a Barcelona.

Realitzar un projecte d’interiorisme que barregi tendències mundials i tendències locals és una tasca senzilla quan es realitza a Barcelona, una ciutat que presumeix de ser una bressol del disseny, una urbs cosmopolita que es delecta en els seus costums locals i que alhora, s’obre al món en una forma harmònica.

Quins elements de l’estètica de Barcelona t’agradaria integrar en el teu projecte de reforma integral? No oblidis esmentar-ho en les teves primeres entrevistes amb els interioristes experts de Tu7 que estaran contents de donar-li un aire local al teu projecte.

Mobles a Mida: un element per a una reforma integral exitosa

En una reforma integral no es tracta de detalls petits, totes les decisions de canvis, ja siguin estructurals o essencialment decoratius, són importants per aconseguir un nou espai que sigui harmònic, funcional i agradable.

Hi ha un element molt important en el marc d’una reforma integral i fins i tot igualment valuós en una reforma de cuines o de banys: el mobiliari. Tenir l’espai suficient per poder emmagatzemar, guardar i ordenar els objectes d’ús quotidià i aquells que encara que no utilitzem diàriament, ens cal conservar de totes maneres.

Mobles a Mida - reforma integral

Un espai ben ordenat és un en què les decisions d’interiorisme que s’hagin pres al llarg de la reforma lluiran a l’totalment, en lloc de quedar perduts entre el caos de coses que no troben el seu lloc correcte i adequat. És per això que el mobiliari a mida és actualment una de les solucions més versàtils i utilitzades en la decoració d’interiors. Aquesta forma de treballar ha complementat l’ús de mobles tradicionals, per fer els espais més útils, pràctics i agradables per a la vida diària.

La importància del moble en un espai de vida

Els espais en què vivim, treballem i exercim les nostres tasques diàries, haurien sempre estar dissenyats per una banda provocar-nos una sensació estètica agradable, i de l’altra, desaparèixer.

Com es poden logar aquests dos objectius tan contradictoris? Com dissenyar espais que d’una banda siguin gairebé invisibles per la comoditat que representen, per la seva practicitat, però que alhora siguin bonics? El desafiament per als dissenyadors no és petit, sobretot no en món en què hi ha una exigència estètica tan fort. Nous estils decoratius van i vénen, tendències, colors, propostes atrevides i tradicionals, un bombardeig continu amb una exigència molt elevada per tenir pisos decorats com de revista.

Mobles a Mida - reforma integral

Però aquests dissenys de revista han de traduir bé en la usabilitat i ergonomia de cada peça en el trencaclosques de la decoració. De què serveix un moble bonic però que al final resulta inútil en el seu ús diari?

Perquè cal recordar que no només l’estructura arquitectònica, els colors i els accessoris construeixen un espai ben decorat, són també els mobles els que determinen la distribució de l’espai, indiquen també per a què s’utilitza cada racó i permeten emmagatzemar, realitzar tasques i ser focus d’atenció estètica.

Des d’una taula que ocupa la gran part del saló menjador a un invitador sofà o un llit, els mobles són protagonistes de la usabilitat d’una habitació i còmplices innegables del disseny d’un pis contemporani.

Dissenyant mobiliari en cuines i banys

Les primeres habitacions de la casa que van caure en l’encant del mobiliari personalitzat i dissenyat específicament per a un pis i una família en concret, són la cuina i el bany. No resulta sorprenent, ja que aquestes dues habitacions estan definides per l’ús que se’ls dóna. Potser no tots veiem la televisió o llegim en el nostre dormitori, però tots ens dutxem a la cambra de bany.

Aquest ús tan definit d’ambdues parts de la casa també fa que hi hagi una exigència de tenir a la mà certs elements que són fonamentals per poder realitzar les accions que corresponen a cada espai. A la cuina necessitem on guardar de forma accessible cassoles, paelles, plats, tasses, coberts, ingredients per al dinar, verdures i fruites … i també hi ha una necessitat d’ubicar de manera estratègia certs electrodomèstics. Tot això es complica si només comptem amb mobiliari estandarditzat, mobles pensats per a un espai neutre i genèric.

Si la nostra cuina és àmplia i tenim com jugar amb l’espai per assignar un lloc a cada “àrea”: emmagatzematge, preparació d’aliments i consum dels mateixos, o si per contra tenim una cuina petita en què cal fer miracles amb els metres quadrats, els mobles pre-dissenyats no són la millor alternativa.

Mobles a Mida - reforma integral

Els mòduls que funcionen com comodins en cada un dels racons d’una habitació mostren a la cuina una utilitat que realment es converteix en motor funcional de la pròpia cuina. El fet de tenir mòduls alts (normalment la part alta d’una habitació no és una secció que usem per emmagatzemar) li dóna una profunditat diferent de la forma en què es fan servir.

Un mòdul alt amb portes que s’obrin cap amunt en lloc de forma horitzontal, o una columna que permeti integrar espai d’emmagatzematge, la nevera i el forn de microones, són una forma d’utilitzar plenament el llenç que constitueix la cuina. Els mobles dissenyats d’aquesta manera no només fan que cuinar, menjar i guardar coses es converteixi en una activitat senzilla, sinó que són capaços de mantenir la seva bellesa fonent-se completament amb l’espai. Invisibles en ser tan útils, visibles en estar ben dissenyats: la forma perfecta d’afegir mobles a una habitació.

En el cas del bany és molt semblant. La cambra de bany demanda comoditat en buscar els elements d’ús quotidià, com els raspalls de dents, la crema d’afaitar, les tovalloles, el paper higiènic, etcètera, a més d’un petit però dinàmic espai d’emmagatzematge per a les reserves en tots aquests ítems d’ús diari. Aquest desafiament pot ser encara més complex si la cambra de banys és molt reduït. Per aquest motiu els mobles dissenyats concretament per cada quart de banys en particular es mostren útils i molt pràctics. Pensats per a utilitzar cada petit racó sense malgastar ni sobrecarregar espai: ideals per tenir una cambra de bany disfrutable i agradable.

Mobiliari a mida a la sala i els dormitoris

Tot i que el saló, el menjador i els dormitoris no són espais en què les funcions de cada element de mobiliari estiguin tan definits com a la cuina, també és cert que necessitem mobles a cada habitació i aquests poden tenir una utilitat clara. Llibreries, mobles per a televisors, prestatgeries per col·locar accessoris decoratius: tot això en plena sintonia amb sofàs, cadires i taules. Aconseguir el perfecte equilibri pot ser complex si ens limitem a mobles amb un disseny estàndard, perquè ells no tindran la personalitat buscada.

També és veritat que hi ha pisos i cases construïdes de forma estandarditzada que són fàcils de moblar, però hi ha pisos que representen una major complexitat: sostres en punta, pisos tipus loft, cases construïdes al voltant d’un jardí central, cases renovades d’acord amb una construcció antiga, entre molts altres casos. Quan la distribució interior és diferent de la norma, els mobles poden simplement no cabre en l’espai i això representa sens dubte un problema.

És per això que els mobles de disseny personalitzat poden resultar ideals per a habitacions i salons per igual. Armaris a mida, lleixes i prestatgeries pensades per aprofitar les particularitats dels espais, i que permeten crear entorns d’emmagatzematge ideals per a tots els elements que de vegades no tenen lloc fix a casa: roba de llit, paraigües, abrics, estovalles, i un llarg etcètera.

Mobles a Mida - reforma integral

I no només la practicitat empeny a utilitzar el disseny personalitzat de mobles. També la selecció d’un estil decoratiu pot beneficiar enormement d’aquest tipus de mobiliari. Els armaris, còmodes i lleixes que comparteixen materials i colors, és més fàcil que l’estil seleccionat s’expressi amb naturalitat i flueixi amb harmonia.

La paleta de color, els accessoris, tot pot trobar millor el seu lloc si el propi mobiliari correspon perfectament a l’espai i als desitjos dels qui van a viure-ho en el dia a dia. Un avantatge més d’aquest tipus de mobiliari és que pot ser realitzat pel mateix equip que s’encarrega de la reforma integral en el seu conjunt, atorgant una sensació fluida i completament coherent a la decoració en general.

Això no elimina puguem combinar mobiliari a mida amb mobles renovats via DIY o mobles de disseny que comprem i que creguem que són una excel · lent addició a la feina base realitzat a la reforma i reforçat amb els mobles adaptats especialment per a la nostra casa. L’equilibri ens permetrà tenir al final un espai ideal per gaudir, conviure i passar temps de qualitat.

Disseny de mobiliari personalitzat fora d’Espanya

Tu7 forma part d’una tradició de disseny espanyol que busca optimitzar a fons la bellesa dels espais amb el disseny de mobles a mida i d’espais ben reflexionats. Però no només en terra ibèrica es poden trobar exemples de com el mobiliari personalitzat pot sublimar el disseny interior.

A França, per exemple, està molt de moda el concepte de arquitectura d’interior que busca harmonitzar la bellesa dels espais, jugant amb la llum, els colors, els objectes, els mobles per crear llocs que reflecteixin la personalitat de qui els gaudiran. El mobiliari dissenyat a la mesura en aquest marc es converteix en una eina més de l’interiorista: la concepció, disseny i creació de peces de mobiliari seductores i atractives són un punt que no s’ha de descuidar.

Als Estats Units també hi ha una forta tendència decorativa que expandeix el disseny i creació de mobles personalitzats més enllà de les cuines i les cambres de bany. Lleixes sense suport que suren i combinen amb un moble per a la televisió i ua llibreria, fan d’un saló un espai sofisticat i personal. Fins i tot en materials reciclats s’intenta crear mobiliari que sigui especial: pensat des de la seva concepció per un pis i un usuari en concret.

En els estils: industrial, nòrdic i minimalista, el mobiliari de disseny personalitzat és gairebé la norma, ja que permet mantenir el nombre de mobles i accessoris en una quantitat ínfima sense sacrificar usabilitat. Però en els estils bohemi, tradicional i glam poden també crear-se mobles a mida, reutilitzant, reciclant i incorporant elements nous, atorgant una personalitat encara més intensament clara a cada espai.

Tens pensat incorporar mobiliari dissenyat específicament en el marc de la teva reforma integral? Pots recórrer la nostra secció de projectes realitzats i inspirar-te, veient els mobles individuals que podem crear conjuntament per atorgar al teu pis una lluentor nou i un esperit renovat, sense oblidar una gran funcionalitat.

Ergonomia, disseny, arquitectura d’interior i decoració s’uneixen en el disseny de mobles que permeten donar realç als treballs durant una reforma integral, plasmant els desitjos d’emmagatzematge, decoració i vida estètica de cada persona.

Què opines del mobiliari personalitzat? Creus que serien una addició interessant per al teu propi projecte decoratiu? No dubtis a comentar quines són les teves idees al respecte i recorda que en Tu7 busquem sempre aconseguir la unió perfecta entre bellesa i utilitat en cadascun dels nostres projectes, pel que podem oferir-te idees i plans a mida, perquè aconsegueixis tenir la reforma integral dels teus somnis.

Els millors tips per aconseguir una decoració glam després d’una reforma integral

Entre el gran ventall de possibilitats decoratives que podem triar quan fem l’esforç de realitzar una reforma integral, n’hi ha una que literalment brilla pels seus detalls i per la forma que té de gestionar els accessoris i els colors. Aquesta opció és l’estil glam, paraula que ve de glamour, i que evoca l’elegància i la sofisticació del Hollywood dels anys quaranta del segle passat.

T’agradaria utilitzar aquest estil ple de fulgor i que irradia elegància i classe? Llavors segurament et resultaran útils els tips i consells que t’oferirem a continuació.

Definint l’estil glam

Bàsicament l’estil glam és un estil d’elegància refinada. És un gest de complicitat estètic al Hollywood de l’edat d’or. L’aparença s’omple de teles i textures luxoses, brillantor i centelleigs i una sensació general de glamour sumptuós. Aquesta moda en la decoració ha adquirit una gran rellevància perquè sempre hi ha apassionats de l’elegància intemporal que certs elements poden atorgar a un espai.

A més, aquest estil compta amb l’avantatge que descansa sobre l’ús adequat d’accessoris i elements que poden afegir-se una vegada finalitzat el gruix dels treballs d’una reforma integral, de manera que obtenir l’aparença perfecta de l’estil glam no és massa complex . La idea és no perdre de vista que el que es busca no és afegir brillantor per tot arreu, sinó incorporar una mica de luxe aquí i allà per aconseguir ambients elegants i agradables a la vista, que a més tinguin aquesta sensació de sumptuositat que pot tenir una joia exclusiva.

CLAUS PER OBTENIR UNA DECORACIÓ GLAM

Aquest estil és una tendència que pot inspirar espais i dotar-los d’un luxe que no és exagerat però que marca bé el fet que no estem davant d’una decoració qualsevol, sinó una que s’inspira en una idea abstracta i etèria de glamour ple de centelleigs i rutilants detalls. Les claus perquè aplicar aquest estil en el nostre disseny interior són:

Utilitzar miralls

Com ítem decoratiu, com “accent” d’estil, un mirall és un element essencial de la decoració glam. Aquest tipus d’elements són molt versàtils perquè permeten afegir un toc de brillantor sense haver de valer-se d’un gran moble o una modificació estructural. I no només miralls que es puguin penjar i donar-li personalitat a una paret: taules amb superfícies reflectants, sigui a la sala o al menjador, o afegir una protecció per a la taula principal amb elements reflectants. Tots aquests detalls permeten que la llum i la brillantor es multipliquin i afegeixin luxe i estil als espais.

Teles luxoses

El tacte és un sentit que transmet moltíssimes emocions. De fet, l’impacte estètic del que toquem enriqueix en gran mesura el valor que li assignem al que percebem amb la vista. És així que utilitzar teles amb textures riques i luxoses pot ser un element de glam absolut i infalible. Un sofà d’una sola peça a la sala cobert en vellut gris. Alguns coixins selectes amb una tela que erissi la pell al tacte. La idea no és folrar la casa de vellut vermell, sinó d’afegir textures riques i que permetin despertar la imaginació i traslladar-nos a un espai gairebé màgic i ple de centelleigs.

Llums especials

No hi ha res que digui més clarament “glam” que un llum aranya que reflecteixi la llum en molts petits centelleigs brillants. N’hi ha de  clàssics amb petits cristalls que pengen formant universos de refracció lumínica i que poden col·locar-se en llocs tan estranys com la cuina o el bany. I també n’hi ha en petits abaloris multicolors, originals i diferents variacions d’un clàssic que de qualsevol forma manifesta luxe i glamur.

Llums especials: decoració glam

Il·luminació discreta

Cap espai decorat amb estil glam pot estar brillantment il·luminat, sinó que més aviat cal decantar-se per una il·luminació selectiva, ben ubicada en espais estratègics. Aquesta sensació ambarina combina molt bé amb el glam i el luxe d’aquest estil.

Veles

Les espelmes poden ser una excel·lent addició decorativa en aquest estil. Però l’ideal és fer servir veles blanques que lluiran molt elegants en canelobres de vidre clar o en metall platejat. Una altra opció són les petites espelmes escalfaplats ben col·locades en copes grans, en una taula baixa o com a centre de taula al menjador. Vidre i llum tènue són elements que combinen molt bé amb la decoració glam.

Glam i original? Plomes

Com les tendències decoratives van i vénen d’acord a la moda, de vegades hi ha accessoris que brillen per la seva originalitat. Aquest és el cas de les plomes. És clar que no en accessoris que es podrien veure en un espectacle de varietats a Las Vegas. Més aviat les plomes han de ser una cosa etèria i que faci pensar en una subtil elegància gairebé de somni. Poden ser plomes blanques i suaus amb tints daurats en una gran enciamera de vidre, per exemple, o en un quadre blanc. Estil i elegància destil·lats en un petit accessori.

Decoració glam en una reforma integral

Ús d’accessoris en metall

En l’estil glam no hi ha elements de decoració en tons terrosos i marrons. L’ideal és utilitzar metalls brillants i que reflecteixin la llum en petits centelleigs, com tots aquells que es valguin del color platejat. També és vàlid utilitzar tons daurats, però ha de ser amb més mesura i molt de tacte, ja que el daurat en excés pot arruïnar l’aspecte elegant de l’espai. Se li pot combinar amb un blanc clàssic per alleugerir la seva influència. Una forma automàtica d’afegir glam a una habitació? Un gran quadre mural amb tons daurats i platejats.

Inspiració arribada des d’un joier

Els acabats nacrats llueixen molt bé sota una llum tènue i matisada, així que constitueixen un as sota la màniga a l’hora de triar una decoració glam. Escollir porta-retrats, safates i altres tipus de detalls (gerros, petits objectes a col·locar sobre lleixes…) amb aquest acabat seran una excel·lent addició al disseny de l’habitació en general.

Flors

Les flors poden ser molt elegants si mantenim la quantitat limitada. Un ram petit en flors blanques amb un llistó daurat en un gerro de vidre pot ser una bona opció. No les roses vermelles, però potser orquídies blanques poden ser una idea excel·lent en el marc d’aquest estil.

Decoració eclèctica amb base glam

Un altre element fantàstic de l’estil glam és que pot formar parelles interessants amb altres tendències decoratives, donant lloc a una configuració eclèctica que és no només agradable estèticament, sinó interessant i plena de propostes. Com a exemple, podem analitzar una mica el glam orgànic i el glam bohemi, amb alguns tips per tenir un disseny interior d’acord amb les tendències i amb moltes opcions en l’ús d’espais i accessoris.

La decoració glam orgànica

La decoració eclèctica, la qual inclou elements de diferents estils ben definits, és una de les eines que decoradors i particulars utilitzen per fer més flexible l’interiorisme.

Si triem valer-nos de les claus de la decoració glam per donar-li una personalitat elegant a la nostra llar, podem tangencialment prendre inspiració d’altres estils, com el denominat “orgànic” per dotar d’una impressió única a la nostra decoració.

Aquest estil glam orgànic podria definir-se com una barreja ben estudiada de fusta, mobles i accessoris dotats de miralls i que produeixen reflexos i textures riques al tacte.

És com una conjunció d’elements al natural i altres extremadament polits i amb terminacions exquisides. Una oposició del mat i el brillant, el que rústicament s’ha obtingut de la natura i el que s’ha treballat i portat a extrems d’elegància i sofisticació. Això permet un joc de textures que fa riquíssim estèticament a un espai i que obre l’opció de jugar amb molts elements diversos.

Exemples d’elements que poden trobar-se en un espai de decoració glam orgànica:

• Un llum aranya fet de… fusta.
• Una paret de panells de fusta blanca, decorada amb un collage de miralls de marcs en fulgurant metall platejat.
• Plantes, moltes plantes: en tests o gerros en metall brillant.
• Miralls amb originals marcs fets en fusta sense treballar.
• Una cuina glam orgànica podria tenir el mobiliari en fusta blanca, però comptar amb un elegant llum aranya.
• Butaques en una tela rica en textures, gairebé vellutada, acompanyant un saló amb bigues de fusta exposada, tradicional de l’estil orgànic.
• Una habitació amb una suau catifa o tapís, cadires rústiques i mobiliari en fusta, però multiplicat amb multitud de miralls reflectants de diferents dimensions.

La decoració glam bohèmia

L’anomenat boho glam és un estil que té tot el que defineix l’estil bohemi, és a dir, una sensació relaxada i plena de vida, d’elements diferents entre si i una vaga impressió que les coses simplement han estat “posades” sense intenció, però alhora inclou elements brillants i luxosos, textures riques i plaents al tacte.

És una combinació que transcendeix l’eclèctic i que atorga a un espai una personalitat autèntica i única que barreja relaxació i luxe, el hippie i el glamurós. Una explosió d’idees i colors entre els quals podem destacar:

• ¿Cadires? El millor és fer servir les “velles” cadires de Ratan que són característiques de la tendència retro que acompanya a l’estil bohemi. Però, per donar-li aquest toc luxós del glam, podem afegir coixins en imitació de pell de borrego. Suau, ric al tacte i amb un contrast que imperceptiblement atorga a l’habitació una gran personalitat.
• Evitar l’uniforme: en una decoració boho glam no pot haver-hi dos elements iguals. La idea és no tenir dos llums, dos tapissos o dues butaques idèntiques. De fet, la idea és que si hi ha dues butaques, una tendeixi cap a l’estil bohemi i l’altre cap al estil glam: la dualitat és el que li donarà brillantor i força estètica a l’espai.
• Plantes. Les plantes grans i amb fulles brillants són benvingudes en l’estil bohemi. Una petit test penjant d’una sustentació teixit en macramé, amb una planta com la cinta o Malamadre és una afirmació d’estil bohemi. Però si a això afegim els clàssics miralls brillants de l’estil glam, o una taula de centre amb una superfície en marbre o mirall, llavors donarem la doble impressió de bohemi i glam.
• Llum. Les fonts lumíniques han de ser protagonistes estètiques en una habitació bohèmia i glamurosa. Moltes: un llum central, llums de peu, il·luminació tènue i càlida a la vegada, i sobretot que cap combini entre si, però que hi hagi elements metàl·lics i que reflecteixin la llum amb aquest toc luxós i sumptuós que acompanya el glam.

L’estil glam atorga, ja sigui per si mateix o en conjunció amb altres estils decoratius un ambient elegant, sofisticat i brillant que pot atorgar també a un restaurant, un local comercial o el rebedor d’un hotel, una gran classe i una sobrietat que atrauran a propis i estranys.

En una llar i després d’una reforma integral, l’estil glam és el que trien els qui estimen els detalls luxosos i brillants i volen imprimir a la seva llar l’elegància del cinema hollywoodense de l’era daurada. Clàssic, imperible i destellant són els tres elements que finalment engloben a l’estil glam, t’atreveixes a intentar-ho?

Les idees dels especialistes per a una decoració de somni després d’una reforma integral

Aquí a Tu7 coneixem el nostre treball. Sabem que les reformes integrals, la decoració i l’interiorisme són formes de construir un espai personal ple de vida, energia i bellesa alhora que practicitat, utilitat i confort. També sabem que el disseny d’interiors i tot el treball al voltant d’aquest, són un terreny canviant i les tendències van i vénen, deixant cada vegada elements nous i frescos que nodreixen a tot el sector. Per això, en aquesta ocasió hem decidit preguntar-li a altres especialistes del ram seves opinions per compartir-les i generar una saludable discussió que enriqueixi a tots els col·legues i professionals que es dediquen a altres àrees relacionades amb el disseny i l’interiorisme.

Entrevistes experts en decoracio despres de reforma integral

 

Equip de Decoración Comprometida

1. QUINA TENDÈNCIA ACTUAL DE DECORACIÓ US RESULTA MÉS ATRACTIVA?

En general en els últims anys estem veient tendències i una estètica cada vegada més sofisticada, però si hem de triar una, sens dubte el handmade i la perfecta imperfecció del creat per petits artesans que cada vegada són més dissenyadors.

2. QUÈ OPINEU DE LA INCLUSIÓ D’ELEMENTS DIY FINS I TOT EN TREBALLS PROFESSIONALS DE DECORACIÓ?

Com tot, depèn del DIY! Però tot treball de disseny acaba incorporant directament o indirectament alguna cosa creat de forma manual. Per què no incloure Do It Yourself que aportin el toc personal de qui habita una casa? A més ara hi ha moltíssimes tècniques i vídeos molt professionals a Youtube i blocs especialitzats que permeten fer DIY amb molt estil i un alt valor decoratiu.

3. QUINS CREIEU QUE SÓN ELS REPTES CONTEMPORANIS DE LES EMPRESES I PERSONES QUE ES DEDIQUEN A LA DECORACIÓ I L’INTERIORISME?

Sens dubte són diversos. D’una banda l’alta especialització atès que l’usuari té ja moltíssim coneixement a l’abast de la mà i el que acaba diferenciant l’expert de l’amateur és precisament un coneixement molt profund del seu treball i de tot el relacionat amb ell (com vam llegir fa no gaire en un article). També és cada vegada més important el factor estètic i la veu dels homes a l’hora de decorar un espai, ja que ha estat una mica tradicionalment considerat de dones.

Entrevistes experts en decoracio despres de reforma integral

 

Ara tant ells com elles tenen més clar com és el seu estil i què volen incloure a casa.

Un altre desafiament no menys important és l’intrusisme en la professió. Que hi hagi tanta informació a l’abast de tothom i tanta facilitat per arribar-hi no implica que qui la “emet” sigui un especialista, i encara que tots tenim gustos personals pel que fa a estètica, no és el mateix que alguna cosa t’agradi a què funcioni en un espai, saber descriure-i dir per què. Mai es pot substituir el professional en cap branca.

Finalment, un altre repte més és una decoració cada vegada més personal (pel que dèiem en el paràgraf anterior) i la reducció de l’impacte social i mediambiental (la responsabilitat social de les empreses).

Encara que a Espanya ja hi ha consciència, encara no és suficient perquè es continua buscant el bo, bonic i barat i això no existeix. És producte del màrqueting de moltes multinacionals molt dispars i de molts anys de compra de saldos procedents de la Xina. De fet la Xina ara mateix està ja apostant per la qualitat dels productes per sobre del preu. Encara cal reeducar els consumidors.

4. QUIN PAPER CREIEU QUE TENEN EL MOBILIARI I ELS ACCESSORIS EN UN PROJECTE DE REFORMA INTEGRAL EN UN PIS?

Sense dubtar-ho és molt important. Dóna el mateix el continent si no té contingut. Fent un símil, l’espai és com el llenç on es perfila l’estil, el mobiliari són les línies que dibuixen el que es busca i els accessoris són el color amb què es remata el quadre.

Són peces diferents d’un mateix puzle.

5. QUIN ÉS EL VOSTRE DETALL FAVORIT DE TREBALLAR EN EL MÓN DE LA DECORACIÓ?

Els accessoris en general. Perquè són els detalls els que fan que t’aturis a mirar i els que parlen de la personalitat d’algú. Som grans admiradors del decorador de cinema Gil Parrondo, recentment mort. Sempre trobava per als seus treballs algun element que en moltes ocasions s’incloïa en la pròpia narració de la història pel pintoresc i únic que era.

A nosaltres ens agrada especialment treballar amb la ceràmica i la vegetació. La primera per la textura i l’empremta de l’ésser humà que l’ha treballat i per la connexió tan íntima que tenim amb ella; va ser dels primers materials que es van usar per a la vida diària.

I en el cas de la vegetació perquè et permet crear composicions molt impactants i amb un toc salvatge a qualsevol espai, tant interior com exterior.

Penjar flors del sostre o heures grimpant per les parets és alguna cosa al que no tothom s’atreveix.

A més el treball ens sembla doblement gratificant quan els elements que s’inclouen en la decoració tenen tasca social. És la roda que posa en marxa altres rodes d’un mecanisme major.

Inés, del blog Furnit-U

1. QUINA TENDÈNCIA ACTUAL DE DECORACIÓ US RESULTA MÉS ATRACTIVA?

M’encanten els estils ètnic i boho chic, perquè són tendències decoratives que aporten un toc molt càlid. Després de tant aire nòrdic, és una alenada d’aire fresc! Són cases que sembla que tenen més vida, que hi ha una persona allà que les habita que ha impregnat cada racó amb els seus gustos i les seves vivències.

2. QUÈ OPINEU DE LA INCLUSIÓ D’ELEMENTS DIY FINS I TOT EN TREBALLS PROFESSIONALS DE DECORACIÓ?

Em sembla fantàstic, perquè al cap ia la fi és personalitzar els espais. Tant si són treballs professionals com personals, els DIY són perfectes per fer que una casa es converteixi en una llar.

3. QUINS CREIEU QUE SÓN ELS REPTES CONTEMPORANIS DE LES EMPRESES I PERSONES QUE ES DEDIQUEN A LA DECORACIÓ I L’INTERIORISME?

El sector passa un moment delicat, i encara que sembla que repunta, encara segueix sent difícil convèncer del desemborsament en decoració o mobles. Cal reenganxar als clients amb propostes properes, pràctiques i personalitzades, i mantenir-se en la línia del baix cost perquè les economies familiars ara mateix no permeten grans desemborsaments en qüestions que no siguin estrictament necessàries.

4. QUIN PAPER CREIEU QUE TENEN EL MOBILIARI I ELS ACCESSORIS EN UN PROJECTE DE REFORMA INTEGRAL EN UN PIS?

Són vitals, perquè el canvi de parets o s’estructura en una reforma són genials i ajuden a organitzar els interiors, però són els mobles i els objectes en què realment es viu: aquell sofà en el que t’encanta veure sèries, el llit on descanses cada nit, al divan en què llegeixes quan treus un buit lliure… Una casa no està completa si no està vestida.

Entrevistes experts en decoracio despres de reforma integral

5. QUIN ÉS EL VOSTRE DETALL FAVORIT DE TREBALLAR EN EL MÓN DE LA DECORACIÓ?

El saber que la gent que et segueix et deixa entrar a casa a través de les teves propostes i idees, per fer-la una mica millor, més bonica i pràctica. És deixar-te entrar al seu santuari.

Lucía, de LR Decoración, a Madrid

1. QUINA TENDÈNCIA ACTUAL DE DECORACIÓ US RESULTA MÉS ATRACTIVA?

La tendència que em resulta més atractiva en aquest moment és l’estil Industrial.

2. QUÈ OPINEU DE LA INCLUSIÓ D’ELEMENTS DIY FINS I TOT EN TREBALLS PROFESSIONALS DE DECORACIÓ?

Crec que reciclar, modificar o pintar un moble o accessori no està renyit amb un treball professional, aporta originalitat i personalitat a la decoració, ningú va a tenir un objecte igual.

3. QUINS CREIEU QUE SÓN ELS REPTES CONTEMPORANIS DE LES EMPRESES I PERSONES QUE ES DEDIQUEN A LA DECORACIÓ I L’INTERIORISME?

Els desafiaments contemporanis són oferir personalitat i professionalitat a un bon preu, que et distingeixi de la resta i així poder competir amb la quantitat d’idees i imatges de decoració que podem trobar a internet. Fer veure que necessiten a casa seva un bon professional.

4. QUIN PAPER CREIEU QUE TENEN EL MOBILIARI I ELS ACCESSORIS EN UN PROJECTE DE REFORMA INTEGRAL EN UN PIS?

En una reforma és molt important el mobiliari i accessoris, marquen l’estil a aconseguir que defineixi al client, rústic, industrial …. etc. Una mateixa estada pot decorar-se de mil maneres diferents.

5. QUIN ÉS EL VOSTRE DETALL FAVORIT DE TREBALLAR EN EL MÓN DE LA DECORACIÓ?

El que més m’agrada en el món de la decoració és trobar la millor distribució possible per al meu client i sobretot que mai pensés que es podia aconseguir.

Vanessa, de El Secreter

1. QUINA TENDÈNCIA ACTUAL DE DECORACIÓ US RESULTA MÉS ATRACTIVA?

Doncs la veritat em remeno entre la tendència Glam i la Urban Garden, perquè combinades de la forma adequada aporten elegància i frescor a l’ambient.

2. QUÈ OPINEU DE LA INCLUSIÓ D’ELEMENTS DIY FINS I TOT EN TREBALLS PROFESSIONALS DE DECORACIÓ?

La veig molt interessant perquè per exemple de la tendència Urban Garden hi ha molts elements tradicionals que els podem fer nosaltres mateixos i això sempre va a donar més valor al disseny del nostre habitatge i la va a fer més atractiva per als usuaris.

Entrevistes experts en decoracio despres de reforma integral

3. QUINS CREIEU QUE SÓN ELS REPTES CONTEMPORANIS DE LES EMPRESES I PERSONES QUE ES DEDIQUEN A LA DECORACIÓ I L’INTERIORISME?

Crec que el més difícil ara mateix és descobrir el que el client realment vol, li agrada i necessita. Reben tants impulsos gràfics amb les plataformes i xarxes que utilitzem en l’actualitat que és difícil descobrir els seus veritables interessos i necessitats.

4. QUIN PAPER CREIEU QUE TENEN EL MOBILIARI I ELS ACCESSORIS EN UN PROJECTE DE REFORMA INTEGRAL EN UN PIS?

Aquests elements són molt importants, ja que són els que converteixen un espai qualsevol en una llar o en una oficina, són els que determinaran en gran mesura si ens agrada el disseny d’interior ja que segons la seva funcionalitat ens resultarà més o menys atractiu el resultat final. A més són els que determinen el senyal d’identitat, el distintiu de la nostra casa.

5. QUIN ÉS EL VOSTRE DETALL FAVORIT DE TREBALLAR EN EL MÓN DE LA DECORACIÓ?

Els separadors d’ambients, ja que són bells en si mateixos i més funcionals. Li donen un toc a l’habitatge d’elegància i glamour, molt glam.

María Fernández, de Hoylowcost

1. QUINA TENDÈNCIA ACTUAL DE DECORACIÓ US RESULTA MÉS ATRACTIVA?

Creiem que en l’actualitat el més habitual són les decoracions eclèctiques, és a dir, on està molt present la combinació d’estils, amb marcades línies de decoració nòrdica i estil vintage; però sempre buscant una decoració pràctica i funcional.

2. QUÈ OPINEU DE LA INCLUSIÓ D’ELEMENTS DIY FINS I TOT EN TREBALLS PROFESSIONALS DE DECORACIÓ?

Ens encanta. Tot el que puguem crear nosaltres mateixos és perfecte. Ens ofereix personalització de l’espai i més per un preu molt assequible. I, per descomptat, no ens podem oblidar de la satisfacció personal de donar protagonisme a una peça feta per tu en la teva decoració.

3. QUINS CREIEU QUE SÓN ELS REPTES CONTEMPORANIS DE LES EMPRESES I PERSONES QUE ES DEDIQUEN A LA DECORACIÓ I L’INTERIORISME?

Encara que poden ser diversos, realment sempre estem davant d’un mateix desafiament: crear ambients harmònics, adaptats a tots els membres de la família, tenint molt en compte la funcionalitat. Sense oblidar-nos de l’elegància i el confort.

Un dels majors reptes de l’actualitat és trobar-nos amb espais molt limitats, sobretot en salons, cuines i dormitoris juvenils on hem d’aconseguir una distribució apropiada amb l’elecció d’un mobiliari el més funcional possible.

I un altre dels reptes més comuns són els pressupostos molt limitats. En aquests casos optem per solucions triant estils de decoració, com en el vintage, l’shabby chic o la decoració retro, on podem recuperar mobles i altres accessoris.

4. QUIN PAPER CREIEU QUE TENEN EL MOBILIARI I ELS ACCESSORIS EN UN PROJECTE DE REFORMA INTEGRAL EN UN PIS?

El mobiliari i els accessoris són primordials en qualsevol decoració. L’avantatge davant d’una reforma integral és que podem incloure les nostres preferències en la disposició de mobles i auxiliars en el projecte inicial. Això ens permet, en la mesura del possible, adequar l’estructura de cada estada als nostres gustos i necessitats.

5. QUIN ÉS EL VOSTRE DETALL FAVORIT DE TREBALLAR EN EL MÓN DE LA DECORACIÓ?

Poder transmetre que la decoració no és exclusiva de milionaris, ni d’interioristes, ni de revistes. Que tots podem crear ambients agradables, confortables i personalitzats on gaudir de la nostra llar dia a dia.

 

Com podem veure, en gustos es trenquen gèneres i cada especialista de l’àrea tria un estil, un detall, un element a destacar. Prenent tot el que ens diuen aquests experts, podem aprendre i millorar encara més en aquest camí del disseny interior i les reformes integrals. No ho creieu així?

Tendències i colors actuals en decoració a emprendre una reforma integral

Si hi ha alguna cosa fascinant en el món de l’interiorisme és que les tendències es renoven, es barregen, s’integren nous elements, de manera que sempre hi ha un dinamisme vigoritzant que permet que els decoradors sempre hagin de mantenir-se actualitzats i ofereixin als seus clients opcions actuals, de avantguarda i que integrin elements nous i interessants.

En el moment de realitzar una reforma integral no està de més que quan es faci la planificació ens assessorem (ja sigui llegint revistes i llocs en línia especialitzats o acudint directament amb un decorador expert) abans de decidir quines modificacions estructurals, de materials, colors i mobiliari seran els que definiran la nostra reforma. Per això, et proposem una revisió de les tendències actuals que poden marcar un bon punt d’inici per a una reforma integral reeixida i satisfactòria.

 

Color Verd

El verd, i les seves varietats, és un color que està absolutament de moda i la seva presència actual en mobles, murs, acabats i accessoris resulta refrescant i motivadora. El verd va ser fins i tot nomenat el to Pantone de l’any al 2017, i amb això, es porta a la barreja de la decoració una sensació de frescor, vitalitat i naturalesa que s’aplica en gairebé qualsevol estil decoratiu. Un verd vitri pot resultar extraordinari en els murs d’una cuina, combinat amb tons brillants com el vermell o el groc. Accessoris tèxtils en verd poden ser l’únic to de color en una decoració nòrdica dominada per la fusta i el color blanc. Massa atrevit per tenir-ho en compte en la teva reforma integral? Mantenint-lo com un element dels accessoris o els petits detalls, serà sens dubte un petit toc de vida i frescor fins i tot en una decoració austera o minimalista.

 

Un detall romàntic: Papallones

De tant en tant hi ha figures i elements que poden marcar tendències en mobiliari i ítems d’una reforma integral que poden establir-se com objectes centrals en la decoració d’un espai. Actualment les papallones no deixen d’aparèixer en quadres, làmines, contenidors, gerros, ombres delineades delicadament en una paret … les papallones, la seva forma i els seus colors, han deixat de ser un element decoratiu limitat als dormitoris dels més petits, sinó que el seu simbolisme d’elegància i optimisme envaeix tota la llar amb dissenys sofisticats i elegants que donen un accent encantador a l’aspecte d’un pis al finalitzar una reforma integral.

tendencies-colors-reforma-integral-01

 

Materials en imitació

Increïble però cert, els materials d’imitació estan de moda. Tant les persones que emprenen la reforma per al seu pis com els mateixos dissenyadors reconeixen que els materials d’imitació no només són més econòmics, sinó que de vegades poden resultar alternatives vàlides i més fiables que el propi material original. El quars millorat per exemple, tolera millor les altes temperatures i l’àcid present en els aliments que el marbre, és més econòmic i és una bona alternativa per un taulell de gran qualitat i classe. Aquesta tendència s’aplica també per als tèxtils en cuir fals i els dissenys en fals fullatge.

 

Materials en riques textures

En una època en què moltes decisions passen pel visual (¿no passem gran part de la nostra vida veient una pantalla?), Els dissenyadors volen cridar l’atenció sobre la riquesa que pot presentar un material que sigui tàctilment ric, luxós, diferent. L’ús d’aquestes textures convida als que volen redecorar un espai a tocar, no només veure els materials abans de decantar-i triar-los. Evidentment és una tendència que s’aplica més a mobiliaris i cortines, però pot estendre a recobriments murals, acabats ceràmics i altres elements del disseny interior.

Mobles en vellut, en llana i cotó, estan veritablement reprenent el mercat. Tot això és part d’una tendència més àmplia en la decoració que gira al voltant de la comoditat com a element central del disseny. En un món en què vivim en una pressa constant i vertiginosa, tenir una llar còmode i que satisfaci a tots els nostres sentits pot resultar un oasi enmig del caos de la vida quotidiana.

tendencies-colors-reforma-integral-02

 

Per què no fer servir el blau marí?

En decoració el negre és considerat un color elegant, clàssic, imperible i que afegeix classe i estil a qualsevol habitació o peça de mobiliari. No obstant això té un petit problema: usar-lo en superfícies àmplies pot donar la sensació de reduir l’espai o de enfosquir massa. És per això que una “versió moderna” d’aquest elegant to és usar el blau marí. Accentuar una habitació canviant el to d’una part dels murs, o renovar el mobiliari de la cuina són idees excel·lents en les que el blau marí pot ser una opció genial. Avantatge addicional: el blau marí combina amb gairebé qualsevol esquema de color i li atorga una mica de misteri a un espai sense els desavantatges que el negre pot tenir.

tendencies-colors-reforma-integral-03

 

Equilibri entre artesania experta i DIY

Tot i que el DIY i el bricolatge segueixen sent una presència forta en el món de la decoració, hi ha una revalorització de l’experiència i la perfecció en la tècnica d’un artesà que només es dedica a la seva feina i no ho fa com un projecte lateral en el seu temps lliure. És per això que accessoris tan delicats com els fabricats en vidre bufat, la porcellana i el mobiliari en fusta tallada fet a mida per fusters i ebenistes reprendran un lloc privilegiat en les tendències de la decoració. Aquesta valorització del treball artesà no incidirà de forma dramàtica en els preus ja que moltes de les vendes es fan de forma directa i amb pocs intermediaris en negocis petits i espais de decoració locals, de manera que no hi ha un increment desgavellat del preu.

 

Simplement blanc

L’ús d’elements artesanals i fets a mà porta amb si el protagonisme gairebé involuntari d’elements en blanc pur. És un blanc que es relaciona amb el blanc guix o el blanc os, i que porta aparellada la idea d’alguna cosa que està fet autènticament a mà, encara que no sigui cent per cent perfecte. Hi ha una gran bellesa en l’originalitat i la “imperfecció” que prové d’una aparença natural, orgànica i amb una textura no llisa que acompanyen de forma ideal a un color tan “llis” com el blanc.

 

On trobar més espai?

En pisos petits o fins i tot de dimensions mitjanes, l’espai no sol ser abundant, de manera que hi ha poques alternatives per fer rendir i fins i tot “augmentar” virtualment aquest bé tan escàs. És per això que els dissenyadors es decideixen a realitzar mobiliari i electrodomèstics que es pleguin i es puguin guardar, de manera que l’espai es multipliqui. Illes retràctils a la cuina, que puguin guardar després de dos portes com si només fos un armari, taules que poden guardar-se de forma elegant, tot això és part d’un moviment que busca incorporar amb classe i estil el mobiliari retràctil a una reforma integral.

 

Terracota i suro

Aquests dos materials tan naturals s’aniran filtrant a poc a poc en el disseny d’interiors donant-li als espais una calidesa sorprenent, i alhora tradicional, per a una reforma integral. Els murs en argila i terracota no tindran acabat brillant, sinó per contra, un acabat mat que atorga menys sensació rústica i més una clara i nítida impressió de calor de llar. Pel que fa al suro, no és només un material ric en textura (que com ja hem esmentat és una tendència a l’alça), sinó que és un excel·lent aïllant acústic en ser utilitzat en murs. També pot utilitzar-se en taules de centre o cantoners, i al usar-se en murs o portes d’armari es converteix en un llenç per col·locar fotografies, impressions i detalls gràfics d’una gran varietat.

 

¿I en els dormitoris?

Bé, per als dormitoris hi ha una creixent tendència a capçaleres plenes de textures riques com les teles suaus i la imitació cuir. Adéu a les austeres capçaleres de fusta llisa, fins i tot en una decoració minimalista pot cabre una capçalera en imitació cuir negre, amb botons inserits que donarà riquesa sensorial, estil i un toc de personalitat luxosa al nostre dormitori. I si ens inclinem més cap a un estil bohemi, una capçalera en vellut pot ser el punt focal ideal en un dormitori reformat.

tendencies-colors-reforma-integral-04

 

Finalment, un petit racó d’escapament

En una cultura en què passem gran part del nostre temps davant de la pantalla d’un ordinador, d’un Smartphone o el televisor, és una tendència nova i refrescant el proporcionar als membres d’una família un espai “lliure” de tecnologia. Espais que serveixin com una espai lliure de la nostra vida digital. Es tracta de crear un petit racó de tranquil·litat. Pot ser una simple cantonada, el dormitori, una part del saló … la idea és incorporar mobles relaxats i confortables, sofàs amb riques textures, coixins i pufs, tapissos, i llibreries o un còmode espai per dibuixar o simplement, contemplar el paisatge que s’estengui davant la nostra finestra.

 

I una mica dels elements que perden brillantor en les últimes tendències de la decoració:

 • Els colors coure i bronze

El coure i el bronze com materials sempre seran elegants en certa mesura, però una saturació d’elements metàl·lics pot resultar excessiva. Si el que realment t’agrada és l’aparença metàl·lica que combina tan bé amb l’estil industrial, la tendència actual es decanta més aviat cap al acer i els metalls en tons platejats ben polits..

 • El marbre i les superfícies fredes

Tal com ho vam dir, les superfícies riques en textures, càlides i casolanes guanyen terreny, deixant al marbre en un segon pla menys utilitzat i de menor actualitat.

 • La fi de les cuines obertes?

Potser no, però sí que hi ha una tendència a re-separar àrees, en formes creatives i diferents, sense tornar al típic passadís que distribueix en forma vertical les habitacions. Una entrada central per exemple és una tendència en alça per a les noves construccions, i en reformes integrals s’estan utilitzant paravents, murs en forma d’arc, barres … les possibilitats són moltes, atorgant una forma de re-visitar dissenys clàssics i donar-los una nova vida.

 

Com podem veure, les noves tendències s’acosten cap a una elegància més sensorial i rica en textures, colors diversos i elements que donaran als espais estil sense perdre calor de llar, usabilitat i funcionalitat. Tot això ens fa predir un període de disseny amb tendència cap a l’orgànic, de barreja de l’antic amb el nou i artesanalment polit. Influències de l’Art Deco amb una estètica bohèmia, tèxtils rics com el vellut, colors naturals i terris, patrons senzills i colorits, llums pràctiques però tendint a la il·luminació íntima i que atorgui significat als espais.

 

Quina d’aquestes tendències creus que pugui ser la ideal per donar inici a la teva pròpia reforma integral?

¿Aïllament Tèrmic A Una Reforma Integral?

No tots els dies emprenem el projecte de realitzar una reforma integral. En general, és una idea que vam deixar madurar per un bon temps, permetem que rondi el nostre cap i la construïm i reconstruïm en plans i dissenys abans d’aterrar-la com un projecte a realitzar a curt termini.

En part és per la complexitat emocional que moltes vegades pot implicar el fet de renovar completament el nostre espai vital, desfer-nos de colors i vistes que formaven part de la nostra vida quotidiana. De vegades, és perquè implica un esforç econòmic significatiu que desconeixem i moltes vegades pensem que no serem capaços de pagar-lo. En realitat, si bé és innegable que no és una despesa menor, hi ha formes de realitzar una reforma integral per a tot pressupost.

aillament-termic-reforma-integral-01

 

Un cop superats aquests obstacles emocionals, econòmics i fins i tot d’organització familiar i havent decidit reformar en termes estètics i funcionals el nostre espai vital, hi ha un element que podríem considerar i que sens dubte afegiria un valor agregat a la nostra propietat: l’aïllament tèrmic.

De què es tracta i per què és una bona idea considerar-ho en una reforma integral? Aquí atorgarem alguns elements de debat i comprensió d’aquest tema.

L’eficiència energètica i les reformes

Avui dia és gairebé impossible el fet de pensar en fer una construcció nova o una reforma integral d’un pis o una casa sense sentir parlar de la famosa eficiència energètica. Una sèrie de normatives europees, espanyoles i comunitàries atenen la necessitat d’utilitzar els recursos energètics amb més eficàcia i equilibri a causa del desgast de la naturalesa produït per l’ús desenfrenat i excessiu dels recursos que aquesta ens proporciona realitzat per la humanitat en els últims dos segles. Hi ha una autèntica presa de consciència que cadascuna de les accions que realitzem en la vida quotidiana: des de la durada de la nostra dutxa fins a la forma en què vam arribar al nostre lloc de treball, tenen una incidència directa en el medi natural que ens envolta. Lamentablement, aquesta presa de consciència no és generalitzada, compresa en profunditat per tots els actors socials, ni implementada en mesures pràctiques amb la periodicitat i regularitat que resultaria ideal.

Tot i així, el treball gradual de modificació dels nostres hàbits i del marc industrial i d’infraestructura del funcionament de les nostres societats comença amb compromisos adquirits de forma institucional i que es reflecteixen en normatives legals concretes. Algunes d’aquestes busquen que la implementació de tècniques de construcció i reformes que privilegien l’eficiència energètica i fins i tot la certifiquin i validin.

¿I què és exactament utilitzar l’energia de forma eficient? No és simplement estalviar energia i apagar el televisor quan ningú ho estigui veient. És utilitzar cada petita gota d’energia al màxim, obtenint els mateixos satisfactors que abans aconseguíem consumint més energia. Una rentadora eficient, per exemple, és aquell que utilitzant menys electricitat que altres electrodomèstics complint la mateixa funció, renta la mateixa quantitat de roba, deixant-igual de neta. És a dir, no es perd res, sinó que s’aprofiten millor els recursos.

En un pis o una casa, hi ha un consum constant de recursos energètics: gas i electricitat. Per il·luminar-nos, per permetre que funcionin els diversos electrodomèstics i sobretot, per produir aigua calenta i condicions de confort tèrmic a la nostra llar.

Com podem analitzar, l’eficiència tèrmica busca un equilibri entre el consum de fonts energètiques i els satisfactors que aquest atorga als éssers humans. En un habitatge eficient energèticament a més que no es perd cap element de confort per als seus habitants.

 

La importància de l’aïllament tèrmic

En particular per als que formem part del món de la construcció i les reformes hi ha una eina utilitzada per aconseguir l’eficiència energètica que resulta indispensable és l’aïllament tèrmic.

Aquesta noció parteix de la idea d’optimitzar l’ús de la font més econòmica de llum i calor: el sol. Per a les construccions noves, s’intenta aconseguir aquest millor ús des de la concepció de l’immoble, dotant-lo de superfícies vítries àmplies amb orientació sud, per permetre que es banyi amb la llum del sol i s’escalfi de forma natural. Però aquesta calor no és tan útil ni pràctic per mantenir el confort tèrmic d’un pis si no estan en ell. Sona molt lògic: permetre que una peça o una casa sencera s’escalfi gràcies al sol, però per anys les construccions i remodelacions no van fer res per afavorir la permanència d’aquesta agradable calor natural dins dels murs de l’immoble. És aquesta possible fuga de calor del que és “atacat” per la noció completa de l’aïllament tèrmic. La idea és convertir el pis en un espai més hermètic, sense fuites d’aire que permetin la sortida de l’aire temperat i al seu torn impedeixin l’entrada de l’aire gèlid de l’exterior, però també recobrir de tal forma els murs que aquests siguin part de la protecció termal de l’espai.

Hi ha diferents formes de recobrir les parets d’una casa o d’un pis perquè aquest compti amb un adequat aïllament tèrmic. Per exemple, es poden “omplir” les cambres d’aire amb diferents materials com pot ser l’escuma de poliuretà. Aquesta opció és interessant perquè no modifica ni les dimensions ni l’aparença exterior de l’immoble. Una altra forma d’aïllar tèrmicament un immoble és fer-ho des de la façana. En aquest cas es fa servir l’anomenat Sistema d’Aïllament Tèrmic des de l’Exterior, abreujat com SATE, que és bastant comú a Espanya. És un mètode en què la façana és recoberta per un encolat previ, posteriorment se li aplica un material aïllant com el poliestirè i finalment es fixa amb plaques d’ancoratge. Aquest mètode modifica l’aparença externa de la casa o edifici, però té molts avantatges: no només manté la temperatura agradable (fresca a l’estiu, tèbia a l’hivern), sinó que protegeix la construcció i funciona també com a factor d’aïllament acústic, és a dir, no permetent que el soroll i el bullici del carrer penetrin en la construcció. L’únic però d’aquest sistema és que en construccions amb una façana clàssica o tradicional no és ideal, ja que perdrien la seva personalitat estètica.

Afortunadament hi ha l’opció de l’aïllament interior. Dins de les tècniques utilitzades a Espanya per a aquest tipus de treballs, el revestiment de paret és una excel·lent alternativa. La seva gran “però” és que reduirà la superfície útil de cada habitació en què s’utilitzi en uns 5 cm. En realitat, no és molt pel que es guanya amb aquest tipus de treballs. Un bon aïllament és una gran inversió en termes d’eficiència energètica, recordant que es guanya confort tèrmic al llarg de tot l’any i les factures d’electricitat i gas es poden reduir significativament. Però els elements positius d’aquest tipus d’inversió a realitzar una reforma integral són més amplis.

 

Estalvi i ajudes en els treballs

El primer element atractiu al moment de decidir incorporar treballs en l’aïllament tèrmic en planificar una reforma integral, és el fet que en ser treballs que disminueixen l’impacte de la petjada de carboni d’un immoble, ha ajudes per part de l’administració pública per qui realitza aquest tipus de treballs. Des de l’any 2013, l’IDEA (Institut per a la diversificació i l’estalvi d’energia) va emetre un programa d’ajuda i finançament que participa de la rehabilitació tèrmica d’immobles, sobretot de tipus residencial. A partir de llavors les formes i mecanismes d’ajuda governamental s’han multiplicat i diversificat, i poden consultar-se en aquest enllaç oficial.

No obstant això, el fet de comptar amb un estímul econòmic o fiscal no és l’únic benefici econòmic de considerar l’aïllament tèrmic en emprendre una reforma integral del nostre habitatge. L’estalvi més significatiu ve del fet que consumirem molta menys energia per escalfar o refrescar la nostra llar d’acord a la temporada de l’any i això es reflecteix de manera positiva en les factures. Reconeguem que a ningú li encanta pagar grans sumes cada que rep la seva factura de llum o gas. L’interessant de l’aïllament tèrmic és que es fa una inversió que a poc a poc es paga sola gràcies a l’estalvi continu i permanent a les factures mensuals.

aillament-termic-reforma-integral-02

 

Però no només això. Com a propietaris d’un immoble mai hem de passar per alt la idea que totes les reformes que fem poden atorgar un valor afegit al pis si algun dia vam decidir llogar-o directament vendre-ho. I en aquest sentit, l’aïllament tèrmic puja de manera significativa la qualificació energètica de la casa, fent-la molt més atractiva per a qui busca a on mudar-se. El sistema de la qualificació energètica és tan clar i tan visual, que és un element de valor adquirit immediatament per un pis en què s’han realitzat treballs al respecte.

 

Integrant l’aïllament tèrmic en el pla de la reforma

Què és el que volem de la nostra reforma integral?

La idea sempre és canviar i millorar alhora. Modificar l’estructura, disposició d’habitacions, llocs d’emmagatzematge, colors, acabats, practicitat, mobilitat i més elements al pis o casa. No és simplement pintar els murs: això no seria una reforma integral.

És per això que integrar l’aïllament tèrmic pot no és tan difícil si estem preveient reformes estructurals o una modificació dràstica en la disposició de murs i parets mitgeres del nostre pis. Si ens decantem per un aïllament intern, hi ha opcions que podrem implementar amb més facilitat si ja hem buidat el nostre pis de cara a la seva renovació completa. El revestiment intern de façanes o la projecció d’escuma de poliuretà són exemples de com just abans de donar-li un nou aparellat als murs i donar-los color i personalitat, podem aprofitar durant una reforma per millorar significativament les condicions tèrmiques del pis.

A més cal no oblidar que de cara a la millora de l’eficiència energètica de la nostra llar, una reforma és un moment ideal per complementar l’aïllament tèrmic amb altres mesures com ara l’elecció de finestres de triple vidre i materials aïllants, la verificació de ponts tèrmics i altres treballs que a poc a poc ens atorgaran una comoditat tèrmica molt agradable i ens reportaran estalvis significatius.

Una altra forma interessant de disparar cap amunt la qualificació energètica d’un pis és canviant la caldera (per una altra de tecnologia més eficient, com les de condensació en fred). Això ja que la producció d’aigua calenta sanitària és també una de les formes en què més es gasta energia dins de la llar.

Finalment, si volem coronar tots aquests treballs en pro de l’aïllament tèrmic amb una excel·lent qualificació energètica i una relació més que amigable amb el medi ambient, és possible aconseguir-ho integrant energies renovables: panells solars o ús d’energia geotèrmica, per exemple, són excel·lents addicions que incideixen positivament en el comportament tèrmic del nostre pis.

Tens dubtes de com integrar l’aïllament tèrmic en els plans de la teva reforma integral? No estàs segur de si és el moment ideal per fer canvis d’aquesta mena? No dubtis a preguntar-nos, experts en interiorisme, respondrem a les teves preguntes.

Reforma d’una cuina estil rústic

Pel que fa a reformes integrals i reformes de cuines no hi ha cap estil que puguem dir que està “passat de moda”. Tots els estils decoratius tenen el seu encant i es corresponen amb els desitjos i necessitats d’individus i famílies diferents. És per això que no podem donar per mort a l’estil rústic malgrat l’auge d’estils tan diferents, com el nòrdic o el minimalista, l’hagin relegat a un segon pla.

L’estil rústic és ideal per a aquelles persones que no se senten còmodes amb l’escassetat d’elements decoratius que hi ha en aquests estils més depurats. És perfecte per als que volen que la característica definitòria de la seva llar sigui l’ésser acollidor. Així, una reforma de cuina que tria l’estil rústic llançarà com a resultat una cuina amb calor de llar, una peça cent per cent agradable per passar el temps a soles o en companyia de la família i amics.

Quins elements són imprescindibles en una cuina d’aquest estil?

Anem a repassar algunes claus que et permetran tenir una cuina rústica elegant, contemporània i funcional.

 

Redissenyant espais

Una reforma completa d’una cuina implica moltes vegades modificar íntegrament l’ús de l’espai. És un bon moment per fer canvis estructurals, i alguns poden beneficiar enormement el arribar a un estil rústic contemporani i agradable. Per exemple, una cuina rústica pot beneficiar-se d’un disseny obert, i encara més de la divisió entre cuina i saló amb una barra o un arc estil tradicional.

Si ens és possible, el eliminar porta i separació entre cuina i saló no només atorgarà una sensació de més espai, sinó que pot obrir una oportunitat per utilitzar certes idees decoratives que combinen molt bé amb l’estil rústic. Una barra divisòria, recoberta en maó o imitació maó, amb tamborets alts en fusta, resulta una forma magnífica de separar l’àrea cuina de l’àrea saló donant un càlid ambient rústic o tradicional.

Si no és factible de forma estructural eliminar un mur, hi ha altres formes d ‘ “obrir” la cuina cap a la resta de la casa, una que combina molt bé amb l’estil rústic és fent un arc. Com recobriment en l’arc (que funcionaria ja sigui com una finestra o com un pòrtic obert) es pot usar pedra o maó. Això reforçarà l’ambient en general a més d’atorgar millor circulació i una sensació que el pis és més espaiós i ampli.

Repensar la distribució de mobiliari i electrodomèstics és una excel·lent idea en el marc d’una reforma integral de la nostra cuina. ¿Teníem una cuina dissenyada en forma d’U i ara ens agradaria canviar? Podem optar per una cuina amb illa al mig, o amb dues bandes laterals paral·leles deixant un mur només per ítems decoratius. És el millor moment per canviar, innovar i reestructurar la cuina pensant en la seva funcionalitat alhora que en la seva bellesa tradicionalment rústica.

reforma-cuina-rustica-01

Un mur recobert de maó pot ser suficient per canviar l’estil d’una cuina. Imatge presa de: Decoist

 

Materials i mobiliari rústics

En una decoració rústica, la fusta és el material protagonista. Grans bigues fetes en fusta, ja siguin reals o afegides com a element decoratiu, i sobretot, mobiliari que doni aquesta calor de llar amb un ús adequat de diferents tipus de fusta, així com les seves tonalitats.

Si triem un to de fusta ocre o cendrós per als acabats ceràmics (no és bona idea utilitzar parquet o aglomerat a la cuina, però sí que es pot optar per un acabat ceràmic imitació fusta que pot replicar la calidesa d’aquest material però amb la practicitat i higiene que atorga la ceràmica), es pot prendre un color maple per als mòduls del mobiliari. Si per contra, hem optat per un color llis a terra, ja sigui en marró, beix o fins i tot blanc, podem triar mobiliari en un elegant to de fusta fosca.

Si bé aquestes alternatives són les més comunes, la fusta és un material tan dúctil i adaptable que podem utilitzar-la en diferents formes i colors, sobretot dins de l’estil rústic.

Pel que fa al disseny del mobiliari, l’estil rústic és el que més permet utilitzar formes més elaborades. No només panells i portes llises i sense detall, sinó mobles gravats i decorats que no tenen lloc en un estil més minimalista. Detalls bé gravats en metall per manilles i poms de les portes de mobles i calaixos. Lleixes complementades amb bells sostenidors en metall gravat. Detalls per tot arreu en fusta i metall antic que donaran un plus a una cuina rústica valent-se d’aquests materials tradicionals. Un tip? Afegir un moble rescatat i renovat amb un projecte de bricolatge familiar és perfectament factible i combina molt bé amb l’estil rústic

reforma-cuina-rustica-02

Un altre element a no ometre és que la presència del mobiliari en fusta no impedeix l’ús de materials més resistents i durables en el taulell: marbre, ceràmica, metall … les combinacions poden ser moltes i no desentonen amb l’estil rústic en general.

 

Il·luminació i color per reforçar l’ambient càlid i casolà

QUÈ COLORS UTILITZAR LLAVORS I QUÈ FONTS D’IL·LUMINACIÓ EN UN ESTIL RÚSTIC?

L’elecció de colors és completament oberta. Si ja estem incloent elements en fusta, maó i pedra per generar calidesa, no és completament necessari que ens limitem a aquests mateixos tons al moment de triar una paleta de color per als murs. Una tendència moderna quant a l’estil rústic, és triar un color verd molt pàl·lid, que dóna una gran lluminositat i li dóna una sensació vibrant a un espai rústic. Diferents tons de vermell també combinen molt bé i li donen una gran vitalitat a una cuina rústica. Però òbviament, també podem limitar-nos a allò més tradicional i combinar la fusta del mobiliari amb colors blanc o beix en els murs, el que atorgarà a la nostra cuina rústica una gran sensació de comptar amb una decoració clàssica, casolana i alhora, elegant i en certa mesura, intemporal.

Pel que fa a la il·luminació, és un element que permet un gran joc en l’estil rústic. Per a una cuina decorada en aquesta tendència, es poden fer servir diferents tipus de làmpades tant centrals com puntuals amb molt diferents dissenys.

Això sí, cal tenir en compte que aquests vagin d’acord amb la sensació de cuina antiga i tradicional “de camp” que té una cuina rústica. Per triar la il·luminació adequada i que no trenqui amb l’estil, es poden seguir aquests consells:

 1. És ideal que els llums tinguin aparença “antiga”. Una llum aranya o tipus canelobre de disseny en línies rectes i modernes no és aconsellable en una cuina rústica. Per contra, es poden privilegiar en fusta no molt treballada i metalls com el bronze. Les suspensions lumíniques que inclouen plantes enfiladisses o petits detalls en metall sobre fusta resulten perfectes.
 2. Els canelobres que imiten la disposició i forma d’un candeler amb autèntiques espelmes resulten perfectes en una cuina rústica. De fet també es pot optar per canelobres DIY fets amb antics flascons de conserves o fins i tot candelers de vidre bufat, sempre que reprodueixin la sensació d’un romàntic il·luminació amb espelmes.
 3. És preferible triar una il·luminació blanca. Amb una llum neutra, una cuina rústica realment brilla i tant el mobiliari com la pròpia menjar que preparem en aquesta cuina, lluiran amb colors autèntics i meravellosament càlids. No cal donar-li un “fals” to groguenc a una cuina rústica: la decoració dóna la sensació de llar i no la il·luminació tènue.
 4. És una excel·lent proposta el complementar la il·luminació central amb il·luminació focal, sobretot per a l’àrea de preparació d’aliments. Hi ha aplicacions d’il·luminació local en tons bronze i coure que resulten perfectes en el marc d’una decoració rústica.
 5. Cal no oblidar la il·luminació natural. Una gran finestra que permeti que la cuina sencera es banyi de llum del sol és una excel·lent aliada d’una decoració rústica. Res més càlid i casolà que seure a la taula de la cuina a fer un cafè a la llum del sol del capvespre. Si la reforma de cuines al nostre pis és part d’una reforma integral o d’una construcció nova, es pot seleccionar una part del pis amb orientació sud per a la cuina. Com que la cuina una part de la casa on es viu, és a dir, es passa molt de temps, res millor que comptar amb llum i calor natural, que no només realçaran els tons naturals de la fusta que donen forma a la decoració, sinó que la faran lluir més rica i elegant.

reforma-cuina-rustica-03

 

Detalls i elements decoratius

Però sens dubte, la cirereta del pastís en una decoració rústica per a una cuina, són els accessoris. En una cuina rústica és vàlid, per exemple, fer servir cortines i elements tèxtils diversos en diferents parts de la cuina. Còmodes i acollidors coixins per a les cadires i els tamborets, petites cortines per cobrir portes de mobles que estiguin fetes en vidre, les combinacions són moltes i permeten una gran creativitat.

Un altre material tèxtil que combina a la perfecció amb un estil rústic és l’arpillera. Petits sacs per guardar coses, per cobrir testos o gerros, o aplicacions en diferents punts de la cuina li donaran aquest aspecte càlid que busquen els amants de l’estil rústic.

A més del que tèxtil, un element decoratiu que dóna un gran realç a una cuina rústica és la naturalesa: tant viva com en pintures. Una petita planta en un test coberta en fusta o metall broncíneo, o un quadre amb fotografies en tons sèpies de flors, bodegons o paisatges poden ser un element que d’una fluïda suavitat a l’estil rústic de la nostra cuina.

Afegir elements de cuina antics pot donar-li naturalitat a aquesta decoració. Aixetes estil antic, contenidors d’aliments en forma de barrils de fusta, tasses i plats en metall … tot això farà més autèntica la nostra elecció decorativa.

Pel que fa a grans elements, podem afegir al mobiliari “de cuina” en mòduls i calaixos pre-dissenyats, un rebost o vitrina clàssica en fusta, per exposar peces de ceràmica antiga, per guardar coses i donar un toc tradicional a tot el conjunt decoratiu . Rellotges grans, amb nombres en un format i fonts que evoquin el camp, missatges escrits sobre plaques de fusta (una altra oportunitat per a un projecte DIY) poden complementar de forma perfecta l’estil campirano i no massa elaborat d’una cuina rústica.

Quin d’aquests elements et sembla que és el més distintiu dins d’una cuina rústica? Si aquest és el teu estil favorit, no dubtis a sol·licitar-nos assessorament en disseny i interiorisme a Barcelona i donar-li així viabilitat a la teva reforma de cuina amb un estil rústic.

La família creix? Com fer una reforma integral preparant l’arribada d’un nadó

Hi ha moltes raons per llançar-se a realitzar una reforma integral. Sens dubte, una de les més feliços és quan s’espera un petit nou membre a la família. Quan una parella es prepara per rebre a un fill, hi ha mil coses a fer, un milió de detalls que polir i deixar llestos, i entre ells, la preparació de l’espai físic en què el nadó tindrà les seves coses, la seva roba, el seu canviador, el seu bany, el seu bressol … tot és important.

Reforma integral per l'arribada d'un nadó

De fet, aquesta reforma integral tot esperant l’arribada d’un nadó, es pot entendre com una extensió del famós “síndrome del niu” que li dóna a les parelles (sobretot a les mares) quan esperen un petit nou membre a la família, i que es tradueix en una ànsia per netejar, preparar, deixar tot absolutament llest i preparat abans que el nadó entri per primera vegada a la llar. És per això que no resulta una mala idea repassar els punts importants a revisar i incloure en una reforma d’aquest tipus, per poder optimitzar els recursos i disminuir l’estrès de preparar la llar per a l’arribada del nou integrant, doncs la seva espera ha de ser un moment de tranquil·litat i unió familiar, i no de nerviosisme i presses. Posem accent en algunes idees i consells que poden resultar excel·lents en aquest procés de preparació tan ple de tendresa i expectatives.

El dormitori dels pares i el dormitori del nadó

Si hi ha una situació que cal preveure bé és el lloc en què el nadó ha de dormir, i això en diferents etapes. La planificació s’ha de fer visualitzant almenys dos llocs diferents de son: aquell en què el nadó dormirà quan sigui un nounat, i aquell en què el petit dormirà quan sigui una mica més gran.

Aquesta preparació per a la reforma del nostre pis ve acompanyada de la reflexió que es fa la parella sobre la forma en què rebran al seu nadó. Si pensen que dormirà a la seva habitació en els primers mesos, llavors s’haurà d’adequar el dormitori de la parella. A Tu7 només ens dediquem a les reformes, i no som especialistes en criança i son del nadó. Per informar-te referent a això, és bona idea acudir al teu/teva pediatre, i que et desfaci de molts prejudicis que puguis tenir (sobretot si és el teu primer nadó) respecte al son d’un nen de menys de sis mesos.

La preparació, investigació i moltes xerrades de parella et permetran prendre decisions adequades. De qualsevol manera, et decantis per el collit (dormir amb el bebè) o perquè el nadó dormi en el seu propi bressol des del principi, segurament veuràs que en els primers mesos, en què el ritme de menjar del nadó és molt intens (les preses de llet són molt freqüents, ja sigui lactància materna a demanda o biberó cada 2-3 hores), no és una mala idea el tenir el bressol al dormitori dels pares. Això permet que aquests també comptin amb un ritme de descans adequat, que l’atenció al nadó sigui més fàcil i que tots passin aquests primers mesos d’una forma menys estressant i més feliç. Buidar completament el dormitori, reparar el revestiment de les parets (amb guix o amb el material que triem per a acabats), canviar la pintura i de pas, netejar a fons cada racó. També és interessant considerar canviar el revestiment del sòl, ja que si tenim moqueta o tapissos tipus catifes, potser no són l’ideal per rebre a un nadó.

Reforma habitación bebé

Si hem contemplat l’opció del collit, hi ha opcions pel que fa a mobles que poden ajudar-nos a fer-ho més senzill, com petits llits i bressols que es col·loquen al costat del llit dels pares, permetent al bebè estar a prop d’ells, però dormir de forma independent. També és possible pensar en canviar alguns mobles i pot ser afegir un còmode sofà reclinable en què poder alimentar el nadó o dormir-lo a la falda estant tots més confortables. Les idees són moltes, però el que és veritat és que és una excel·lent oportunitat per donar-li un repàs al nostre dormitori i deixar-lo en òptimes condicions.

Ara bé, independentment que el nadó passi els seus primers mesos (o anys) al dormitori dels pares, això no vol dir que no necessiti el seu espai propi. Un lloc en què acomodar tota la seva roba, els seus accessoris personals, les seves joguines … tots aquests elements necessiten una àrea molt concreta, un lloc que serà el refugi i àrea de joc del nostre fill. La preparació d’aquest dormitori produeix moltíssima il·lusió als futurs pares, ja que implica l’elecció de materials molt especials i adaptats per a un nen petit, la selecció d’un tema i una paleta de colors, de mobles i de detalls que faran d’aquest lloc un entorn de fantasia pel nostre fill, que ja abans de la seva arribada ja estimem tant i amb tanta tendresa.

Un cop elegits els materials, temàtica, estil i colors, encara resta la selecció de mobles i accessoris que convertiran la creació d’aquest dormitori en una de les tasques més plaents de l’espera del petit que arribarà a fer la nostra vida més complicada, però també a omplir-la de moltíssim amor.

 

Reformes estructurals: calefacció i producció d’aigua calenta de forma adequada

Podríem creure que la preparació dels dormitoris és l’única cosa que farem en una reforma integral pensada en deixar a punt la nostra llar per l’arribada d’un nadó, però la realitat és que hi ha molts altres elements que podríem aprofitar per revisar, i que permetrien que el nostre pis o casa sigui un entorn molt més agradable per a un nadó (i per als seus pares també).

Existeixen certes reformes estructurals que no està de més posar a la llista. Per començar, si parlàvem del paper fonamental de comptar amb dos dormitoris adequats per permetre a la família descansar de forma plaent, potser no és una mala idea veure si hi ha la possibilitat de tenir un dels dormitoris a nivell de planta baixa. Quan el nadó ha acabat de néixer, la mare també ve d’enfrontar un moment delicat en termes de salut i les escales no són molt recomanables, així que resulta una idea excel·lent el preparar un dormitori al qual es pugui accedir de manera senzilla.

Si no és possible, potser és una forma adequada d’esmenar aquest problema al preparar un dormitori temporal perquè la mare estigui menys forçada a desplaçar-se i pugui concentrar-se en la seva recuperació i en la cura del nadó.

Un altre canvi estructural que cal revisar és l’estat de la calefacció. Neteja de radiadors, i que tant calderes com la instal·lació en general estiguin en òptimes condicions són un element a no ometre en aquest tipus de reforma, sobretot si el petit arriba a la llar en temporada hivernal.

La producció d’aigua calenta sanitària també ha d’estar en excel·lents condicions, ja que un nadó demana una higiene contínua i regular. De fet, a més de revisar l’estat de les instal.lacions, cal reflexionar bé on i com es donarà el bany al bebè. N’hi ha que es llancen a fer una reforma de bany per afegir una banyera en lloc d’una dutxa, però aquesta pot ser una inversió massa forta, així que es poden pensar en altres alternatives. Una lleugera modificació de la cambra de bany afegint un espai per a una banyera especial per a nadons, que tingui una forma senzilla d’evacuar l’aigua i una altura adequada perquè donar el bany al bebè sigui senzill i no provoqui mal d’esquena als pares. Una neteja profunda de la cambra de bany i una revisió prou minuciosa de l’aïllament tèrmic i les condicions de la calefacció complementaran de forma ideal aquesta preparació tan emocionant.

Il·luminació i soroll

Si hi ha alguna cosa que preocupa als nous pares (en ocasions sense gaire raó) és que el nadó dormi bé. Que tingui un son tranquil i sense sobresalts. La veritat sigui dita, un nadó no aprèn a dormir sol immediatament, però també és cert que no està de més procurar que el nadó no estigui sotmès a massa sorolls violents mentre dorm.

Això es pot complicar si el nostre pis està en una zona cèntrica i urbana, ja que en aquest tipus d’àrees el soroll és continu. Hi ha opcions molt interessants d’aïllament acústic aplicables a un sol dormitori o a parts més àmplies de la casa que poden ser viables en el marc d’una reforma integral. No obstant això, cal recordar que per molt que aïllem el soroll, el nadó es despertarà i és normal. De fet, el més sa és que s’acostumi als sorolls de la casa. Així podrà dormir tranquil i s’acostumarà a qualsevol entorn envoltat de sons naturals.

Un altre element a tenir en compte, aprofitant la remodelació dels espais, és la il·luminació. Un nadó petit té necessitat d’exposar-se de manera protegida i gradual a la llum solar, ja que d’una altra manera pot presentar mancances de vitamina D i altres petits problemes de salut. A més, l’exposició a ambients lluminosos durant el dia, anirà ajudant de mica en mica el nen a entendre la diferència entre dia i nit, perquè a poc a poc construeixi patrons saludables i “normals” de son.

Per això, revisar finestres i cortines no s’ha d’ometre en fer una reforma integral pensada en donar la benvinguda d’un nadó a la família. Una il·luminació natural, matisada i tènue però que permeti veritablement l’entrada del sol i que ajudi a marcar adequadament la diferència entre dia i nit, és essencial en el marc de tots aquests treballs de renovació de la llar.

Seguretat per quan el nadó es desplaci sol

Finalment, si ens embarquem en una reforma integral de la nostra llar preparant-la per l’arribada d’un nadó, no està de més ser autènticament previsors i veure més enllà dels primers sis mesos de vida del petitó. Aquest nadó que al principi no farà més que menjar, dormir i somriure als seus pares, poc a poc anirà desenvolupant habilitats motrius que el portaran a gatejar a velocitat increïble per tota la casa, a tocar-ho tot, a aixecar-se, caminar, pujar escales, etcètera.

És per això que cal preveure elements mínims de seguretat com ara una barrera que li impedeixi pujar o baixar escales, elements de seguretat en portes del mobiliari de la cuina, protecció en les preses elèctriques, potser fins i tot una barrera per impedir-li el lliure pas a la cuina, o bé canviar el forn de lloc i protegir adequadament les estufes (o canviar-les per unes altres una mica més segures, com radiadors). Totes aquestes petites modificacions poden semblar banals, però són elements que sens dubte faran molt més fàcil el camí cap a la independència d’un petit quan deixa de ser un bebè que només vol braços. La revisió dels acabats ceràmics del sòl també pot ser un detall important, ja que decantar-nos per superfícies que siguin fàcils de netejar és una cosa que farà la vida del nadó i dels pares molt més senzilla i agradable.

Reformar una habitación

Quins altres elements consideres necessaris en una reforma integral que busqui preparar la llar per l’arribada d’un nadó? No dubtis a comentar-nos les teves idees, a Tu7 considerem molt enriquidor l’intercanvi d’idees amb els nostres clients i lectors.